tore juell eplekunstner 2024. Maleri

Årets kunstner 2023

| 2 minutter lesetid

Årets eplefestkunstner Tore Juell (f. 1942) er Telemarking og kommer fra Kragerø, hvor han vokste opp og nå bor. Han har lenge bodd i Spania, hvor han ble en ettertraktet portrettmaler. Juell har portrettert blant andre; Kong Harald V, Gro Harlem Brundtland, Harald Sæverud, Wenche Foss, Willy Brandt, Willie Nelson, Arne Næss, Jakob Weidemann, Knut Buen og Hallvard T. Bjørgum. I tillegg kommer arabiske sjeiker, europeiske kongelige, norske og utenlandske kulturpersonligheter og berømtheter, samt politikere mfl.

Portrettoppdragene tok av for alvor etter at Juell i Paris malte Arthur Rubenstein, som anerkjennes som en av verdens største pianist på 1900-tallet. Natur er også et kjært motiv for han – som gjør at han driver vekselbruk mellom landskap og portrett.  I tillegg er Juell musikkinteressert og liker spesielt godt hardingfelemusikk.

Utstillinga «Bilder fra Telemark og litt til» viser maleri av landskap fra hele Telemark og fra sør i Europa, samt noen portrett. Juell uttaler til Eplefestavisa at Telemark er et fantastisk fylke å reise i, og at naturen og landskapet her, en stor inspirasjonskilde.  Det er (nok en gang)Galleri Nyhuus som får æren av å kunne presentere de flotte maleriene til årets eplefestkunstner som en del av sin høstutstilling 23. sept- 8.okt.

Kilde: Eplefestavisa 2023 (intervju s. 21)

Les også intervju med Tore Juell i TA-Telemarksavisa og i KV-Kragerø Blad Vestmark

tore juell landskapmaleri