Landskapar’n

Landskaper'n er ei sykkelrute som går rundt Flåbygd som har status som landskapsvernområde. En populær tur der du kommer nært inn på Telemarkskanalen og flere sluser, samt kulturlandskapet.

Her er både kulturlandskapet og svært mange hus med sveitserstil godt bevart.
Sykkelruta går i stor grad på offentlig vei og veien mellom Lunde og Kjeldal kan til tider være mye trafikkert.

Lengde Vanskelighetsgrad Varighet
23,9 km Middels 1-2t

Kart på UT.no finner du her

Lunde sluse er et bra startpunkt for sykkelturer. Her er det spisested og parkområde. Kanalbåtene møtes daglig og kanalbussene stopper her. Telemark Kanalcamping, som ligger ved siden av slusa, er "syklistvelkommen-bedrift" og leier ut/selger noe sykkelutstyr. Gratis parkering, og kun en kilometer til sentrum med matbutikker.

Startpunkt

Som startsted for denne sykkelturen er Telemark Kanalcamping et bra utgangspunkt. Her er det spisested, parkområde, kanalbåtene møtes daglig og kanalbussene stopper her.

I det du sykler i vei fra Telemark Kanalcamping kan du stoppe innom Gartneriet for en ispause, videre sykler du til Strengen brygge som var et svært viktig knutepunkt for  handel og transport til og fra Øvre Telemark og mot kysten. I dag er bryggen et flott sted å sykle ned for å ta et bad i kanalen eller nyte medbrakt nistepakke.

Når et forfriskende bad er gjennomført og maten fortært sykler du videre til Murane fra 1892  som er en godt bevart strekning på 1.7 km. Murane er et godt eksempel på eldre teknikker som ble brukt ved veibygging med blant annet naturstensmurer og stabbestener . Denne strekningen egner seg meget godt for de minste syklistene.

Fra Murane sykler du mot Hogga sluse som er den første slusa som regulerer vannstanden fra Dalen. Her finnes flere toaletter og dermed gode muligheter for en pause. Det finnes også gode muligheter for telting og bobil-plassering.  Fra Hogga sykler du til Lunde sluse hvor du kan oppleve det yrende livet  når båtene møtes ca. kl.13 hver dag i sesongen.

Dette er knutepunktet for av- og påstigning på kanalbåten, kulturopplevelser og aktiviteter langs kanalen. Her finner du også en Slusekro med kafè og slusepark tilrettelagt for barn. Du kan lese mer om de forskjellige severdigheten i miniguiden.

Transport og praktisk informasjon

Telemark Kanalcamping, som ligger ved siden av slusa, er syklist velkommen bedrift og selger noe sykkelutstyr. Gratis parkering og en kilometer til sentrum med matbutikker.

Overnatting og spisesteder

Ønsker du å ta en ispause på turen, så er gartneriet stedet å stoppe. Neste mulighet for mat og drikke er tilbake på startpunktet.

God tur!