Holla kirkeruin
Unik geografi i området
Holla kirkeruin forteller ikke bare historien om gammel tro og arkitektur, men også om den unike geologien i området. I hjørnene av kirken finner vi stein hentet fra kalksteinsbruddet «Kalkbergja» ved Norsjø, samme kalkstein som ble brukt i middelalderkirkene på Nes i Sauherad og Romnes.
Kalksteinen på Holla har vakre utskjæringer og en helt spesiell opprinnelse – nemlig rester fra den eldgamle Fen-vulkanen, som var aktiv for 580 millioner år siden.
Rester etter Fen-vulkanen
Fra toppen av Holla-høyden kan du se ut over området der den gamle Fen-vulkanen en gang lå. Selve vulkanen er nå erodert bort, men sporene etter tilførselsrøret – kanalen som en gang førte smeltet magma til overflaten – er fremdeles synlige.
Geologien her er verdensberømt, fordi Fen-vulkanen var den første registrerte karbonatitt-vulkanen. Karbonatitter, vulkanske kalkbergarter, finnes i steinen brukt i Holla kirkeruin. Både kirkeruinen og restene av Fen-vulkanen er i dag en del av Gea Norvegica Geopark.
Sjeldne mineraler
Berggrunnen rundt Holla skjuler en rekke sjeldne mineraler og rike forekomster av jern, som la grunnlaget for etableringen av Ulefos Jernværk i 1657. Dette historiske jernverket er fortsatt i drift som støperi, som nå er regulert med dam- og sluseanlegg og utgjør en del av Telemarkskanalen.
Hvordan komme seg til Holla kirkeruin
For å besøke Holla kirkeruin på Ulefoss kan du kjøre langs RV36 til Ulefoss sentrum, der det er skiltet mot Holla kirkeruin. Det er mulighet for parkering i nærheten, og derfra er det en kort spasertur opp til ruinen.
Med offentlig transport kan du ta buss til Ulefoss sentrum og deretter gå omtrent 15–20 minutter opp til kirkeruinen.