Universell utforming

Midt-Telemark Regionen er helt sentral i reiselivsinnholdet i Telemark og er den største sommerdestinasjonen i Telemark. Hovedmålet til Visit Bø er å bli best i landet på tilrettelegging av reiselivet, slik at alle som har reiselyst skal ha mulighet til å velge oss som reisemål.

Ingen av deltaker-bedriftene har mulighet til å bli fullstendig universelt utformet, men alle jobber med å tilrettelegge så langt de har mulighet. «Ingen kan tilrettelegge alt for alle, men alle kan tilrettelegge noe for noen» er prosjektets slagord og beskriver godt også vår hensikt.

Inkluderende reiseliv

Flere av våre medlemsbedrifter er engasjert i prosjektet "Inkluderende reiseliv i Telemark" for å øke sin kunnskap om tilrettelegging for mennesker med funksjonsnedsettelse. Høyt fokus fra bedriftene på universell utforming ved å tilrettelegge sine opplevelser skal vise at våre aktører er med på å endre reiselivet.

Inkluderende reiselivsklynge

Klyngeprosjektet Visit Bø Inkluderende reiselivsklynge som er finansiert av Telemark fylkeskommune og deltakerbedriftene gjennomføres 2024 til 2026. Hovedmålet er å «løfte» resten av reiselivet i regionen slik at Visit Bø blir en helhetlig tilrettelagt, inkluderende og bærekraftig reiselivsdestinasjon som vil bidra til økt inkludering, bevaring av lokal kultur og økonomisk vekst.

Prosjektet gjennomføres i tett samarbeid med forskere fra Norsk Regnesentral og FFO V&T. Planlagte aktiviteter er kompetanseheving, workshops, FOU-samarbeid, klimavennlige opplevelser, u. u. websider, felles markedsføring og ansettelse av personer med funksjonsnedsettelse.


Les mer om arbeidet vårt med tilrettelegging

Prosjektoversikt 2019 - 2025

 1. Inkluderende reiseliv i Telemark (des. 2019 – april 2023)
 2. Tilrettelegging av Kundereisen for alle (april 2022 – april 2023)
 3. Se meg - hør meg! Hvordan møte alle på en respektfull og likeverdig måte? (mai 2023 – mars 2024)
 4. Bærekraftig og inkluderende reiseliv - Hvordan bidra til et mer bærekraftig og inkluderende reiseliv i Telemark? (feb. - des. 2024)
 5.  Inkluderende reiselivsklynge Visit Bø (feb. 2024 – okt.2025)
 6. Visit Bø – Bærekraftig reisemål ferdig 2024

Solsikkemerket

Vi i Visit Bø er stolte av å støtte Solsikkemerket, som anerkjenner at ikke alle funksjonsnedsettelser er synlige - noen er usynlige. Vi er pionerer i Norge med å tilby dette merket, og responsen fra målgruppen og andre har vært svært positiv!

Solsikkemerket gir en subtil måte å signalisere til omgivelsene at man har en usynlig funksjonsnedsettelse og kan ha behov for ekstra assistanse, hjelp eller bare litt ekstra tid. Ved å bære dette merket eller båndet, kan ansatte lettere tilby hjelp og spørre hvordan de kan assistere.

Det er tydelig at dette tilbudet har kommet for å bli, og vi ser en stadig utvidelse med flere bedrifter i området som tilbyr Solsikkemerket. Solsikkemerket er tilgjengelig for både voksne og barn.

Image
Fordeler med å bruke Solsikkebåndet:
 • Solsikkemerket gjør deg synlig
 • De rundt deg kan spørre deg om hvordan de kan hjelpe deg
 • Først i køen, der det er aktuelt
 • Prioritet på sitteplasser i rolige omgivelser, der det er aktuelt
 • Prioritetskø ved inngangen, der det er aktuelt

Dersom du tenker at du har behov for solsikkebånd/-merke tar du kontakt med resepsjonen, gjesteservice eller med en ansatt når du ankommer bedriften.

Aktører som tilbyr solsikkemerket er merket med en solsikke i oversikten lenger ned på denne siden   

Arm med solsikkebånd på
Solsikkebånd og solsikkemerket på benk i Sommarland
Skilt ved inngangen, informasjon om solsikkemerket

Hva er tilrettelagt hvor?

