Norsjø Panorama

Norsjø panorama er en fin sykkeltur hvor du har mulighet til å se sluse, middelalderkirke, ta et slag golf, handle på gårdsbutikk og bade.

Lengde Vanskelighetsgrad Varighet
8 km én vei Enkel/familievennlig 45 min

GPS:
Øvre verket: 
Posisjon
59°16'59.43"N 9°15'54.42"Ø
Desimalgrader (lat, lon)
59.28317, 9.26512

Se kart på UT.no her

Øvre Verket er en samling arbeiderboliger oppført på begynnelsen av 1800-tallet. De rødmalte husene ble bygget av Cappelen-familien som boliger for arbeiderne ved Ulefoss Jernverk. Øvre Verket representerer et viktig kulturhistorisk minne  fra den tidlige industrialiseringen i Norge og ble fredet som kulturminne i 1982. Ta deg tid til å nyte dette historiske området før du starter turen.

Startpunkt

Turen starter fra Øvre Verket - du finner sykkelinformasjon på veggen av den ene boligen og sykkelturen er skiltet fra området. På denne turen har du mulighet til å se sluse, middelalderkirke, ta et slag golf, handle på gårdsbutikk og bade. Husk badetøy til turen.

Ulefoss sluse

Fra Øvre verket sykler du ned og krysser parkeringsplassen til Ulefos jernværk og opp til hovedveien. Du skal til høyre over brua, men vi anbefaler at du sykler over krysset og ned til Ulefos sluse først. Her passerer kanalbåtene og det er åpen kafè i sesongen. Ulefoss sluse er den første slusa man må passere hvis man skal fra Norsjø til Dalen med båt.

Romnes kirke

Vakkert beliggende på Romnes, står en autentisk middelalderkirke, bygd på slutten av 1100–tallet. Kirken er landets best bevarte middelalderkirke med barokk inventar i altertavle, døpefont og prekestol med figurmaling. Kirken er en god arena for formidling av middealderkultur og gjennom sommerhalvåret får kirken besøk av skuespillere, brukes til konserter, dåp og bryllup. Kirken har åpent i sommersesongen.

Norsjø golfpark

Sykkelturen går rett forbi golfparken som har en praktfull skogs-/parkbane som ligger idyllisk til ved vannet. Den kan tilby en av Norges mest utfordrende 18-hulls baner. Banen har åpne fair ways og flere utfordrende green-områder. Du finner også putting green og driving range med ballautomater, utlån og leie av køller, kiosksalg og salg av golfutstyr. Norsjø Golfpark har åpent fra tidlig i mai og ut september. Et fint sted å ta en kaffepause.

Gårdsbutikk & galleri

Når du nærmer deg friluftsområdet Kalvodde, så sykler du forbi skiltet til Haugane gårdsutsalg. De selger blant annet frukt og eplemost. Her har du mulighet til å fylle opp kurven og ta med sunne og ferske matvarer for å nyte en god lunsj ute på Kalvodde. Vi anbefaler å ta med kontanter, da butikken til tider er selvbetjent. I samme område finner du også et galleri hvor det selges flotte egenproduserte smykker og akvarellmaleri.

Kalvodde

Friområdet ligger på den tidligere gården Kalvodde som besto av kun 46 mål innmark, som var "av mindre god beskaffenhet" (Hollaboka). De siste eierne var brødrene Diderik, Christen og Andreas Sannes, som overtok gården i 1932 etter sin far. Disse var tre av fem søsken i en familie på syv. Brødrene Sannes emigrerte tidlig til Madison, Wisconsin hvor de alle tre ble leger og Norgesambassadører.

Christen Sannes var en meget populær lege, og ble kalt doc. Sannes i Madison. Alle tre gikk "middelskolen" på Ulefoss og måtte ta rutebåten fra Sannes brygge til Ulefoss brygge, sommer som vinter. Ble vinteren for hard og båtene fikk problemer i isen måtte de vandre hele veien til Ulefoss. Friområdet er nå kommunens eiendom og et populært utfartssted.

God tur!