Lifjell – ekte vinterparadis

Tekst: Stine Hartmann
Foto: Øystein Akselberg / Telemarkshistorier.no

Da jeg var liten var det som oftest Hemsedal og Geilo som sto på agendaen i det vinterferien/ påskeferien skulle planlegges i familien. 

Andre skidestinasjoner var nærmest fremmede for meg, men etter to helger i Telemark, har jeg erfart at man trenger ikke dra langt for å finne vinterparadis. (Og ja, det er faktisk kortere å dra til Lifjell enn til Hemsedal og Geilo!)Snaue 12 km fra Bø i Telemark finner du Lifjell. Med over tyve topper som rager 1100 MOH, blir dette høyfjellsterrenget å regne som et Jotunheimen i miniatyr!

I det Annika og jeg ankommer Lifjell-Tunet hyttepark, setter julefølelsen seg umiddelbart. Ikke bare bader hytteparken i snø; vi blir fraktet med islandshest og slede til kveldens ærverdige  spistested, Lifjellstua!

( TIPS: Bø og Lifjell Turridning AS byr på rideturer året rundt! Artig å teste både på sommeren og vinteren! )

Lifjellstua

Lifjellstua er en 60 år gammel fjellstue som tidligere har blitt kåret til Telemarks beste spiseted, noe smaksløkene mine også kan skrive
under på.

De tilbyr ikke bare god mat, her kan du også overnatte i en av de tyve rommene like ved Lifjell Skisenter.  I tillegg finner du også en deilig badstue som passer perfekt etter en dag i bakken eller en tur på langrenn.

For ikke å glemme quizkveldene! Kveldene som bringer både turister og hytteeiere sammen, og skaper den hjemmekoselige atmosfæren på Lifjell. Det er da en av grunnene til at man ofte kommer tilbake til dette stedet.

Ja, enkelte gjester føler seg så hjemme at de til og med ønsker å hjelpe til om noe trengs å gjøres på den koselige fjellstua. Helgen før vi ankom, arrangerte flere besøkende en såkalt «spaweekend». Og ikke en hvilken som helst! Nei, her var det frem med spaden for å spa taket på Lifjellstua! Snakk om samhold og engasjement!

Hollane

Morningenen etter var det på tide å oppleve Lifjell på sitt beste. På utsiden av hytta er det Nils Arne og en beltebil som venter på oss. Han skal nemlig ta oss med på tur til Hollane seter, (ca. 9 km fra Jønnbu parkering). Vi tar med oss langrennskia og hopper inn i beltebilen.

Om du ønsker å komme deg raskere til setra enn ved fots/ski er beltebil den beste løsningen. For 150 kr (voksne) og 100 kr (barn) får du en opplevelsesrik tur til Hollane. Og det beste? Prisen inkluderer kaffe/solbærtoddy og vaffel ved ankomst!

- Enten du er her på vinteren eller sommeren, er dette virkelig det fineste turterrenget på Lifjell. På vinteren er det fatastiske langrennsløyper. Og skal du hit på sommeren er du nødt til å ta med fiskestanga! Det kryr nemlig av fiskevann i området, forteller Nils Arne.

Da vi ankom Hollane var vaflene klare og kaffelukta trakk oss raskt inn i varmen! Den koselige seteren tar også imot gjester for enten korte eller lange opphold. De tilbyr 30 sengeplasser fordelt på turisthytta, seterbua eller den sjarmerende steinhytta!

Etter en magisk tur til Hollane var det på tide å sjekke ut skisenteret…


Lifjell skisenter

Lifjell Skisenter har en heis (T-krok) og fire nedfarter av varierende vanskelighetsgrad der den ene nedfarten er en terrengpark.  Terrengparken består av ulike hopp og rails med utfordringer for de fleste.  Selv dro vi til Vinterland, barnebakken som har en nedfart på omtrent 300 meter og en heis. Med andre ord, perfekt sted å lære seg å stå på ski!

Denne helga hadde dessuten Bøvern fra Bø Sommerland tatt turen til bakken for å hilse på barna...og oss! Gledelig gjensyn må jeg si! Jeg hadde jo ikke sett han siden jeg besøkte Bø Sommarland like før sommeren i fjor!

Vi fikk dessverre ikke tid til mer skigåing, men jeg registrerte mange langrennsløyper i området så neste gang skal jeg ta skia fatt! Høyfjellsterrenget har tross alt hele 80 km preparerte langrennsløyper!

Fra beiteområde til Bøvern-besøk

Mens Annika og jeg varmet oss rundt bålet ved Vinterland, fikk vi besøk av Aslaug som er vokst opp på Lifjell. Hun kunne fortelle oss at Lifjell tidligere var et beiteområde for husdyr, men etter hvert ble det også et kjent område for turer. Men å komme seg hit var ikke bare bare før jernbanen kom til Bø. Skulle man til Lifjell før i tida, måtte man rett og slett ta bena fatt! Kanskje ikke så rart at en av bakkene her tiltales som Svettelia! Nå kan derimot alle ta seg lett til Lifjell- ja, til og med Bøvern!

Og Annika og jeg, ja vi vet hvor vi skal til legge vår neste ferie til...

Les mer fra Vinter-Telemark på Telemarkshistorier.no