fjelltur aktivitet familie

6 tips til en forsøplingsfri middag ute i naturen

| 3 minutter lesetid

Å tilbringe tid ute i naturen og nyte en middag under åpen himmel kan være en fantastisk opplevelse. Det finnes tross alt så mange flotte vandreturer i regionen vår! Med noen få bevisste valg kan du redusere miljøpåvirkningen og være med på å bevare den vakre naturen vi har for fremtidige generasjoner. Her er 6 nyttige tips til en forsøplingsfri middag ute i det fri!

1. Unngå engangsgriller

Visste du at engangsgriller kan skade svaberg, gress og vegetasjon? Dessuten kan bål og engangsgriller bli så varme at de får svabergene til å sprekke, og disse skadene kan være synlige i tusen år. Velg heller en bærbar flergangsgrill og plasser den på et trygt underlag, som sand.

Flergangsgriller skader ikke underlaget og genererer mye mindre avfall enn engangsgriller. Du kan også bruke godkjente grill- eller bålplasser. Mange kommuner har satt opp offentlige griller på populære steder som alle kan benytte.

pølser over grill. Foto

Unngå bruk av engangsgrill. Foto: Jan Kopřiva / Unsplash

2. Unngå engangsprodukter

Ta heller med gjenbrukbare tallerkener, bestikk og kopper hjemmefra i stedet for å bruke engangsprodukter. Prøv også å begrense bruken av tennvæske og opptenningsbriketter.

person holder rød kopp. Foto

Ta med kopp hjemmefra. Foto: Lê Tân / Unsplash

3. Respekter forbudet mot åpen ild

Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og mark, med unntak av godkjente bålplasser. Det er imidlertid tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brannfare.

bål ute i naturen på kvelden. Foto

Det er viktig å respektere forbudet mot åpen ild. Foto: Melina Kiefer / Unsplash

4. Unngå å gjøre skade på friske trær

Bruk tørre kvister fra bakken til bål, og unngå å skade levende trær. Husk at verneområder og nasjonalparker har egne regler for vedinnsamling, bruk av etablerte bålplasser og forbud mot åpen ild.

5. Avkjøl grillen etter bruk

Engangsgriller må være helt avkjølte før de kastes eller tas med hjem. Derfor kan det være lurt å ha med en stor flaske vann for å slukke grillen. Sørg for at den er helt kald før den pakkes ned.

mat på grill. Foto

Husk å avkjøle grillen etter bruk. Foto: Couleur / Pixabay

6. Ta med alt avfall hjem

Sjekk området før du drar, og sørg for at alt avfall og matrester tas med hjem. Matrester og avfall kan skade både dyr og miljø, og forsøpling er lite hyggelig for de som kommer etter deg. Plukk gjerne opp annet avfall du finner også. Bruk Hold Norge Rents sporløspose eller en annen pose til avfallet.

Vi i Visit Bø har forpliktet oss til å minimere reiselivets negative påvirkning på miljøet, naturen og lokalsamfunnet. Ved å besøke Nome og Midt-Telemark, støtter du en destinasjon som aktivt arbeider for en bærekraftig fremtid for kommende generasjoner.

☘️ Planlegger du en middag ute i naturen i Midt-Telemark eller Nome? Tagg bildene dine på Instagram eller Facebook med #likefinsomfør og #visitbø, så deler vi! 🤗

(Kilde: Hold Norge Rent)