Universell utforming

 
 

Flere av våre medlemsbedrifter deltar i prosjektet “Inkluderende reiseliv i Telemark” for å få mer kunnskap om tilrettelegging for mennesker med funksjonsnedsettelse.

Ingen av deltaker-bedriftene har mulighet til å bli fullstendig universelt utformet, men alle jobber med å tilrettelegge så langt de har mulighet. «Ingen kan tilrettelegge alt for alle, men alle kan tilrettelegge noe for noen» er prosjektets slagord og beskriver godt også bedriftenes hensikt

Solsikkemerket

Vi i Visit Bø er stolte av å støtte Solsikkemerket. Ikke alle funksjonsnedsettelser er synlige – noen er usynlige.

Solsikkemerket er en diskré måte å vise de rundt deg at du har en usynlig funksjonsnedsettelse og kan ha behov for ekstra assistanse, hjelp eller rett og slett litt ekstra tid. Bærer du dette merket/båndet kan de ansatte lettere spørre deg om du ønsker hjelp og evt. hvordan de kan hjelpe deg. Solsikkemerket er både til voksne og barn.

Fordeler med å bruke Solsikkebåndet kan være:

 • Solsikkemerket gjør deg synlig.
 • De rundt deg kan spørre deg om hvordan de kan hjelpe deg.
 • Først i køen, der det er aktuelt.
 • Prioritet på sitteplasser i rolige omgivelser, der det er aktuelt.
 • Prioritetskø ved inngangen, der det er aktuelt.

Dersom du tenker at du har behov for solsikkebånd/-merke tar du kontakt med resepsjonen, gjesteservice eller med en ansatt når du ankommer bedriften.

Les mer om Solsikkemerket.

Resultat fra sommersesongen 2021

Vi er først i Norge med å tilby Solsikkemerket, og responsen fra målgruppen og andre har vært udelt positiv!
Totalt er det delt ut 2280 solsikkebånd i løpet av juli og august (2200 bare i Bø Sommarland), noe som viser at behovet er der.

Konklusjonen er derfor klar; Dette tilbudet er kommet for å bli og fra 2022 vil alle bedriftene som deltar i prosjektet Inkluderende reiseliv i Telemark tilby Solsikkemerket.

Les Framtida Junior sin artikkel om vårt arbeid med Solsikkemerket.


Image
Image
Image

Hva er tilrettelagt hvor?Bø Sommarland: Har egne billetter til mennesker med funksjonsnedsettelse, for gravide og fri inngang til ledsagere. Det er også mulig å låne hjelpemidler i parken og spisestedene tilrettelegger for allergier og matønsker. Servicehunder er velkommen i parken, og fremkommelighet, toalett og garderober er tilrettelagt. Du finner også flere rolige områder. Bø Sommarland tilbyr også Solsikkebånd.


Sport 1 Glexe: Tilrettelagt. Butikken ligger på Bøsenteret; 1.etg og er på bakkenivå uten hindringer. Butikken er også stor og lett å komme frem i.


Bø og Lifjell turridning: Har spesialsaler for mennesker med dårlig balanse, spesial vester og tøyler. De er også behjelpelige med å få deg opp på hesteryggen ved behov, men det er viktig at det gis beskjed på forhånd. Mobil trapp til hjelp for å komme opp på hestene kommer. Bø og Lifjell Turridning tilbyr også Solsikkebånd.


Bø Camping: På 2 av våre 3 sanitæranlegg har de handicaprom med automatisk døråpner. Adgang til  butikk og resepsjon er tilrettelagt rullestol.  En av hyttene er tilrettelagt for rullestol. Markering av trappetrinn for blinde og svaksynte. Bø Camping tilbyr også Solsikkebånd.


Beverøya Camping: Har handicaptoalett- og dusjrom og rampe inn til resepsjon/butikk. Deres interaktive dansebue kan også benyttes av blant annet rullestolbrukere. Vi har åpne områder, asfaltert deler av området og ellers godt grusdekke.


Breiva Glamping: Har du en funksjonsnedsettelse som gjør at du har behov for tilrettelegging så må du ta kontakt med de på forhånd. De holder til i skogsterreng, men gjør det de kan for å legge best mulig til rette så langt de har mulighet.


Klatreparken Høyt og Lavt Bø: Parken har anledning til å ta imot og tilrettelegge aktiviteter for gjester med funksjonsnedsettelser og andre spesielle behov. Ta kontakt på forhånd så gjør de det de kan for å legge best mulig til rette. Klatreparken tilbyr også Solsikkebånd.

