Midt-Telemark og Nome har blitt tildelt diplom fra Innovasjon Norge for sitt arbeid med bærekraftig utvikling av reisemålet.
Onsdag 5. februar ble det offisielt markert at den viktige reiselivsdestinasjonen i Telemark fikk Innovasjon Norge sitt diplom for bærekraftig utvikling av reisemålet.
Merket for bærekraftig reisemål tildeles destinasjoner som jobber systematisk over tid med bærekraftig utvikling. Midt-Telemark og Nome har nå vært gjennom en omfattende prosess som innebærer kartlegging, målinger og samarbeid på tvers mellom kommunene, lokalsamfunn og reiselivsnæringen. Prosjektleder for arbeidet som har ledet frem til diplomoverrekkelse er Andre Trondsen, prosjektleder i Midt-Telemark og Nome Utvikling, i samarbeid med daglig leder i destinasjonsselskapet Visit Bø As, Marianne Dale.
– Reiselivet er i vekst og i utvikling. Det er viktig at vi tar vare på de ressursene som er selve grunnlaget for verdiskapingen: naturen, den lokale kulturen og folkene som lever og bor på stedene som blir besøkt, sier Aase Marthe J. Horrigmo, direktør for reiseliv i Innovasjon Norge. Derfor har Innovasjon Norge, i bredt samarbeid med reiselivsnæringen, utviklet «Merket for bærekraftig reisemål». Merkeordningen er et styringssystem for reisemål som ønsker å jobbe langsiktig og fokusert med bærekraft i reiselivet. Med ordningen følger verktøy og innhold for destinasjonsledelse og styring av det lokale reiselivet.

F.v.: Andre Trondsen (MTNU), Irene Siljan (Innovasjon Norge), Linda Thorstensen (Nome Kommune), Siri Blichfeldt Dyrland (Midt-Telemark kommune), Marianne Dale (Visit Bø)
Bredt og langsiktig samarbeid
Siden 2013 har 44 reisemål fått utdelt diplomet, mens 17 reisemål er i prosess for å få det. 154 kommuner er involvert i programmet.
– Å oppnå diplomet for bærekraftig reisemål, er ikke en jobb noen gjør alene. Det krever samarbeid mellom kommunene, næringsaktørene og frivillig sektor. Alle må med om man skal lykkes med å utvikle reiselivet på en god måte, sier Anniken Fægri Damm-Larsen, Regiondirektør for Innovasjon Norge i Vestfold og Telemark
– Programmet for bærekraftig reiselivsutvikling gir anledning til å samle alle rundt samme bord for et langsiktig arbeid, legger Damm-Larsen til.
Det er to kommuner som inngår i Visit Bø, og som nå har et bærekraft-diplom på veggen: Midt-Telemark og Nome.
– For å oppnå diplomet må reisemålet bevise at det jobbes målrettet for å tilby unike opplevelser på grunnlag av stedets kultur, historie, ressurser og kulturarv, samtidig som man jobber med å begrense den negative effekten turisme kan medføre, forteller Horrigmo.
Første milepæl er nådd
Irene Siljan fra Innovasjon Norge Vestfold Telemark overrakte diplomet til begge ordførerne Linda Thorstensen, Nome Kommune og Siri Blichfeldt Dyrland, Midt-Telemark kommune. Overrekkelsen skjedde i går, onsdag 05. februar på Bø Hotell under medlemsmøte til Visit Bø. Diplomet er gyldig i tre år fra nå, før en ny prosess må bevise fortsatt bærekraftig utvikling og forbedring.
Siri Blichfeldt Dyrland, Midt-Telemark kommune beskriver merket som en milepæl for destinasjonen. En bærekraftig utvikling fører til et bedre sted å bo og å drive næring.
Vi er stolte over hele reiselivsnæringen og trekker spesielt frem campingplasser og fruktdyrking. «Vi vil at de som kommer skal forlate oss med gode minner og få lyst til å komme tilbake. Det handler om mer enn et merke, og vi gleder oss til veien videre.»
Ordfører Linda Thorstensen, Nome Kommune uttrykker også at hun er utrolig stolt over arbeidet som er gjort, og har sterk motivasjon for videre samarbeid.
Et konkret resultat er også at vi nå har fått opprettet en felles reisemålsledelse som er et viktig premiss for å oppnå merket. Reisemålsledelsen er et samarbeidsorgan som skal koordinerer reiselivsutviklingen, og skal følge opp strategier og tiltak. Reiselivet er viktig da det gir mye tilbake til lokalsamfunnet. Hun avslutter med at «Et godt sted å bo er et godt sted å besøke»
Andre Trondsen, prosjektleder i Midt-Telemark og Nome Utvikling: Dette har ikke bare handlet om å sjekke av på en liste. Det vi virkelig har gjort, er å løfte fram alt det gode arbeidet som allerede skjer her i regionen. Sertifiseringen er ikke et mål i seg selv – den er en anerkjennelse av det vi har fått til sammen, og en inspirasjon for veien videre. Han trekker frem arbeidet med inkludering og universell utforming som spesielt positivt, Evju Bygdetun og Øvre Verket som prakteksempeler på hvordan frivillige sørger for at kulturarven holdes levende. Det Gule Hus i Bø sitt konsept som viser hvordan sirkulærøkonomi fungerer i praksis, og som har blitt en inspirasjon også for andre bye. Må ikke glemme Bø Sommarland som en viktig aktør i bærekraftsarbeidet. Sommarland er en stor arbeidsgiver for ungdom, samarbeider tett med frivillige organisasjoner, og har en stadig økende bevissthet rundt ressursbruk og energieffektivisering.
Marianne Dale, daglig leder i Visit Bø AS, destinasjonsselskapet for Midt-Telemark og Nome«En ting som har imponert meg gjennom prosjektet, er hvordan de ulike aktørene har vist hva bærekraft faktisk betyr i praksis.» Lindheim Ølkompani er et godt eksempel hvor man virkelig får smake på hva lokalt landbruk og bærekraft betyr i praksis. Der kan du sitte i hagen, omgitt av frukttrær, og nyte en pizza laget av ultralokale råvarer, og det er en bedrift som er økonomisk levedyktig og bidrar til arbeidsplasser. Telemarkskanalen, som ett av våre fyrtårn, er et bevis på at historie, bærekraft og attraksjonskraft kan gå hånd i hånd. First Camp Lunde er et strålende eksempel på hvordan tilrettelegging kan gi flere mulighet til å oppleve regionen, enten det er ved Telemarkskanalen eller i naturen.
🌱 Les mer om bærekraftsarbeidet vårt her
🌱 Se oversikt over miljøsertifiserte reiselivsbedrifter i regionen