Mor og datter i elva i Sommarland, med solsikkebånd

Universell utforming


Alle som har reiselyst skal ha mulighet til å velge oss som reisemål. Her i destinasjonen jobber vi målrettet for å bli bedre på tilrettelegging slik at alle - uansett funksjonsevne - skal kunne nyte besøket hit til destinasjonen. 

Flere av våre medlemsbedrifter deltar i prosjektet “Inkluderende reiseliv i Telemark” for å få mer kunnskap om tilrettelegging for mennesker med funksjonsnedsettelse.

Ingen av deltaker-bedriftene har mulighet til å bli fullstendig universelt utformet, men alle jobber med å tilrettelegge så langt de har mulighet. «Ingen kan tilrettelegge alt for alle, men alle kan tilrettelegge noe for noen» er prosjektets slagord og beskriver godt også vår hensikt.


Les mer om arbeidet vårt med tilrettelegging

Solsikkemerket

Vi i Visit Bø er stolte av å støtte Solsikkemerket. Ikke alle funksjonsnedsettelser er synlige – noen er usynlige.

Solsikkemerket er en diskré måte å vise de rundt deg at du har en usynlig funksjonsnedsettelse og kan ha behov for ekstra assistanse, hjelp eller rett og slett litt ekstra tid. Bærer du dette merket/båndet kan de ansatte lettere spørre deg om du ønsker hjelp og evt. hvordan de kan hjelpe deg. Solsikkemerket er både til voksne og barn.

Fordeler med å bruke Solsikkebåndet kan være:

 • Solsikkemerket gjør deg synlig.
 • De rundt deg kan spørre deg om hvordan de kan hjelpe deg.
 • Først i køen, der det er aktuelt.
 • Prioritet på sitteplasser i rolige omgivelser, der det er aktuelt.
 • Prioritetskø ved inngangen, der det er aktuelt.

Dersom du tenker at du har behov for solsikkebånd/-merke tar du kontakt med resepsjonen, gjesteservice eller med en ansatt når du ankommer bedriften.

Aktører som tilbyr solsikkemerket er merket med en solsikke i oversikten lenger ned på denne siden.   


Les mer om Solsikkemerket
Resultat fra sommersesongen 2022

Vi er først i Norge med å tilby Solsikkemerket, og responsen fra målgruppen og andre har vært udelt positiv!
Totalt er det delt ut 5198 solsikkebånd i løpet av juli og august i 2021 og 2022, noe som viser at behovet er der.

Konklusjonen er derfor klar; Dette tilbudet er kommet for å bli og det utvides stadig med bedrifter i området som tilbyr Solsikkemerket.


Arm med solsikkebånd på
Solsikkebånd og solsikkemerket på benk i Sommarland
Skilt ved inngangen, informasjon om solsikkemerket

Hva er tilrettelagt hvor?

Aktiviteter:


Bø Sommarland: Har egne billetter til mennesker med funksjonsnedsettelse, for gravide og fri inngang til ledsagere. Det er også mulig å låne hjelpemidler i parken og spisestedene tilrettelegger for allergier og matønsker. Servicehunder er velkommen i parken, og fremkommelighet, toalett og garderober er tilrettelagt. Du finner også flere rolige områder. Bø Sommarland tilbyr også Solsikkebånd. Se mer info på våre hjemmesider.

👉 Les egen artikkel om universell utforming hos Bø Sommarland


Bø og Lifjell turridning: Har spesialsaler for mennesker med dårlig balanse, spesial vester og tøyler. De er også behjelpelige med å få deg opp på hesteryggen ved behov, men det er viktig at det gis beskjed på forhånd. Mobil trapp til hjelp for å komme opp på hestene kommer. Bø og Lifjell Turridning tilbyr også Solsikkebånd. Se mer info på våre hjemmesider.


Klatreparken Høyt og Lavt Bø: Parken har anledning til å ta imot og tilrettelegge aktiviteter for gjester med funksjonsnedsettelser og andre spesielle behov. Ta kontakt på forhånd så gjør de det de kan for å legge best mulig til rette. Klatreparken tilbyr også Solsikkebånd. Se mer info på våre hjemmesider.


