Årets Gulleple

Eplestatuetten

Årets Gulleple ble tildelt personer, organisasjoner eller virksomheter som på en særlig måte hadde gjort en innsats for ett eller flere av følgende områder:

  • Formidling av verdier og muligheter i bærekraftige bygdesamfunn og levende natur.
  • Formidling av norsk mat og matkultur og sunt og godt kosthold basert på frukt og grønt.
  • Formidling av tradisjonsrik kunst og kultur, kunnskap, fruktbarhet og næringsutvikling basert på personlige og lokale ressurser.

Selve statuetten med Gulleplet, som Årets Gulleplevinner mottok som synlig bevis, var laget av kunstneren Arnt Darrud.

2021 – Arne Brimi

Styret er av den oppfatning at Arne Brimi passer inn under alle punktene som er grunnlag for «årets gulleple». Brimi har vært foreslått til prisen tidligere, og burde allerede mottatt prisen, da han var tidlig ute med å løfte fram verdien av lokale råvarer, lokale oppskrifter, dialektene og lokalhistorien. Det er jo også særlig moro at han lenge har vært og fortsatt er kjøper av våre lokale råvarer til sin virksomhet. Vi vet at han i mange år har fått levert eplemost og plommesyltetøy fra Nyhuus gard (Kari og Halvor Nyhuus Holtskog). Han har også fått levert asparges fra Trond Haugen, Sætersbø.

2020 – Utsatt pga pandemien
2019 – Ingulf Galåen og Rørosmat

For over 40 år siden startet salget av gårdsegg direkte fra gården Galåvolden ved Røros. Dette var ingen normal salgskanal for matvarer som egg og kjøtt i 1976, og det tok mange år før direkte salg av lokalprodusert mat ble vanlig og akseptert.
Etableringen av Rørosmat i 1999 var starten på det som i dag er et eventyr i lokalmatsammenheng, med mange produsenter og en stor variasjon av produkter som etterspørres over hele landet. Ingulf Galåen og Galåvolden Gård har vært sentrale i gjennom alle disse årene, og både han, gården og Rørosmat har mottatt en rekke priser for den store innsatsen. De har vist at ved et tett samarbeid, med fokus på kvalitet i alle ledd, er det mulig å bygge lønnsomme virksomheter basert på lokale råvarer.

2018 – Pascale Baudonnel

Pascale Baudonnel kom til Norge som ung budeie fra fjellandskapet til roquefort-sauene i Sør-Frankrike for over 40 år siden. Oppvokst i Frankrike med så mange ostesorter og store variasjon av lokalmat, var det nok en sterk opplevelse å møte det norske systemet der tradisjonsmaten var mindre verdsatt og osteproduksjonen i stort var overtatt av store meierier.

I flere år var Pascale en sentral forkjemper for fjerning av forbudet mot bruk av upasteurisert melk til ysting. Det tok mange år før et stivbeint byråkrati til slutt måtte gi etter på grunn av EØS-avtalen i 1994. Bruk av upasteurisert melk til ysting er den tradisjonelle måten, men forbudet som hadde blitt innført på 1930-tallet, hadde redusert variasjonen av norsk ost ettersom det er den naturlige bakteriefloraen i den upasteuriserte melken som lager smak og særpreg. En annen sak er at fersk melk gir den beste smaken, og da vil mindre gardsysterier være det absolutt beste ettersom de kan yste umiddelbart etter melking.

Pascale har vært en svært viktig inspirator for mange nye produsenter av ost, noe som har bidratt til mye større variasjon i det norske ostelandskapet. Bare det at en norsk ost ble kåret til verdens beste ost i 2016 og at Oste-VM er lagt til Bergen i 2018, sier det meste om en liten revolusjon på området.

Pascale har en grunnleggende interesse i å ta vare på og formidle tradisjoner og kunnskap om mulighetene vi har til en mangfoldig matproduksjon i hele landet. I tillegg engasjerte hun seg i å ta vare på sognebunaden, og rekonstruerte i sin tid kvinnebunaden i Sogn.I dag bor hun ytterst i Sognefjorden med både sauer og geiter, men er ferdig med kampen mot byråkratiet.

