Fruktruta

Sykkelruta er beskrevet fra Lunde Sluse, men kan også startes ved Norsjø Hotell på Akkerhaugen. Det anbefales å ta kanalbåten fra Akkerhaugen-Lunde hvor du får oppleve slusing på Telemarkskanalen, for deretter å sykle gjennom et av landets rikeste fruktområder. 

Lengde Vanskelighetsgrad Varighet
23 km Middels 5 timer

Kart på UT.no finner du her

GPS:
fra Norsjø hotell
Posisjon
59°23'42.63"N 9°15'2.4"Ø
Desimalgrader (lat, lon)
59.39517, 9.25067

Lunde Sluse:
Posisjon
59°18'3.24"N 9°5'22.35"Ø
Desimalgrader (lat, lon)
59.3009, 9.08954

Informasjon om turen: 

Turen har minst stigning om den sykles fra Lunde-Akkerhaugen, det anbefales derfor å starte i Lunde

Med utgangspunkt med kanalbåt fra Akkerhaugen  - Lunde sluse blir turen slik:

Turen går mot Lunde Sentrum hvor du krysser over brua mot Ajersida. Her kommer det skilting om nasjonal sykkelrute nr. 2, denne skal du følge noen kilometer før du tar av til Holteheia. På veien kjører du forbi Villa Lunde, et åpent kunstnerhjem det er verdt å ta en titt på.

Når du møter på riksveg 36, følger du denne til Gvarv. Rett før du kommer frem til Gvarv finner du Gvarv frukt og bær, en gårdsbutikk med steinovnsbakeri, et perfekt sted for å kjøpe seg lunsj.

Når du kommer til Gvarv, følger du gamlegata, her er det verdt å stoppe å se på hus i sveitser- empire- og jugendstil, Gvarv Bakeri finner du også her. Når du har sykla gjennom Gvarv sentrum og forbi barneskolen, finner du Lindheim Frukt og Ølkompani. Dette er en gårdsbutikk med salg av egenproduserte varer og produkter, her er det også mulig å få omvisning med smaking av produktene.

Like på andre siden av veien finner du Galleri Nyhuus, hvor du kan ta en titt på årets utstilling. Når du har syklet forbi Galleri Nyhuus, tar du til høyre hvor det er skiltet til Nes, og kommer inn på den gamle riksvegen. Her anbefales det å ta en avstikker opp mot Nes kyrkje, en langkirke fra 1180 omkranset av frukthager så langt øye kan se, med flott utsikt over Norsjø.

Vi anbefaler at du tar deg god tid på turen og nyter mer enn du yter. Fruktbygda ligger i all hovedsak i Sauherad, men strekker seg også inn i Nome og Bø. Her er det 700 000 frukttrær og flere av produsentene tar pallplasseringer i de årlige kåringene av Norges beste fruktbaserte drikker.

Når du følger den gamle riksvegen tar den deg tilbake til Akkerhaugen ved Norsjø Hotell.

God tur!

👉 Last ned sykkelkart
👉 Les mer om turen her

Sykkelkart over Fruktruta