Lifjell Skisenter: Lifjell Skisenter tilbyr også Solsikkebånd.


Telemarkskanalen: Kanalbåtene er gamle og har ingen mulighet til universell utforming. Særlig for bevegelseshemmede kan det være en utfordring om bord. Det er imidlertid mulig å reise med oss, med noen unntak. Se mer info om dette på våre hjemmesider.

Overnatting:


Bø Camping: På 2 av våre 3 sanitæranlegg har de handicaprom med automatisk døråpner. Adgang til  butikk og resepsjon er tilrettelagt rullestol. Tre av boenhetene er tilrettelagt for rullestol. Markering av trappetrinn for blinde og svaksynte. Bø Camping tilbyr også Solsikkebånd. Bø Camping har tilrettelagt også mye utover dette. Se mer info på våre hjemmesider.


Beverøya Camping: Har handicaptoalett- og dusjrom og rampe inn til resepsjon/butikk. Deres interaktive dansebue kan også benyttes av blant annet rullestolbrukere. Vi har åpne områder, asfaltert deler av området og ellers godt grusdekke. Beverøya Camping tilbyr også Solsikkebånd. Se mer info på våre hjemmesider.

Bø Hotell: Tilrettelagt for allergier og andre dietter. Utlån av rullestol, og 2 HC vennlige rom med større bad, tilrettelagt for rullestol. Bø Hotell tilbyr også Solsikkebånd.
Informasjon om rom:

  • Dørene inn til alle overnattingsrom på hotellet er 80cm
  • Dørene inn til toalett er 80 cm på HC-rom og 70 cm på ordinære rom
  • Det er faste dusjvegger på ordinære rom, og der er åpningen 75 cm og dusjrommet er 80 cm bredt.
  • Inngang, restaurant og HC-rom er alle sammen i samme etasje (1. etasje). Det er terskel fritt på hele hotellet, unntatt inn på rommet og badet.
  • Bestilling av mat gjøres vi telefon, og kan tolkes med tekst til tall.
  • Utebassenget har stige eller trappetrinn.
  • Hele hagen er terskel fri.

Se mer info på våre hjemmesider.Telemark Kanalcamping: Nytt universelt utformet servicebygg (sommer 2021). Alle veiene på plassen er tilrettelagt for rullestol og blinde/svaksynte. Underlaget er hardpakket grus med gressplen rundt som gir god kantmarkering, minimale høydeforskjeller og belysning kveld/natt. Telemark Kanalcamping tilbyr også Solsikkebånd. Se mer info på våre hjemmesider.

👉 Les egen artikkel om universell utforming hos Telemark Kanalcamping


Norsjø Ferieland: Det tilbys rampe inn til både resepsjon og butikk, handikap- vennlig hytte og sanitæranlegg for deg med rullestol. Norsjø Ferieland tilbyr også Solsikkebånd. Se mer info på våre hjemmesider.


Lifjelltunet: Hyttene vil fungere bra for de fleste synshemmede, hørselshemmede og de som kan gå litt selv. Bra belysning og kontraster inne, markerte trinn og røykvarslere med lyd i alle hyttene. For hørselshemmede så må de ta med egen røyk-/brannvarslersom vibrerer, for sin egen trygghet. Rampe for adkomst til servicebygget. Nærhet til stinettet for å kjenne på følelsen av å være på fjellet (må kunne gå selv). Fin grusvei inne på hyttetunet samt veier til flere hyttefelt kan brukes som turvei (disse har bom, men mulighet til å gå rundt).


Solstua Lifjell: Ta kontakt med oss på forhånd om du har spesielle behov. Vi klarer dessverre ikke å legge til rette for alle, men alt vi vet på forhånd hjelper oss til å gi deg et best mulig opphold hos oss.Norsjø Hotell: Si i fra til resepsjonen ved bestilling om du har spesielle behov. Det er ikke alt vi kan få til, men det meste lar seg løse på en god måte. Alt vi vet på forhånd, hjelper oss til å gi deg et best mulig opphold hos oss. Se mer info på våre hjemmesider.