2017 – Aina Bartmann

Fra ung alder har Aina Bartmann vært opptatt av å forvalte lokale verdier og sikre produksjon av mat i hele landet.

Som geitebonde i Lyngen i Troms skaffet hun seg erfaring som hun tok med videre som leder av Norges Bonde og Småbrukerlag.

Satsningen på lokalmat har vært viktig for økt mangfold og som gründer og leder av Bondens Marked i 11 år, var hun med på å skape en verdifull markedsplass for omsetning av lokale matprodukter. Gjennom årene har hun hatt en rekke verv innen ulike organisasjoner.

I dag er hun politisk rådgiver i Oikos der hun er opptatt av et mer miljøvennlig og dyrevennlig landbruk, også som inspirator for den øvrige delen av norsk landbruk.

2016 – Jorid Vale

Årets Gulleple 2016 er tildelt Jorid Vale. Her kan du lese intervju med Jorid i Epleavisa 2016

2015 – Gunnar og Lisbeth Ingelstad

Årets Gulleple 2015 er tildelt Gunnar og Lisbeth Ingelstad, gründere og drivere av Årnes kafeteria på Gvarv. Gjennom mer enn 40 år har de sørget for velsmakende, sunn og tradisjonsrik mat til titusener av veifarende og et uttall av familieselskap, idrettsarrangement, konferanser, festivaler og andre tilstelninger i hele Telemark.

Gunnar og Lisbeth driver en familievirksomhet der kvalitet, service og entusiasme er fremtredende kjennetegn, som sier mye om årsaken til hvorfor de lykkes så godt. De skryter av sine engasjerte og trofaste medarbeidere, og av en lang rekke ungdommer fra Midt-Telemark som har fått sin første arbeidserfaring i virksomheten. Der får de god veiledning og tydelige tilbakemeldinger for å lære arbeidslivet å kjenne.

De bruker helst norske råvarer, og gjerne økologiske der de er å få tak i. Utgangspunktet deres er god norsk hjemmelaget mat flesk og duppe, svinesteik og kjøttkaker i rause porsjoner, men de er også åpne for nye trender og matvaner. På Norsk Eplefest er de selvsagt tilstede i matteltet der de helst serverer gryteretter med epler som en selvsagt og naturlig ingrediens.

Norsk Eplefest er stolte over å kunne tildele sin ærespris Årets Gulleple 2015 til Lisbeth og Gunnar Ingelstad!

Her kan du lese hva Varden skriver om dem

2014 – Epleblomsten AS

Årets Gulleple 2014 er tildelt Epleblomsten AS ved Britt og Sveinung Sauar.

Norsk Eplefest på Gvarv har i år valgt å gi sin ærespris, Årets Gulleple, til en lokal virksomhet som har betydd mye for utviklingen og lønnsomheten i fruktnæringen.

Årets prisvinner er en virksomhet som gjennom de 10 årene selskapet har eksistert, har betydd veldig mye utviklingen av fruktnæringen i Sauherad og Midt-Telemark. Fra sin innovative start med pressing av eple til en ufiltrert most som mange var skeptiske til, har de sørget for å spre den litt grumsete, men velsmakende, friske og frodige eplemosten til alle deler av landet. På denne måten har de bidratt sterkt til å øke optimismen i fruktmiljøet i Midt-Telemark som nå investerer kraftig i både nyplaning og fornyelse.

Når man håndterer ferskvare som også skal ha lang holdbarhet, har fokus på kvalitet i alle ledd vært en forutsetning for suksessen. Dette har også bidratt til at flere andre fruktprodusenter i området har levert fremragende eplemoster som har blitt kåret til Norges beste i konkurransen som Norsk Eplefest organiserer sammen med Aperitif i Oslo senhøstes hvert år. Selskapet og gründer Britt har da også mottatt en rekke utmerkelser og priser for arbeidet sitt gjennom mange år.

Norsk Eplefest er stolte over å kunne tildele æresprisen Årets Gulleple til vår lokale suksessbedrift for sin fremragende virksomhet.

