Familien

Andreas (9) vant drømmedager: – Vi har kost oss veldig!

| 4 minutter lesetid

Denne saken er produsert av TA

AKKERHAUGEN/BØ: Andreas Bråthen (9) sikret familien to drømmedager. Hans gode innspill gjør det lettere for alle med funksjonsnedsettelse å nyte ulike aktiviteter på ferie. – Jeg ble veldig glad da jeg vant, sier han til TA. 

Nå har han sammen med pappa Ketil, mamma Heidi og broren Mathias akkurat avsluttet sitt to dagers gratis opphold på Norsjø ferieland.

– Det var gøy for Andreas at han kunne ta familien på tur, forteller pappa.

To vinnere

Ideen til denne konkurransen kom fra bedriftene selv (som deltar i prosjektet Inkluderende reiseliv i Telemark) i samarbeid med FFO Vestfold og Telemark. Det er et av flere tiltak for å synliggjøre det viktige arbeidet bedriftene gjør for at alle besøkende skal få mulighet til å velge selv hva de vil oppleve og at her kan de også gjøre dette sammen med familie og venner som ikke har funksjonsnedsettelse.

Drømmedager i Bø var en konkurranse for de som har funksjonsnedsettelse, der kriteriene for deltakelse var medlemskap i en organisasjon for funksjonsnedsettelse, å beskrive sine drømmedager i Bø, i tillegg til å legge ut informasjon om oppholdet på SoMe. Konkurransen ble lyst ut via FFO sitt medlemsnettverk.

Premien var to overnattinger og to aktiviteter gratis for inntil fire personer.

Det kom 12 svar og en jury sammensatt av representanter fra FFO V-T, Visit Bø og bedriftene gikk nøye gjennom alle svar for å se at de tilfredsstilte utlysningskriteriene. De trakk ut to vinnere.

Familien utenfor hytta

Slippe køer

Andreas har ADHD. Det står for Attention Deficit Hyperactivity Disorder eller Hyperkinetisk forstyrrelse på norsk. Symptomene kan i de fleste tilfeller forstås som en nevrologisk forstyrrelse som først og fremst innebærer økt uro, impulsivitet og vansker med oppmerksomhet. ADHD omtales som en tilstand, og ikke en sykdom, ifølge ADHD Norge.

Andreas fortalte og pappa skrev det ned på papiret.

– Det som er viktig for Andreas er forutsigbarhet, og at han slipper å stå i kø, forklarer pappa Ketil.

Det ordnet seg med Solsikkemerket. Ikke alle funksjonsnedsettelser er synlige – noen er usynlige. Solsikkemerket er en diskré måte å vise de rundt deg at du har en usynlig funksjonsnedsettelse og kan ha behov for ekstra assistanse, hjelp eller rett og slett litt ekstra tid.

Bø sommarland har med stolthet innført dette merket.

– Trygt og stabilt

– Da blir det trygt og stabilt, og det er helt supert. Det var heller ikke så mange der nå, utenom sesong, påpeker Ketil Bråthen.

– Og så er det viktig for ham at det er mulig å spille fotball, skyter mamma Heidi inn. Slik det er for de aller fleste på Andreas alder.

– Det er bedre for meg nå. Før visste jeg ikke at jeg hadde ADHD, og da var det veldig vanskelig. Da hadde jeg ikke medisin heller, forklarer Andreas.

Han forklarer at ADHD gir ham veldig mye energi. Det gir han også mulighet til å kunne hurtiglade.

– Jeg legger meg ned i to minutter, og så spretter jeg opp igjen, forteller han til TA.

– Spist masse is

De to dagene på Norsjø ferieland har vært skikkelig bra, ifølge Andreas. Foruten Bø sommarland har de også vært på Høyt og lavt, og brukt fasilitetene på Norsjø.

Kanskje var det mest gøy i Sommarland og prøve hoppeputa på Norsjø ferieland. Men det er litt vanskelig for Andreas å rangere.
– Jeg klarer egentlig ikke å bestemme meg, sier han. Det er høyst forståelig.

Men det er ingen tvil om at han har hatt det bra.
– Jeg har kost meg, og spist masse is, forteller han.

Så har det også vært moro for niåringen å vinne.
– Jeg ble veldig glad, og har gledet meg masse til dette.

Familien hadde uansett tenkt seg en tur til Bø sommarland.
– Men da tenkte vi dagstur, og ikke overnatting. Så vi har vært veldig heldige som har fått låne denne fine hytta. Dette var en bonus, sier mamma Heidi.

På den måten fikk også familien fra Skien oppleve mer av sitt eget fylke.

– Du tenker at man må reise lenger unna, men det er veldig bra å kunne feriere i Telemark. Det er kjempefint her på Norsjø ferieland, og tilrettelagt for barn. Det har vært stille og rolig. Det blir sikkert mer liv i juli, men nå er det veldig fint.

Denne saken er produsert av TA

☀️ Les mer om Universell utforming i Midt-Telemark regionen
☀️ Les mer om prosjektet «Inkluderende Reiseliv i Telemark»
☀️ Les mer om Solsikkemerket

Velkommen til ditt opphold her i Midt-Telemark regionen!