Frukt- og kulturbygda Gvarv🍎

Denne saken er produsert av Reisekick.no og gjengitt med tillatelse. Alt av tekst og foto er direkte hentet fra Reisekick.no. Den originale artikkelen finner du her.

Visste du at hvert fjerde norske eple dyrkes i den vakre, lille bygda Gvarv i Telemark? Det er faktisk helt sant! Gvarv er kjent som Fruktbygda med sin 500 000 eple-, plomme og morelltrÊr. Det varme klimaet (det varmeste i Norge) gjÞr Gvarv til det ideelle stedet for frukt- og bÊrproduksjon.

GÄrder og epletrÊr i Fruktbygda

Vi er blitt tipset om Ä ta en tur til Gvarv, bare et aldri sÄ lite epleskrottkast fra BÞ i Telemark. Det angret vi aldri et eneste sekund pÄ at vi gjorde alvor av. Det ble noen flotte timer i vakker norsk kultur og natur.

Gamlegata i Gvarv

–GĂ„ gjennom Gamlegata i Gvarv, sa de. Og ikke glem KjĂŠrlighetsstien. Ikke vĂ„g Ă„ komme tilbake uten Ă„ ha kjĂžrt opp til kirken og vandret nedover mellom epletrerankene, heller, fortsatte de.

Vi er disiplinerte, velger Ä gjÞre som vi fÄr beskjed om, og en bedre bruk av en blank maidag har vi sjelden hatt.

Gata de prater om er enkel Ä finne. Det er ikke sÄ mange gater Ä velge i. Her ligger gamle, velholdte hus pÄ rad og rekke pÄ begge sider av veien.

De fleste husene i sveitser-, empire-, og jugendstil, ligger med inngangen rett ut i gata, og vitner om den tida da det var butikker og annen virksomhet som preget Gvarv. En tid med hest og vogn. Smale gater. Menneskeliv, hardt arbeid og handel. Den dag i dag er det frodige hager med uthus, og det er lett Ă„ forestille seg en tid med poteter, hĂžner, griser og kyr i bakhagen.

Det fĂžrste huset vi kommer til er det gamle, flotte apoteket. Det er i jugendstil, og ble oppfĂžrt i 1917. Apoteket flyttet herfra i 1968, og senere har bygningen vĂŠrt bolig og forretning.

Apotekbygget

Apotekbygget

Neste flotte stopp er MjÞlkeutsalget. Huset har elementer fra empirestil og ble bygget i 1925. Her var det til begynne med skysstasjon og kafÚ, senere landhandel og etter hvert altsÄ mjÞlkeutsalg. Flott at kommunen har satt opp skilt pÄ husene, sÄ vi kan lese historien deres nÄr vi koser oss gjennom den idylliske, gamle gata.

MjĂžlkeutsalget

MjĂžlkeutsalget

Vi rusler videre og kommer til Johansens Bakeri. Huset sto ferdig i 1908, og det var bakeriutsalg her til 1960. Eiendommen er typisk for Gamlegata, med uthus og stor tomt. Butikken vender logisk nok ut mot gaten.

Johansens Bakeri

Johansens Bakeri

Gvarv hotell er oppfÞrt rundt 1890, og det var hotelldrift her frem til 1911. Vi synes det er synd at hotellet ikke lenger er i drift, for her hadde det vÊrt koselig Ä bo, dÞnn i vÄr stil.

Gvarv Hotell. Et stort, hvitt hus.

Gvarv Hotell

Gjestheim – og samler Helge Stange

PÄ den andre siden av gaten ligger et stort gult hus med rÞde karmer. Gjestheim stÄr det over dÞren. Noe sier oss at inne i dette huset finnes det mye rart. En kar i rutete skjorte sitter pÄ den overbygde terrassen og koser med en katt. Han hilser, og vi rusler inn grinda og tar lua i hÄnda.

«Nei, jeg driver ikke med utleie. Dette er en privatbolig» sier Helge Stange som det skal vise seg at han heter. Vi blir stÄende litt slukÞret et par sekunder, fÞr han fortsetter. «Har dere forresten lyst til Ä komme inn og kikke litt? Jeg er en gammal samler». Vi ser pÄ hverandre. Hvorfor ikke?

Gjestheim. Et gult hus, med detaljer i grĂžnt og rĂždt.

