Hva er det i Hedda Gabler, som blir farlig for henne selv og alle hun omgir seg med?
Hedda og Jørgen Tesman har nettopp flyttet inn i sitt nye hjem etter et halvt års bryllupsreise. Jørgen synes endelig han har lykkes i livet – villa i byens beste strøk, lysende karriereutsikter – og den legendariske generaldatteren Hedda Gabler som livspartner. Hvem vet, kanskje kommer det også barn snart?
Livet ser også ut til å ha ordnet seg for Hedda. Hun har omsider valgt samme livsvei som de fleste andre, og gratulasjonene strømmer på fra nær og fjern. Men innvendig vokser en stadig større avgrunn mellom følelsene og tankene som omgivelsene forventer av henne – og det hun egentlig tenker og føler.
Hedda Gabler er en av Henrik Ibsens mest sammensatte karakterer. Om det eksistensielle dramaet skrev han selv at «Hos Hedda ligger dyb poesi på bunden. Men omgivelserne skræmmer hende. Tænk, at gøre sig latterlig.» Hedda Gabler er blitt tolket og forsøkt forstått over hele verden.
Når regissør Fredrik Longva setter opp klassikeren for Riksteatret, vil han finne ut av hvem Hedda er: «Hva får et menneske til å gjøre de tingene Hedda gjør? Hva får oss mennesker til å være destruktive – overfor oss selv og de rundt oss? Det er jo spørsmål som vi egentlig burde stille mye mer enn det vi gjør. Der opplever jeg at teatret har en unik posisjon i samfunnet. Fordi vi kan stille spørsmål uten nødvendigvis å ha svarene».
PÃ¥ scenen
Ingrid Unnur Giæver, Kristine Hartgen, John Emil Jørgensrud, Khalid Mahamoud og Eivin Nilsen Salthe
Team
Regissør: Fredrik Longva, Scenograf: Katja Ebbel Frederiksen, Kostymedesigner: Solveig Holthe Bygdnes, Lysdesigner: Martin Myrvold, Komponist: Hanne Hukkelberg, Lyddesigner: Amund Ulvestad og Produsent: Silje Vigerust Vinjar
Av Henrik Ibsen
Forestillingslengde: 2 timer 20 minutter (inkludert pause).
Premiere:Â Oslo / Nydalen 27. jan 2022
Turnépremiere: Bodø 1. feb 2022
Produsert av Riksteatret
Riksteatrets omtale:Â www.riksteatret.no/hedda-gabler