Aktiviteter:


Bø Sommarland: Har egne billetter til mennesker med funksjonsnedsettelse, for gravide og fri inngang til ledsagere. Det er også mulig å låne hjelpemidler i parken og spisestedene tilrettelegger for allergier og matønsker. Servicehunder er velkommen i parken, og fremkommelighet, toalett og garderober er tilrettelagt. Du finner også flere rolige områder. Bø Sommarland tilbyr også Solsikkebånd. Se mer info på våre hjemmesider.

👉 Les egen artikkel om universell utforming hos Bø Sommarland


Bø og Lifjell turridning: Har spesialsaler for mennesker med dårlig balanse, spesial vester og tøyler. De er også behjelpelige med å få deg opp på hesteryggen ved behov, men det er viktig at det gis beskjed på forhånd. Mobil trapp til hjelp for å komme opp på hestene kommer. Bø og Lifjell Turridning tilbyr også Solsikkebånd. Se mer info på våre hjemmesider.


Klatreparken Høyt & Lavt Bø: Parken har anledning til å ta imot og tilrettelegge aktiviteter for gjester med funksjonsnedsettelser og andre spesielle behov. Ta kontakt på forhånd så gjør de det de kan for å legge best mulig til rette. Klatreparken tilbyr også Solsikkebånd. Se mer info på våre hjemmesider.


Lifjell Skisenter: Lifjell Skisenter tilbyr også Solsikkebånd.


Telemarkskanalen: Kanalbåtene er gamle og har ingen mulighet til universell utforming. Særlig for bevegelseshemmede kan det være en utfordring om bord. Det er imidlertid mulig å reise med oss, med noen unntak. Se mer info om dette på våre hjemmesider.

Overnatting:


First Camp Bø: På 2 av våre 3 sanitæranlegg har de handicaprom med automatisk døråpner. Adgang til  butikk og resepsjon er tilrettelagt rullestol. Tre av boenhetene er tilrettelagt for rullestol. Markering av trappetrinn for blinde og svaksynte. Bø Camping tilbyr også Solsikkebånd. Bø Camping har tilrettelagt også mye utover dette. Se mer info på våre hjemmesider.


Beverøya Camping: Har handicaptoalett- og dusjrom og rampe inn til resepsjon/butikk. Deres interaktive dansebue kan også benyttes av blant annet rullestolbrukere. Vi har åpne områder, asfaltert deler av området og ellers godt grusdekke. Beverøya Camping tilbyr også Solsikkebånd. Se mer info på våre hjemmesider.

Bø Hotell: Tilrettelagt for allergier og andre dietter. Utlån av rullestol, og 2 HC vennlige rom med større bad, tilrettelagt for rullestol. Bø Hotell tilbyr også Solsikkebånd.
Informasjon om rom:

  • Dørene inn til alle overnattingsrom på hotellet er 80cm
  • Dørene inn til toalett er 80 cm på HC-rom og 70 cm på ordinære rom
  • Det er faste dusjvegger på ordinære rom, og der er åpningen 75 cm og dusjrommet er 80 cm bredt.
  • Inngang, restaurant og HC-rom er alle sammen i samme etasje (1. etasje). Det er terskel fritt på hele hotellet, unntatt inn på rommet og badet.
  • Bestilling av mat gjøres vi telefon, og kan tolkes med tekst til tall.
  • Utebassenget har stige eller trappetrinn.
  • Hele hagen er terskel fri.

Se mer info på våre hjemmesider.



Telemark Kanalcamping: Nytt universelt utformet servicebygg (sommer 2021). Alle veiene på plassen er tilrettelagt for rullestol og blinde/svaksynte. Underlaget er hardpakket grus med gressplen rundt som gir god kantmarkering, minimale høydeforskjeller og belysning kveld/natt. Telemark Kanalcamping tilbyr også Solsikkebånd. Se mer info på våre hjemmesider.

👉 Les egen artikkel om universell utforming hos Telemark Kanalcamping


First Camp Norsjø Det tilbys rampe inn til både resepsjon og butikk, handikap- vennlig hytte og sanitæranlegg for deg med rullestol. Norsjø Ferieland tilbyr også Solsikkebånd. Se mer info på våre hjemmesider.


