Frukt- og kulturbygda Gvarv🍎

| 7 minutter lesetid

Denne saken er produsert av Reisekick.no og gjengitt med tillatelse. Alt av tekst og foto er direkte hentet fra Reisekick.no. Den originale artikkelen finner du her.

Visste du at hvert fjerde norske eple dyrkes i den vakre, lille bygda Gvarv i Telemark? Det er faktisk helt sant! Gvarv er kjent som Fruktbygda med sin 500 000 eple-, plomme og morelltrÌr. Det varme klimaet (det varmeste i Norge) gjør Gvarv til det ideelle stedet for frukt- og bÌrproduksjon.

GĂĽrder og epletrĂŚr i Fruktbygda

Vi er blitt tipset om ü ta en tur til Gvarv, bare et aldri sü lite epleskrottkast fra Bø i Telemark. Det angret vi aldri et eneste sekund pü at vi gjorde alvor av. Det ble noen flotte timer i vakker norsk kultur og natur.

Gamlegata i Gvarv

–Gå gjennom Gamlegata i Gvarv, sa de. Og ikke glem Kjærlighetsstien. Ikke våg å komme tilbake uten å ha kjørt opp til kirken og vandret nedover mellom epletrerankene, heller, fortsatte de.

Vi er disiplinerte, velger ü gjøre som vi für beskjed om, og en bedre bruk av en blank maidag har vi sjelden hatt.

Gata de prater om er enkel ĂĽ finne. Det er ikke sĂĽ mange gater ĂĽ velge i. Her ligger gamle, velholdte hus pĂĽ rad og rekke pĂĽ begge sider av veien.

De fleste husene i sveitser-, empire-, og jugendstil, ligger med inngangen rett ut i gata, og vitner om den tida da det var butikker og annen virksomhet som preget Gvarv. En tid med hest og vogn. Smale gater. Menneskeliv, hardt arbeid og handel. Den dag i dag er det frodige hager med uthus, og det er lett ü forestille seg en tid med poteter, høner, griser og kyr i bakhagen.

Det første huset vi kommer til er det gamle, flotte apoteket. Det er i jugendstil, og ble oppført i 1917. Apoteket flyttet herfra i 1968, og senere har bygningen vÌrt bolig og forretning.

Apotekbygget

Apotekbygget

Neste flotte stopp er Mjølkeutsalget. Huset har elementer fra empirestil og ble bygget i 1925. Her var det til begynne med skysstasjon og kafè, senere landhandel og etter hvert altsü mjølkeutsalg. Flott at kommunen har satt opp skilt pü husene, sü vi kan lese historien deres nür vi koser oss gjennom den idylliske, gamle gata.

Mjølkeutsalget

Mjølkeutsalget

Vi rusler videre og kommer til Johansens Bakeri. Huset sto ferdig i 1908, og det var bakeriutsalg her til 1960. Eiendommen er typisk for Gamlegata, med uthus og stor tomt. Butikken vender logisk nok ut mot gaten.

Johansens Bakeri

Johansens Bakeri

Gvarv hotell er oppført rundt 1890, og det var hotelldrift her frem til 1911. Vi synes det er synd at hotellet ikke lenger er i drift, for her hadde det vÌrt koselig ü bo, dønn i vür stil.

Gvarv Hotell. Et stort, hvitt hus.

Gvarv Hotell

Gjestheim – og samler Helge Stange

Pü den andre siden av gaten ligger et stort gult hus med røde karmer. Gjestheim stür det over døren. Noe sier oss at inne i dette huset finnes det mye rart. En kar i rutete skjorte sitter pü den overbygde terrassen og koser med en katt. Han hilser, og vi rusler inn grinda og tar lua i hünda.

Nei, jeg driver ikke med utleie. Dette er en privatbolig sier Helge Stange som det skal vise seg at han heter. Vi blir stüende litt slukøret et par sekunder, før han fortsetter. Har dere forresten lyst til ü komme inn og kikke litt? Jeg er en gammal samler. Vi ser pü hverandre. Hvorfor ikke?

Gjestheim. Et gult hus, med detaljer i grønt og rødt.