Bø Hotell: Tilrettelagt for allergier og andre dietter. Utlån av rullestol, og 2 HC vennlige rom med større bad, tilrettelagt for rullestol.
Informasjon om rom:

  • Dørene inn til alle overnattingsrom på hotellet er 80cm
  • Dørene inn til toalett er 80 cm på HC-rom og 70 cm på ordinære rom
  • Det er faste dusjvegger på ordinære rom, og der er åpningen 75 cm og dusjrommet er 80 cm bredt.
  • Inngang, restaurant og HC-rom er alle sammen i samme etasje (1. etasje). Det er terskel fritt på hele hotellet, unntatt inn på rommet og badet.
  • Bestilling av mat gjøres vi telefon, og kan tolkes med tekst til tall.
  • Utebassenget har stige eller trappetrinn.
  • Hele hagen er terskel fri.


Telemark Kanalcamping: Nytt universelt utformet servicebygg (sommer 2021). Alle veiene på plassen er tilrettelagt for rullestol og blinde/svaksynte. Underlaget er hardpakket grus med gressplen rundt som gir god kantmarkering, minimale høydeforskjeller og belysning kveld/natt.


Telemarkskanalen: Kanalbåtene er gamle og har ingen mulighet til universell utforming. Særlig for bevegelseshemmede kan det være en utfordring om bord. Det er imidlertid mulig å reise med oss, med noen unntak. Se mer info om dette på våre hjemmesider.


Norsjø Ferieland: Det tilbys rampe inn til både resepsjon og butikk, handikap- vennlig hytte og sanitæranlegg for deg med rullestol. Norsjø Ferieland tilbyr også Solsikkebånd.


Aarnes Kafeteria: Har en grei adkomst for rullestol inn på gateplan og mulighet til å slippe av rett utenfor inngangsdøra. Det er elektrisk døråpner på inngangsdør. Det er HC toalett på Aarnes Kafeteria. Selskapslokalet i kjelleren egen inngang og fin adkomst for rullestol. HC toalett også der.


Lifjelltunet: Hyttene vil fungere bra for de fleste synshemmede, hørselshemmede og de som kan gå litt selv. Bra belysning og kontraster inne, markerte trinn og røykvarslere med lyd i alle hyttene. For hørselshemmede så må de ta med egen røyk-/brannvarslersom vibrerer, for sin egen trygghet. Rampe for adkomst til servicebygget. Nærhet til stinettet for å kjenne på følelsen av å være på fjellet (må kunne gå selv). Fin grusvei inne på hyttetunet samt veier til flere hyttefelt kan brukes som turvei (disse har bom, men mulighet til å gå rundt).


Solstua Lifjell: Ta kontakt med oss på forhånd om du har spesielle behov. Vi klarer dessverre ikke å legge til rette for alle, men alt vi vet på forhånd hjelper oss til å gi deg et best mulig opphold hos oss.


Sentrumsringen Bø: I løpet av juni 2021 får Sentrumsringen sine medlemsbedrifter opplæring i hva solsikkebåndet betyr og hvordan de skal gjenkjenne merket. De ansatte kan da spørre deg hvordan vi kan hjelpe deg eller du kan fortelle oss om dine behov. Ved hjelp av et vindusklistermerke kan du kjenne igjen de medlemsbedriftene som har fått opplæring.


Akademika Bø Bokforhandler: Har rampe til rullestol. Oppgradering av inngangen for rullestolbrukere er planlagt til å bli utført i juli 2021.


Steintøy & Parfymeri: Fra parkeringsplassen enkel inngang med automatisk døråpner til rullestol.


Brukås Sport: Fra parkeringsplassen enkel inngang med automatisk døråpner til rullestol.


Bertelsen Nyhuus Optikk: Har rullestolrampe inn i butikk og mulighet til å slippe av rett utenfor inngangsdøra. Synsprøverom som er tilrettelagt rullestolbrukere med bred dør og flyttbar stol, slik at man kan sitte i egen rullestol under hele undersøkelsen.


Bøsenteret: Her finner du en heis og en rulletrapp slik at det er enkelt å komme til begge etasjene. Alle inngangene til senteret har automatisk døråpner. Du finner sitteplasser både i første og andre etasjen om du trenger å sette deg litt. I andre etasjen er det HC toalett.

Sønstebøtunet: På Sønstebøtunet er det heis imellom alle etasjer. Oppmerket HC parkering både inne i parkeringshus og oppå. Det er også mulig å låne en rullestol. Alle inngangene til senteret har en automatisk døråpner. HC toalett både i kjelleren og i 3 etasje.Norsjø Hotell: Si i fra til resepsjonen ved bestilling om du har spesielle behov. Det er ikke alt vi kan få til, men det meste lar seg løse på en god måte. Alt vi vet på forhånd, hjelper oss til å gi deg et best mulig opphold hos oss.Bø og Midt-Telemark regionen strekker seg nord over vakre høgfjellsområdet Lifjell, vest over Fruktbygda Gvarv som «Norges Toscana», sør-vest langs Flåvatn og øst mot Ulefoss, Norsjø og Telemarkskanalen.

I Bø og Midt-Telemark regionen ønsker vi å gi deg gode reiseopplevelser, hvor du kan benytte deg av våre kultur- og naturbaserte opplevelser.