Lifjelltunet: Hyttene vil fungere bra for de fleste synshemmede, hørselshemmede og de som kan gå litt selv. Bra belysning og kontraster inne, markerte trinn og røykvarslere med lyd i alle hyttene. For hørselshemmede så må de ta med egen røyk-/brannvarslersom vibrerer, for sin egen trygghet. Rampe for adkomst til servicebygget. Nærhet til stinettet for å kjenne på følelsen av å være på fjellet (må kunne gå selv). Fin grusvei inne på hyttetunet samt veier til flere hyttefelt kan brukes som turvei (disse har bom, men mulighet til å gå rundt).


Solstua Lifjell: Ta kontakt med oss på forhånd om du har spesielle behov. Vi klarer dessverre ikke å legge til rette for alle, men alt vi vet på forhånd hjelper oss til å gi deg et best mulig opphold hos oss.



Norsjø Hotell: Si i fra til resepsjonen ved bestilling om du har spesielle behov. Det er ikke alt vi kan få til, men det meste lar seg løse på en god måte. Alt vi vet på forhånd, hjelper oss til å gi deg et best mulig opphold hos oss. Se mer info på våre hjemmesider.

Spisesteder:


Aarnes Kafeteria: Har en grei adkomst for rullestol inn på gateplan og mulighet til å slippe av rett utenfor inngangsdøra. Det er elektrisk døråpner på inngangsdør. Det er HC toalett på Aarnes Kafeteria. Selskapslokalet i kjelleren egen inngang og fin adkomst for rullestol. HC toalett også der. Se mer info på våre hjemmesider.


Aasmundsen Bakeri: Aasmundsen Bakeri ligger i andre etasje på Bø Senteret. På senteret finner du en heis og en rulletrappe slik at det er enkelt å komme til andre etasjen. Alle inngangene til senteret har automatisk døråpner. I andre etasjen på senteret er det HC toalett. Se mer info på våre hjemmesider.

Butikker:


Akademika Bø Bokforhandler og turistkontoret: Har rampe til rullestol. Oppgradering av inngangen for rullestolbrukere er planlagt til å bli utført i juli 2021. Akademika Bokhandel og turistkontoret/Visit Bø tilbyr også Solsikkebånd.


Almankås: Her finner du parkering rett utenfor butikken. Inngang i bakkeplan, uten trapper og trinn. Det er også HC toalett i butikken.


Bertelsen Nyhuus Optikk: Har rullestolrampe inn i butikk og mulighet til å slippe av rett utenfor inngangsdøra. Synsprøverom som er tilrettelagt rullestolbrukere med bred dør og flyttbar stol, slik at man kan sitte i egen rullestol under hele undersøkelsen.


Brukås Sport: Fra parkeringsplassen enkel inngang med automatisk døråpner til rullestol.


Bøsenteret: Her finner du en heis og en rulletrapp slik at det er enkelt å komme til begge etasjene. Alle inngangene til senteret har automatisk døråpner. Du finner sitteplasser både i første og andre etasjen om du trenger å sette deg litt. I andre etasjen er det HC toalett. Bøsenteret tilbyr også Solsikkebånd.


Optiker Torstein Nyhus: Her er det parkering rett utenfor butikken. Inngang på bakkenivå med rullestolrampe ved inngangspartiet. Romslige lokaler, synsprøverom og brede dører.


Sentrumsringen Bø:  Sentrumsringen sine medlemsbedrifter har fått opplæring i hva solsikkebåndet betyr og hvordan de skal gjenkjenne merket. De ansatte kan da spørre deg hvordan vi kan hjelpe deg eller du kan fortelle oss om dine behov. Ved hjelp av et vindusklistermerke kan du kjenne igjen de medlemsbedriftene som har fått opplæring. Se mer info på våre hjemmesider.


Sport 1 Glexe: Tilrettelagt. Butikken ligger på Bøsenteret; 1.etg og er på bakkenivå uten hindringer. Butikken er også stor og lett å komme frem i.


Steintøy & Parfymeri: Fra parkeringsplassen enkel inngang med automatisk døråpner til rullestol.

Sønstebøtunet: På Sønstebøtunet er det heis imellom alle etasjer. Oppmerket HC parkering både inne i parkeringshus og oppå. Det er også mulig å låne en rullestol. Alle inngangene til senteret har en automatisk døråpner. HC toalett både i kjelleren og i 3 etasje. Sønstebøtunet tilbyr også Solsikkebånd.