2013: Epleslang AS

Fra Presse meldingen: Årets Gulleple 2013 er tildelt Epleslang AS.

Norsk Eplefest på Gvarv har i år valgt å gi sin ærespris, Årets Gulleple, til en spennende nystartet bedrift, Epleslang AS i Oslo.

Årets prisvinner er en nystartet gründervirksomhet i Oslo som gjennom sin forretningsidé og sitt sosiale engasjement ønsker å ta vare på naturressursene fra de mange eplehagene i Oslo og gi mulighet til at mennesker med nedsatt arbeids- eller funksjonsevne skal kunne bruke sine ressurser til å høste epler og bidra i arbeidet for salg av eplemost som produseres av eplene.

Utvelgelse av kandidater og beslutning for tildeling av Årets Gulleple

Årets Gulleple tildeles personer, organisasjoner eller virksomheter. Styret i Norsk Eplefest AS foreslår  kandidater, mens en uavhengig jury står  for selve tildelingen. Juryen har siden 2011 bestått av leder av  næringskomiteen, stortingsrepresentant Terje Lien Aasland, politisk rådgiver Anja Hjelseth, Kommunaldepartementet og fylkesordfører i Telemark Terje Riis-Johansen.

Mottaker av prisen skal på en særlig måte ha gjort en innsats for ett eller flere av følgende områder:

Formidling av verdier og muligheter i bærekraftige bygdesamfunn og levende natur.
Formidling av norsk mat og matkultur og sunt og godt kosthold basert på frukt og grønt.
Formidling av tradisjonsrik kunst og kultur, kunnskap, fruktbarhet og næringsutvikling basert på personlige og lokale ressurser.
Lokale ressurser

Gjennom sitt initiativ har de satt fokus på  bruken av ressurser som ellers ville gå tapt, både arbeidskraft og råvarer, sier styreleder i Norsk Eplefest, Eivind Lønheim.
Epleslang viser på en utmerket måte næringsutvikling basert på personlige og lokale ressurser. Grunderne fikk ideen på grunderskolen i februar 2012, to måneder etterpå var forretningsplan og arbeidsteam satt sammen og selskapet ble etablert i mai samme år. Selskapet fikk umiddelbar stor oppmerksomhet og anerkjennelse i offentligheten, og ble  bl.a. kåret til Årets Sosiale Entreprenør på velFERDkonferansen 2013.
Samfunnsansvar

«Epleslang» er en eplemost laget fra, med og for mennesker i Oslo, sier leder Anne Dubrau. Det vil si at vi høster epler fra Oslos private hager som hageeierne ikke har bruk for eller tid til å plukke selv. Disse tilgjengelige ressursene plukker vi i samarbeid med mennesker med fysiske eller psykiske vansker som ikke har mulighet til å delta på det ordinære arbeidsmarkedet.
Det er tre punkter som er spesielt viktig for oss: vi ønsker å ta samfunnsansvar, å være miljøvennlig og å lage beste kvalitet! Vi ønsker å gjøre en forskjell i det smått, som kan være stort for den som er en del av Epleslang, avslutter Anne Dubrau som sammen med teamet sitt kommer til Gvarv under eplefesten 28. september for å motta prisen.

2012: Moods of Norway

Pressemelding fra Norsk  Eplefest, Gvarv i Telemark

Årets Gulleple for 2012 går til Moods of Norway. Designertrioen Peder Børresen, Simen Staalnacke og Jan Egil Flo tildeles Årets Gulleple 2012 for bruk av norske kulturelementer i internasjonal design. Prisen deles ut under Norsk Eplefest på Gvarv i Telemark den 29. september.

Siden 2003 har Moods of Norway spredt sitt lekne design i stadig større omfang. Med stolthet, kreativitet og humor binder de elementer fra landsbylivet sammen med det urbane. Med Moods of Norway har norske kulturelementer som for eksempel traktor blitt trendy.

