Kanalruta

Kanalruta fra Ulefoss til Dalen er en fantastisk sykkelopplevelse som går langs en av verdens åttende underverker som ble hugget inn i fjellet for over 100 år siden.

Følg nasjonal sykkelrute nr. 2 som er skiltet hele veien og opplev slusekryssing på sykkel som er en spektakulær opplevelse. Og tar du deler av sykkelruta på kanalbåten vil dette gjøre turen enda mer interessant.

Lengde Vanskelighetsgrad Varighet
115 km Middels - Krevende 2 dager m/overnatting

GPS:
Ulefoss

Posisjon
59°17'0.32"N 9°15'51.2"Ø
Desimalgrader (lat, lon)
59.28342, 9.26422

Kart på UT.no finner du her

Lunde sluse er et bra startpunkt for sykkelturer. Her er det spisested og parkområde. Kanalbåtene møtes daglig og kanalbussene stopper her. Telemark Kanalcamping, som ligger ved siden av slusa, er "syklistvelkommen-bedrift" og leier ut/selger noe sykkelutstyr. Gratis parkering, og kun en kilometer til sentrum med matbutikker.

Startpunkt

Sykkelruta starter i Ulefoss og her følger ruta nasjonal sykkelrute nr. 2 som er skiltet hele veien og hvor du vil opplev slusekryssing på sykkel som er en spektakulær opplevelse som du bare finner ved Eidsfoss sluse.

Like etter kommer Vrangfoss sluse som er det største sluseanlegget på kanalen og er vel verdt et stopp. Underveis kan du se de gamle sluseanleggene i full drift. De steinsmurte sluseveggene, de enorme sluseportene, åpne- og lukkemekanismen – alt er autentisk. Kapteinene og slusepersonalet g gjør kanalturen til en sann fornøyelse og tar du deler av sykkelruta på kanalbåten vil dette gjøre turen enda mer interessant.

Kanalruta følger lite trafikkerte veier gjennom overraskende vill og dramatisk natur vestover langs kanalen. Veien er stedvis kupert og turen egner seg for sykkelvante personer.

Du kan dele opp turen i flere etapper og tilpasse den helt til egne ferdigheter og ønsker. De fleste trenger to dager fra Ulefoss til Dalen, mens noen ønsker å bruke lengre tid. Turen kan sykles begge veier. Husk å proviantere før du legger ut på dagens sykkeletappe. Det er begrenset med tilbud langs kanalruta, spesielt på strekningen fra Vrådal til Dalen.

Transport og praktisk informasjon

Turen starter i Ulefoss, hit kommer du med egen bil eller kollektivtransport, eventuelt med rutebåt fra Skien til Ulefoss.

Tog til Lunde. Buss langs hele strekningen og gratis parkering av bil ved startstedene.

Sykkelutleie i Lunde og i Vrådal; Lunde: Telemark Kanalcamping har et stort mangfold av utleiesykler, her finner du en modell som passer for deg. Du kan også bestille transport av sykkel og frakt av bagasje.

Vrådal: Quality Straand Hotel og Resort leier ut sykler og ordner bagasjetransport for egne gjester.

Overnatting og spisesteder

På Dalen, der sykkelturen avsluttes, kan du overnatte på det ærverdige Dalen Hotel fra 1894, – en helt spesiell opplevelse. Dalen Hotel mottok den anerkjente Europa Nostra-prisen for restaurering og bevaring i år 2000. Dagen etter kan du ta rutebåten på Telemarkskanalen tilbake, så har du virkelig "gjort" denne delen av Telemark!

Du finner flere forslag til overnattings- og spisesteder i kartinformasjonen.