Topp 5 grunner til å besøke Ulefoss

| 5 minutter lesetid

Velkommen til vakre Ulefoss! Vi har samlet sammen 5 gode grunner til hvorfor du burde besøke industribyen Ulefoss – med alt fra historie, kultur og vakre naturopplevelser.

1. Ulefos Hovedgaard

Velkommen til Norges fremste empirebygg!
Niels Aall, som bygde empireanlegget i 1807, var handelsminister da grunnloven ble vedtatt i 1814, og viktige diskusjoner ble tatt både her på Ulefos Hovedgaard og på Søndre Brekke i Skien.

Hovedbygningen betraktes som napoleonstidens arkitektoniske hovedverk i Norge, og på hovedgaarden tilbys omvisninger i herskapelige omgivelser i sommerhalvåret. I det såkalte kongeværelset har kjente personer overnattet, blant dem Kong Håkon VII og Kong Olav V.

Besøk Ulefos Hovedgaard og opplev det nydelige og spesielle bygget fra utsiden nå i høstsesongen. Du finner Ulefos Hovedgaard ca 1,5 km fra Ulefoss sentrum.

(Museumsbutikk, kafè og guidet omvisninger kun i sommerhalvåret). For mer informasjon, se deres nettsider.

2. Telemarkskanalen – sluseanleggene og kanalbåtene

Telemarkskanalen strekker seg fra Skien til Dalen og på Ulefoss finner du selve indrefileten med det største og mest spektakulære sluseanlegget Vrangfoss.

Langs Telemarkskanalen kan du besøke sluseanlegg og oppleve spisesteder, overnattingssteder, små lokale idyller og aktiviteter. Det er flere måter å oppleve Telemarkskanalen på Ulefoss på:

 • Ombord kanalbåtene
 • Med fritidsbåt
 • Fra sykkelsetet
 • Med kajakk/kano
 • Vandreturer og sightseeing ved sluseanleggene
 • Eller fra en deilig uteservering – vi kan anbefale Slusemesteren restaurant på Vrangfoss og Spiseriet restaurant på Øvre Verket.

Opplev den fantastiske båtturen på kanalen, der du sakte glir gjennom et vidunderlig landskap mens hundre år gammel teknologi sørger for at du kommer deg trygt og tørt gjennom slusene.
Nyt minutt for minutt gjennom det spektakulære sluseanlegget mens du sakte blir løftet 72 meter opp gjennom 18 spektakulære slusesteg. Sluseanleggene du finner på Ulefoss er;

 • Vrangfoss sluse – det største sluseanlegget på Telemarkskanalen.
 • Eidsfoss sluse – ligger ca 3 km fra Ulefoss
 • Ulefoss sluse – sluseanlegget i Ulefoss sentrum.

Vår anbefaling om du ønsker å oppleve Telemarkskanalen på båt er strekningen Akkerhaugen – Lunde med MS Telemarken.

🚢 Les mer og bestill din reise med MS Telemarken her

🚢  Les mer om alle strekningene med kanalbåtene her

3. Øvre Verket

Opplev nydelige retter i historiske omgivelser i arbeiderboligene fra 1850-tallet.

Spiseriet er en moderne restaurant med flott beliggenhet midt i de gamle arbeiderboligene på Øvre Verket. Fra Øvre Verket er det kort avstand til Telemarkskanalen, Ulefoss gjestebrygge og Ulefoss sluse.

Om sommeren på Øvre Verket kan du oppleve gavebutikk, utstillinger og gallerier, antikvariat, drømmemakeri og Bakerhuset med fersk bakst. Nå på høsten er du velkommen til å besøke Øvre Verket og oppleve arbeiderboligene fra utsiden – hvor du kan hygge deg i vakre og fredelige omgivelser med god mat og drikke. Øvre Verket er barnevennlig med lekeapparater og andre leker.

Gavebutikken, Galleri Moseng, Marjas fotogalleri er åpne hver lørdag hele året med unntak av januar og halve februar.
Antikvariatet er åpent onsdag- lørdag hele året. I tillegg til detta arrangerer de en rekke arrangement, alt fra quiz, til konserter, foredrag og strikkekafe.

Her tilbyr de også guiding, turistinfo og sykkelutleie sommerstid.

👉 Les mer på Øvre Verkets nettsider

4. Flotte sykkel- og turmuligheter

På Ulefoss er det mange flotte turer for deg som ønsker å oppleve industribyen og vakker natur fra sykkelsetet eller på beina i fine turstier.

Turforslag:

Sykkelforslag:

 • Bjønnrunden – en historisk sykkelrunde som tar deg i to herskapelige bygninger, kirkeruiner fra middelalderen, videre forbi Telemarks største gård og en av Norges eldste industrivirksomheter. Lengde: 27,6 km, vanskelighetsgrad: krevende, varighet: 2-4 timer. Les mer om turen her
 • Kanalruta – sykkelruta fra Ulefoss til Dalen er en fantastisk sykkelopplevelse som går langs en av verdens åttende underverker som ble hugget inn i fjellet for over 100 år siden. Lengde 115 km, Vanskelighetsgrad: middels – krevende, varighet: 2 dager m/overnatting. Les mer om turen her
5. Gode kajakk- og kanomuligheter

Slusepadling, elvepadling og padling i rolige småvann eller på store Norsjø. Uansett hva du foretrekker finner du ditt padleeldorado på Ulefoss. Vi kan anbefale padleruten fra Lunde til Vrangfoss sluse, som byr på opplevelser i verdensklasse. Her har man mulighet til å være med i kamrene og bli sluset gjennom av slusemestrene som fortsatt utfører jobben manuelt som på 1800-tallet.

Du har også mulighet til å padle en strekning på Telemarkskanalen og ta båten tilbake om ønskelig. Pris for slusing av kano/kajakk i Telemarkskanalen: Kr. 160,- i Vrangfoss og Løveid sluser, kr. 110,- i alle andre sluseanlegg. Besøk nettsiden til Telemarkskanalen for informasjon om sluseanleggene og sikker slusing i kajakk/kano. Les mer om padling i Nome 

Vi selger padlekartet for Telemarkskanalen og sender det gjerne med posten om ønskelig. For bestilling, send oss en mail på [email protected].

Har du spørsmål om opplevelser eller om reisen din til Ulefoss? Ta gjerne kontakt med oss pr tlf: 414 52 229 eller mail: [email protected].

Velkommen til Ulefoss!