Med rot i bygdenorge har Moods of Norway universet spredd seg til Sverige, Benelux-landene, Sveits, Spania, Japan og USA der de også planlegger butikk i New York: ”The big Apple” .

Årets Gulleple deles i 2012 ut for syvende gang. Prisen går til en person eller organisasjon som på en særlig måte har gjort en innsats for norsk kulturformidling, mat og matkultur eller næringsutvikling. Blant tidligere vinnere finnes Arne Hjeltnes, Prinsesse Martha Louise og Kokkelandslaget.

Juryen for Årets Gulleple har vært:

Terje Lien-Aasland, stortingsrepresentant og leder for Næringskomiteen,
Terje Riis-Johansen, fylkesordfører i Telemark og tidligere statsråd,
Anja Hjelset, politisk rådgiver i Kommunaldepartementet,
Vilde Omnes, styremedlem i Norsk Eplefest.

2011: Det norske kokkelandslaget

Det norske Kokkelandslaget får prisen Årets Gulleple 2011som takk for en iherdig innsats for å sette norske råvarer i fokus. Representanter for laget vil være til stede på Norsk Eplefest 24. september 2011 for å ta i mot gulleplet, og lover å bidra til at norsk frukt kommer på bordet også internasjonalt.

Årets Gulleple deles i 2011 ut for 6. gang,  og tildeles Det norske Kokkelandslaget for fokus på norske råvarer og formidling av norsk matkultur.

Kokkelandslaget har gjennom sitt virke og sin representasjon både innenlands og utenlands bidratt til å øke bruken av norske råvarer, ikke bare i tradisjonsretter, men de har også bidratt til at både kokker og amatører våger å eksperimentere og bruke de norske varene i nye retter og på nye måter.

Årets Gulleple tildeles personer, organisasjoner eller virksomheter. Mottaker av prisen skal på en særlig måte ha gjort en innsats for ett eller flere av følgende områder:

Formidling av verdier og muligheter i bærekraftige bygdesamfunn og levende natur.
Formidling av norsk mat og matkultur og sunt og godt kosthold basert på frukt og grønt.
Formidling av tradisjonsrik kunst og kultur, kunnskap, fruktbarhet og næringsutvikling basert på personlege og lokale ressursar.
Juryen har bestått av leder av næringskomiteen på Stortinget Terje Lien Aasland, Vilde Bergan fra Norsk Eplefest, Anja Hjelseth fra Kommunaldepartementet og tidligere landbruksminister Terje Riis Johansen.

Prisen vil bli delt ut på Norsk Eplefest 24. september og består av et et støpt bronseeple. Tidligere prisvinnere er bl.a. Prinsesse Märtha Louise, Arne Hjeltnes, Ingrid Espelid Hovig, Jens Riisnes.

Anja Hjelset i juryen sier: «De har bidratt sterkt til at det over flere år har skjedd en endring i holdningene til norsk mat, tidligere kunne en ikke få nok av utenlandske råvarer. Nå er det omvendt, og en bruker lokalprodusert mat bevisst. Ikke bare for å profilere Norge, men fordi det er de beste råvarene».

Kaptein for det norske kokkelandslaget Jostein Medhus er både overrasket og glad over prisen og ser fram til å delta på Norsk Eplefest. Norske råvarer er grunnlaget for den gode maten laget skaper, og nå gleder kokkene seg til å få enda større innsikt i norsk frukt og de muligheter den gir for nye smakfulle retter. Norsk Eplefest har gjennom 6 år utviklet seg til en kulturbegivenhet og et profileringsarrangement av stor betydning for distriktet og for norsk fruktnæring. Pressen bruker nå begrep som Norges frukthovedstad og Eplebygda om det lille tettestedet Gvarv, og folk både i og utenfor distriktet legger i økende grad merke til stedet og mulighetene. Norsk eplemost, som profileres gjennom en nasjonal smakskonkurranse, profileres som et kvalitetsprodukt uten konkurranse fra det internasjonale markedet. Etterspørselen er økende både i restaurantmarkedet og i konsum hos husholdningene og presenteres som et svært godt alkoholfritt drikkealternativ til de fleste retter.

