Tøffingen er en lang sykkelløype som kan deles opp i flere etapper. Løypa starter i Lunde og går gjennom Seljord, Bø og via Fruktbygda.
Deler du opp løypa kan den sykles av de fleste. Området bugner av opplevelser, flott natur og gode aktiviteter.
Lengde | Vanskelighetsgrad | Varighet |
---|---|---|
99,2 km | Krevende | 2 dager |
Startpunkt
Kanalcampingen i Lunde er startpunkt for turen. Her kan du parkere gratis og få god informasjon om turen. Telemark Kanalcamping ligger ved Lunde sluse. Her finnes også noe sykkel-utstyr til salgs, hvis du mangler noe til turen.
Tøffingen er en lang løype og byr på flott natur og gode opplevelser. Her er noe av det du møter langs ruten:
Kilen feriesenter
Idyllisk beliggende ved Flåvann finner du Kilen Feriesenter. Plassen har en sandstrand som minner om strender i sydlige strøk, badetemperaturer som vanligvis ligger mellom tjue og femogtjue grader om sommeren og mulighet til å kjøpe kaffe og is. Et godt sted å ta en sykkelpause.
Se Selma fra badstua
På vei fra Kilen mot Seljordsvannet så sykler du på grusvei og i motbakke store deler av strekket. Belønningen får du når du kommer nedover mot vannet og kan nyte utsikten av den sagnomsuste innsjøen hvor sjøormen Selma holder til. Ved vannkanten finner du en badstu som du kan få tilgang til ved å ringe turistinformasjonen i Seljord.
Bø museum
Oterholt var det første handelsstedet og bygdesenteret i Bø, og ligger ved brua som krysser Bøelva på vei mot Liheia. Fra gammelt av ble plassen kalt "Tatergata". Antageligvis fordi det var yrende folkeliv, handel og vandel her – et sted folk søkte til.
På vei fra Bø museum til Evju Bygdetun går ruta forbi badeparken Bø Sommarland.
Evju bygdetun
Evju Bygdetun ligger mellom Gvarv og Hørte og sykkelruta går rett forbi. De gamle husene på tunet er fra 17- og 1800 tallet. Både inventar og de mange bruksgjenstandene forteller om en gård der eierne holdt fast på bygde-tradisjonene. Hvert hus har sin fortelling og her er det spennende å ta en stopp på sykkelturen. Sesongåpent.
Fruktbygda
Fra Fruktbygda Gvarv sykler du på sykkelvei langs rv36 i retning Ulefoss, etter ca 7 km tar du av på «Heivegen/Holteheia» som ender opp på Vrangfossvegen. Derfra følger du nasjonal sykkelrute 2 tilbake til Lunde.
I Fruktbygda Gvarv møter du det frodige landskapet med blomstrende frukttre om våren og bugnende frukttre om høsten. Et fantastisk kulturlandskap med gjestfrie, velpleide gårder. Flere av gårdene driver med turisme og opplevelser som varierer fra kunstutstillinger, mikrobryggeri og gårdsutsalg. På turen sykler du rett forbi Gvarv Frukt & Bær med et stort utvalg av lokale produkter.