Blå idyll

Sykkelruta «Blå Idyll» er ei vakkert landskap langs kanalen fra Norsjø Ferieland til bluesbyen Notodden

Lengde Vanskelighetsgrad Varighet
32,8 km Middels 2 time

Se kart på UT.no her

GPS:
Posisjon
59°23'16.66"N 9°15'46.59"Ø
Desimalgrader (lat, lon)
59.38796, 9.26294

Startpunkt

Sykkelruta er skiltet og beskrevet fra Norsjø ferieland og Norsjø hotell, men kan også startes fra Notodden. Norsjø Ferieland er et flott startsted for familier.

Blå idyll er en middels lett tur som gir deg mange muligheter til å nyte det vakre kanallandskapet. Sykkelruta leder deg gjennom kulturlandskap med små og vakre Telemarksgårder, tar deg fra Norsjø til Heddalsvannet og inn til Norges blueshovedstad Notodden. Vi har valgt ut noen punkter for deg i denne miniguiden:

Lystang Camping

Naturcampingplass med beliggenhet helt ned til kanalen. Lystang camping satser på aktiviteter og har kajakk/kanoutleie, fuglekikkertårn, båtutleie og god informasjon for syklister. Her kan du telte eller leie campinghytte.

Kanalbrygger

Langs kanalen kan du se rester etter gamle kanalbrygger og vitner om aktivitet på vannet.  Du kan finne 7 av bryggene mellom Akkerhaugen og Notodden: Akkerhaugen brygge, Kolahuset(kullhuset), Sanden, Gvannes, Simones, Gyving og Notodden.

Kolahuset

Her ble det produsert kull til blant annet jernbanebyggingen og det ble lagt et eget jernbanespor fra Kolahuset til Nordagutu for å frakte kull. Det vokste etter hvert frem et eget lite samfunn her med bosetting av rallere. Kanalbrygga er fortsatt i bruk av privatpersoner.

Notodden flyplass

De aller første planene om å anlegge en flyplass på Notodden ble lansert 23. April 1955. Allerede 11. desember samme år landet Braathens SAFE med DH-Heron 55. Dagens rutetrafikk er et resultat av at det i 1985 oppstod et behov da Hydro trappet ned virksomheten i Notodden og Rjukan: det ble tilbudt jobb i oljebransjen på vestlandet. I dag har Notodden flyplass ruteflyging mellom Notodden – Bergen og Notodden – Stavanger – Florø. Selv om sykkelruta går rett over landingsstripa, så er du på trygg avstand fra flyene.

Bluesbyen

Notodden er kjent som Norges blueshovedstad og det blir arrangert bluesfestival hvert år første uke i august. Festivalen tiltrekker seg rundt 30 000 besøkende. Her finner du også bok & blueshuset som er vel verd et besøk. Notodden har status som sykkelby.

God tur!