2010: Stein Are Hansen

Verdensmester i blomsterdekorasjon 2010. Stein Are Hansen har hatt mye av sin oppvekst på Gvarv og har en lang merittliste i blomsterdekorasjonsfaget. Dekorering med blomster, frukt og andre naturmaterialer har vært et bærende element i Norsk Eplefest på Gvarv siden oppstarten.

Les mer her

2009: Arne Hjeltnes

TILDELING AV ÅRETS GULLEPLE 2009

Årets Gulleple 2009 deles ut til en kandidat som på en glimrende måte har profilert norske råvarer og norsk mat. Kandidaten har gjort en stor innsats både nasjonalt og internasjonalt. Han har med humør og innsikt bidratt til å få norske bygder og småskala matproduksjon både på matkartet og turkartet.

Vinner av Årets Gulleple 2009 er Arne Hjeltnes

Vedtatt av styret i Norsk Eplefest AS 25.06.2009

2008: Prinsesse Märtha Louise

Eventyr- og fruktbygda Sauherad er kvart år arena for Norsk Eplefest og kårar i samband med dette vinnaren av Årets Gulleple. Det er ei glede for oss på vegne av Norsk Eplefest å tildele Prinsesse Märtha Louise Årets Gulleple.

Styret for Norsk Eplefest, som er jury for prisen; grunngir valet av prisvinnaren på denne måten: Årets prisvinnar er ei ekte eventyrprinsesse som modig og nyskapande formidlar og fører vidare norsk forteljarkunst. Med røter i eventyrbygda står ho fram som ei av Evas døtre med alle dei verdiane Norsk Eplefest står for: formidling av tradisjonsrik kunst og kultur, kunnskap, fruktbarhet og næringsutvikling basert på personlege og lokale ressursar.

Eit gyllent epletre mot blå himmel er symbol for fruktbygda Sauherad. Det kan romme fruktbarhet, kunnskap, næring, makt og kultur. Gjennom Norsk Eplefest set vi desse verdiane i fokus og inviterer små og store til folkefest, der alle skal få sjå, lukte, smake og kjøpe eple i alle variantar. Fruktnæringa opnar hage, gardsutsalg og fruktlager. Kunst- og kulturbygda Sauherad vil blomstre med utstillinger og konsertar heile helga. Det blir leik og aktivitetar for små og store, og god, gammaldags marknadsstemning med salgsboder, smaksprøver, informasjon og tilbod for heile familien.

I år har vi ei sterk kobling mellom frukt og eventyr og det er derfor ekstra moro å kunne heidre ei ekte eventyrprinsesse med Årets Gulleple. Kunstnaren Erik Werenskiold  og eventyrteiknaren Theodor Kittelsen fann levande modellar til naturalistiske måleri og eventyrteikningane sine her i bygda i 1880 åra. Kanskje han også møtte slekta til prinsesse Märtha Louise, som budde i Gamlegata på Gvarv.

Norsk Eplefest har motteke svarbrev der prinsessa takker for prisen som ho set stor pris på å få. Årets prisvinnar ventar sitt tredje barn og må derfor takke nei til invitasjonen til årets Eplefest, men vil motta prisen ved eit anna høve.


Image
2007: Ingrid Espelid Hovig og Kåre Norum

Årets prisvinnere har gjort en særlig innsats for å formidle norsk mat og matkultur arbeide for et sunt og godt kosthold basert på frukt og grønt formidle kostholdets betydning for god helse på en pedagogisk og underholdende måte.

2006: Jens Aksel Riisnæs

Årets Gulleple 2006 tildeles Jens Aksel Riisnæs
For troen på kvaliteten i levende bygdesamfunn som grunnlag for magiske opplevelser.
For ”freske fråspark” om bygdenes framtid, og for å vise oss at det levende livet i bygdene er internasjonalt attraktivt.
For å bringe det globale perspektivet inn i vår lokale hverdag
For evnen til å formidle kunnskap med troverdighet og entusiasme
Takk for at du sprer tro og pågangsmot i vårt felles engasjement for levende natur og kultur.