Langen i Lunde

Langen er en sykkeltur fra Lunde og utover Landsmarka, 19 km. En enkel og familievennlig sykkelrute med flere fine og godt merkede vandreturer på ruta.

Turen kan for de fleste fint gjennomføres på en times tid.

Denne turen går fra Lunde og utover i Landsmarka. På vegen passerer man Tyridammen før vassdraget åpner seg mot Tyrivann.

Videre følger man vegen inn til Langen, et populært turområde for folk fra Ulefoss og Lunde. Fine bademuligheter ved både Tyrivann og Langen.

Lengde Vanskelighetsgrad Varighet
19 km Enkel/familievennlig 1-2timer

Se kart på UT.no her

Lunde sluse er et bra startpunkt for sykkelturer. Her er det spisested og parkområde. Kanalbåtene møtes daglig og kanalbussene stopper her. Telemark Kanalcamping, som ligger ved siden av slusa, er "syklistvelkommen-bedrift" og leier ut/selger noe sykkelutstyr. Gratis parkering, og kun en kilometer til sentrum med matbutikker.

Startpunkt

Denne sykkelruta leder deg inn i Landsmarka som er et vakkert område spekket med historie. Turen er barnevennlig og det er mange muligheter til å ta seg et bad i elva eller i et av vannene. Du finner flere fine og godt merkede vandreturer på ruta, så her kan du kombinere sykling og vandring

Tyri

Vannet i Tyri er regulert og dammen ble bygd for industri og tømmerfløting. Tyri (Dammen) var et industrisentrum gjennom flere hundre år, med tegleverk, mølle, sagbruk og pottemakeri. Tyrivannet gav et sikkert driftsvann og hit kom bønder i gammel tid fra Helgen, Eidsbyga og Drangedal for å få malt sitt korn. Du kan fortsatt se rester av tegleverket fra 1860tallet om du følger elva nedover ca. 200 meter.

Vandretur Hestefjell

Turen er godt skiltet med røde markører. Turen oppover til toppen  tar ca 1 time. På toppen kommer du  til et høyt branntårn. I hytta på toppen satt det vakt hele sommeren som speidet etter skogbrann, fram til småfly tok over. Går du litt vekk fra branntårnet og ut mot utsiktspunktene, så får du en fantastisk utsikt utover Landsmarka.

Langen

Landsmarka er et populært turområde for folk fra Ulefoss og Lunde. Landsmarka er et spesielt og vakkert område med sine mange vann som ligger på rad og rekke. De fleste vassdrag i Telemark har utløp sydover, mens Landsmarkavassdraget renner nordover. Landsmarksvassdraget består av følgende vann regnet fra nord og sydøstover: Tyrivatn, Langen, Sannavatn og Børten.

Vestre nuke

Dette er en fin rundtur på omtrent 4,5 kilometer. Turen går i variert erreng og skog som følger en flott gammel tømmer/sledevei deler av runden. Fantastisk utsikt ned mot Landsmarka med hvilebenk på et av utsiktspunkt-ene. En kort del av turen er svært bratt, og turen tar ca. 45 minutter opp til postkassen på toppen. Dette er en av IL Skade's ti på topp turer og er godt merket.

God tur!