Spisesteder:


Aarnes Kafeteria: Har en grei adkomst for rullestol inn på gateplan og mulighet til å slippe av rett utenfor inngangsdøra. Det er elektrisk døråpner på inngangsdør. Det er HC toalett på Aarnes Kafeteria. Selskapslokalet i kjelleren egen inngang og fin adkomst for rullestol. HC toalett også der. Se mer info på våre hjemmesider.


Aasmundsen Bakeri: Aasmundsen Bakeri ligger i andre etasje på Bø Senteret. På senteret finner du en heis og en rulletrappe slik at det er enkelt å komme til andre etasjen. Alle inngangene til senteret har automatisk døråpner. I andre etasjen på senteret er det HC toalett. Se mer info på våre hjemmesider.

Butikker:


Akademika Bø Bokforhandler og turistkontoret: Har rampe til rullestol. Oppgradering av inngangen for rullestolbrukere er planlagt til å bli utført i juli 2021. Akademika Bokhandel og turistkontoret/Visit Bø tilbyr også Solsikkebånd.


Almankås: Her finner du parkering rett utenfor butikken. Inngang i bakkeplan, uten trapper og trinn. Det er også HC toalett i butikken.


Bertelsen Nyhuus Optikk: Har rullestolrampe inn i butikk og mulighet til å slippe av rett utenfor inngangsdøra. Synsprøverom som er tilrettelagt rullestolbrukere med bred dør og flyttbar stol, slik at man kan sitte i egen rullestol under hele undersøkelsen.


Brukås Sport: Fra parkeringsplassen enkel inngang med automatisk døråpner til rullestol.


Bøsenteret: Her finner du en heis og en rulletrapp slik at det er enkelt å komme til begge etasjene. Alle inngangene til senteret har automatisk døråpner. Du finner sitteplasser både i første og andre etasjen om du trenger å sette deg litt. I andre etasjen er det HC toalett. Bøsenteret tilbyr også Solsikkebånd.


Optiker Torstein Nyhus: Her er det parkering rett utenfor butikken. Inngang på bakkenivå med rullestolrampe ved inngangspartiet. Romslige lokaler, synsprøverom og brede dører.


Sentrumsringen Bø:  Sentrumsringen sine medlemsbedrifter har fått opplæring i hva solsikkebåndet betyr og hvordan de skal gjenkjenne merket. De ansatte kan da spørre deg hvordan vi kan hjelpe deg eller du kan fortelle oss om dine behov. Ved hjelp av et vindusklistermerke kan du kjenne igjen de medlemsbedriftene som har fått opplæring. Se mer info på våre hjemmesider.


Sport 1 Glexe: Tilrettelagt. Butikken ligger på Bøsenteret; 1.etg og er på bakkenivå uten hindringer. Butikken er også stor og lett å komme frem i.


Steintøy & Parfymeri: Fra parkeringsplassen enkel inngang med automatisk døråpner til rullestol.

Sønstebøtunet: På Sønstebøtunet er det heis imellom alle etasjer. Oppmerket HC parkering både inne i parkeringshus og oppå. Det er også mulig å låne en rullestol. Alle inngangene til senteret har en automatisk døråpner. HC toalett både i kjelleren og i 3 etasje. Sønstebøtunet tilbyr også Solsikkebånd.Bø og Midt-Telemark regionen strekker seg nord over vakre høgfjellsområdet Lifjell, vest over Fruktbygda Gvarv som "Norges Toscana", sør-vest langs Flåvatn og øst mot Ulefoss, Norsjø og Telemarkskanalen.

I Bø og Midt-Telemark regionen ønsker vi å gi deg gode reiseopplevelser, hvor du kan benytte deg av våre kultur- og naturbaserte opplevelser.