Gjestheim

Vi følger etter han inn døra, og nür vi kommer inn mü vi holde büde pust og mage inne. Hele huset er overfylt av alskens antikviteter. Vi gür sidelengs mellom gamle skatter. Bøker, kassaapparater, mer enn 150 bordlamper, 70 lommeur, flere hundre lysekroner, et utall bunader som henger rundt i krokene, krystall og keramikk og bondemøbler.Er det mulig? Han har brukt et helt liv pü ü samle, og viser oss rom etter rom, og vi gaper av forundring. Det ene rommet mer uvirkelig enn det andre. Gjestheim er oppført i sveitserstil i 1896, og har vÌrt büde skole, meieri, butikk, hotell og pensjonat

Helge Stange og hans fantastiske samling av alt mulig.l

Helge Stange og hans fantastiske samling av alt mulig

Et gullfarget kasseapparat. Flere lamper og mye rosemaling inne pĂĽ Gjestheim.

For et sted! Bernt er nesten stum for en gangs skyld. Vi takker sü mye for at vi fikk komme inn, et mer innholdsrikt hus er det sjelden vi besøker.

Maleren Erik Werenskiold har flere ganger bodd pü det som den gang var Nilsens Hotell/Gjestheim Pensjonat. Folk fra Gvarv-bygda sto ofte modell for maleriene hans. Alle modellene i En bonde-begravelse er for eksempel personer fra Gvarv. I dette miljøet fant han ogsü inspirasjon til flere av illustrasjonene han gjorde til Asbjørnsen og Moes norske folkeeventyr.

Hjemmebakst og eventyrmost

Vi kommer til et bakeri som er av nyere dato, riktignok er det fra 1964, men dette er üpent. Den deilige duften av bakevarer kiler i nesen, og vi kjøper hver vür enorme bolle med melis, eggekrem og pistasj. Og Eventyrmost, produsert pü en gürd rett borte i svingen. Det smaker bÌrre lÌkkert, og vi kjøper med oss noen flasker hjem, i tillegg til StikkelsbÌrsyltetøy fra Lien gürd.

Bakverk og eplemost pĂĽ Gvarv Bakeri.

Ta deg en bolle pĂĽ Gvarv Bakeri

KjĂŚrlighetsstien langs Gvarv-elva

Vi er klare for ü gü tur, og spør oss frem etter KjÌrlighetsstien. Vi für lov ü trükke gjennom en hage, og vipps er vi pü en grussti som slynger seg mellom irrgrønne trÌr langs Gvarv-elva. Turen er lettgütt og tar en knapp halvtime. Vi er blitt fortalt at den starter i den lille büthavna, men vi ramlet altsü inn pü stien litt senere.

KjÌrlighetsstien. Et frodig og grønt omrüde.

En lettgĂĽtt kjĂŚrlighetssti

Etter hvert kommer vi tilbake til Gamlegata, Gvarv er jo ikke sü stor ei bygd akkurat, og vi vinker til Helge som nü er ute i hagen. Vi finner bilen, og kjører de fü kilometerne opp til Nes kirke. Tipserne vüre har vÌrt til ü stole pü sü langt, og nü ser vi frem til ü beskue epletrÌr i fullblomst. Vi blir ikke skuffet.

Mektige, men sjarmerende Nes Kirke.

Nes kirke troner pĂĽ toppen av eplelandet

EpletrĂŚr i full blomst

Fra kirken gür vi nedover Nesoddveien. Utsikten til vakre Norsjø er fantastisk. EpletrÌr i full blomst pü geledd overalt. Vi gjør som vi fikk beskjed om, vi vandrer mellom radene av trÌr i full blomst. Vi für en snikende følelse av ü ha opplevd noe lignende før. Og det stemmer. Dette er nesten som ü vandre mellom vinranker i Toscana. Og minst like vakkert. Perfekt for epleslang, mener Bernt. Vi kommer tilbake til høsten!

GĂĽrder og epletrĂŚr i Fruktbygda

FrukttrÌr sü langt øyet rekker

Vakker blomstring pĂĽ epletrĂŚrne.

Turtips i Bø i Telemark

Er du glad i ü gü tur, anbefaler vi turen opp til Gygrestolen i Bø. Turen er ikke lang, omtrent 7 km tur-retur fra den lille parkeringsplassen, men den er rimelig bratt. Les om turen vür her.

Gygrestolen, en spennende fjellformasjon.

SpektakulĂŚre Gygrestolen

 

Sjekk ut ReiseKick.no for flere gode reise-tips og artikler!