Gjestheim

Vi fÞlger etter han inn dÞra, og nÄr vi kommer inn mÄ vi holde bÄde pust og mage inne. Hele huset er overfylt av alskens antikviteter. Vi gÄr sidelengs mellom gamle skatter. BÞker, kassaapparater, mer enn 150 bordlamper, 70 lommeur, flere hundre lysekroner, et utall bunader som henger rundt i krokene, krystall og keramikk og bondemÞbler.Er det mulig? Han har brukt et helt liv pÄ Ä samle, og viser oss rom etter rom, og vi gaper av forundring. Det ene rommet mer uvirkelig enn det andre. Gjestheim er oppfÞrt i sveitserstil i 1896, og har vÊrt bÄde skole, meieri, butikk, hotell og pensjonat

Helge Stange og hans fantastiske samling av alt mulig.l

Helge Stange og hans fantastiske samling av alt mulig

Et gullfarget kasseapparat. Flere lamper og mye rosemaling inne pÄ Gjestheim.

For et sted! Bernt er nesten stum for en gangs skyld. Vi takker sÄ mye for at vi fikk komme inn, et mer innholdsrikt hus er det sjelden vi besÞker.

Maleren Erik Werenskiold har flere ganger bodd pÄ det som den gang var Nilsens Hotell/Gjestheim Pensjonat. Folk fra Gvarv-bygda sto ofte modell for maleriene hans. Alle modellene i «En bonde-begravelse» er for eksempel personer fra Gvarv. I dette miljÞet fant han ogsÄ inspirasjon til flere av illustrasjonene han gjorde til AsbjÞrnsen og Moes norske folkeeventyr.

Hjemmebakst og eventyrmost

Vi kommer til et bakeri som er av nyere dato, riktignok er det fra 1964, men dette er Äpent. Den deilige duften av bakevarer kiler i nesen, og vi kjÞper hver vÄr enorme bolle med melis, eggekrem og pistasj. Og Eventyrmost, produsert pÄ en gÄrd rett borte i svingen. Det smaker bÊrre lÊkkert, og vi kjÞper med oss noen flasker hjem, i tillegg til StikkelsbÊrsyltetÞy fra Lien gÄrd.

Bakverk og eplemost pÄ Gvarv Bakeri.

Ta deg en bolle pÄ Gvarv Bakeri

KjĂŠrlighetsstien langs Gvarv-elva

Vi er klare for Ä gÄ tur, og spÞr oss frem etter KjÊrlighetsstien. Vi fÄr lov Ä trÄkke gjennom en hage, og vipps er vi pÄ en grussti som slynger seg mellom irrgrÞnne trÊr langs Gvarv-elva. Turen er lettgÄtt og tar en knapp halvtime. Vi er blitt fortalt at den starter i den lille bÄthavna, men vi ramlet altsÄ inn pÄ stien litt senere.

KjÊrlighetsstien. Et frodig og grÞnt omrÄde.

En lettgÄtt kjÊrlighetssti

Etter hvert kommer vi tilbake til Gamlegata, Gvarv er jo ikke sÄ stor ei bygd akkurat, og vi vinker til Helge som nÄ er ute i hagen. Vi finner bilen, og kjÞrer de fÄ kilometerne opp til Nes kirke. Tipserne vÄre har vÊrt til Ä stole pÄ sÄ langt, og nÄ ser vi frem til Ä beskue epletrÊr i fullblomst. Vi blir ikke skuffet.

Mektige, men sjarmerende Nes Kirke.

Nes kirke troner pÄ toppen av eplelandet

EpletrĂŠr i full blomst

Fra kirken gÄr vi nedover Nesoddveien. Utsikten til vakre NorsjÞ er fantastisk. EpletrÊr i full blomst pÄ geledd overalt. Vi gjÞr som vi fikk beskjed om, vi vandrer mellom radene av trÊr i full blomst. Vi fÄr en snikende fÞlelse av Ä ha opplevd noe lignende fÞr. Og det stemmer. Dette er nesten som Ä vandre mellom vinranker i Toscana. Og minst like vakkert. Perfekt for epleslang, mener Bernt. Vi kommer tilbake til hÞsten!

GÄrder og epletrÊr i Fruktbygda

FrukttrÊr sÄ langt Þyet rekker

Vakker blomstring pÄ epletrÊrne.

Turtips i BĂž i Telemark

Er du glad i Ä gÄ tur, anbefaler vi turen opp til Gygrestolen i BÞ. Turen er ikke lang, omtrent 7 km tur-retur fra den lille parkeringsplassen, men den er rimelig bratt. Les om turen vÄr her.

Gygrestolen, en spennende fjellformasjon.

SpektakulĂŠre Gygrestolen

 

Sjekk ut ReiseKick.no for flere gode reise-tips og artikler!