Strengen – Ulefoss 21 km

| 3 minutter lesetid

Opplev hele 6 gamle sluseanlegg, variert kulturlandskap og flere spisesteder.

Mange vil si at dette er den fineste delen av Telemarkskanalen, her er smale naturlige strekninger kombinert med flotte murer og sluseanlegg. På noen sluser er det sesongåpen servering. Det er tilrettelagt for å gå i land og passere sluser til fots, og i sesong er det mulig å velge å bli sluset.

Fra Strengen til Lunde passeres Hogga sluser og Kjeldal Sluse. Først er det Flåbygd med mange flotte gårder og trehus. Videre på vei nedover må du før Hogga sluse passere et kraftverk. Når du ser dette foran deg er det viktig å legge over mot høyre side inn mot gamleveien Murane. Hold innersvingen forbi kraftverket, dvs lengst mulig vekk fra kraftverket, slik at du unngår virvelstrøm der mye vann skal inn i kraftverket. Ved uvanlig stor vannføring bør uerfarne padlere vurdere om de skal passere. Ved normal vannføring holder det å være litt ekstra oppmerksom. Ved Hogga sluse er det god plass til pause og evt telting. Ved Kjeldal sluse er det en Elektrisk fiskesperre nedstrøms slusa, så her må man alltid på land og gå ca350m. Det er ikke er tillatt å padle gjennom fiskesperra.

Lunde – Ulefoss, Etter Lunde sluse er det et åpent landskap og overgang til Nomevann. Ta en avstikker til Nomestrand for et bad og evt overnatting. Fra Nomevann til Vrangfoss er det stedvis smalere og en merker vannstrømmen, særlig ved Steinsfoss er dette merkbart. Vrangfoss er det største sluseanlegget i Telemarkskanalen med 5 kammer, her er det også interaktiv kanalhistoriefortelling i huset ovenfor kafeen. Eidsfoss har den høyeste sluseporten

Transport: Bli kjørt til startpunkt Strengen brygge, hentes på Ulefoss sluse. Mange mulige andre start/avslutnings steder, så kan å ta hele eller deler av turen.

Overnatting: Hogga sluse, Telemark Kanalcamping, Nomestranda. Også mulig å finne plasser for fricamping.

Passere sluser: Mulig å bli sluset i hovedsesong der det er bemannet daglig kl9-18, kan ikke forhåndsbestilles, det er «førstemann til mølla» prinsippet og rutebåtene prioriteres. Betaling direkte til slusevokter med kort eller Vipps. (110/160 pr kano/kajakk i 2021 sesongen, åpent 25.06 – 19.08). For mer informasjon om slusing se Telemarkskanalen.no.

Utenom sesong og hvis man ikke vil bli sluset er det tilrettelagt for å gå i land og bære/trille utstyr forbi slusa. Traller ved alle sluser unntatt Ulefoss (pgs mye trapper). Hvis man avslutter på Ulefoss er det ikke naturlig å passere slusa, men gå i land og bli hentet ved det øverste slusekammeret.

Passer for: Alle