Topp 10 kulturelle aktiviteter🎨

| 4 minutter lesetid

Midt-Telemark regionen tilbyr kulturelle opplevelser for enhver smak!
Er du på tur i regionen vår og ønsker å fylle dagene med kulturelle opplevelser? Vi kan tilby alt fra øl i verdensklasse til kunstgalleri og empiretidens viktigste arkitektoniske verk i Norge. Opplevelsene er mange og her kan du skape de fineste ferieminnene!😍

Vi har samlet sammen vĂĽre 10 beste tips med kulturelle opplevelser i Midt-Telemark regionen – kos deg!😄

1. Lindheim Frukt & Ølkompani🍻

Lindheim Ølkompani pĂĽ Gvarv ble rangert som verdens 5. beste nye bryggeri i 2014 – vi snakker øl i verdensklasse! Kom innom og prøv de spennende drikkevarene de tilbyr, laget av frukt og bĂŚr de produserer pĂĽ gĂĽrden. Nytt av 2022 er at Lindheim tilbyr smaking under tittelen ÂŤSmak av LindheimÂť. Sjekk tidspunkter pĂĽ nettsidene deres, og gjør deg klar til en hyggelig smaksopplevelse! Med nydelig utsikt over Lifjell kan man nyte Fruktbygda pĂĽ sitt beste.

2. Lerkekåsa Vingård🍷

Midt i den solvarme Fruktbygda pü Gvarv finner du verdens nordligste vingürd, Lerkeküsa Vingürd. Her vokser det druer pü friland, og du blir invitert til romantisk overnatting i store eiketønner midt mellom vinrankene. Fra dobbeltsenga kan du kikke rett ut i vingürden, og morgenkaffen nytes blant roser og drueranker.  Du kan ogsü reise innom for dagsbesøk med vingürdsvandring.

3. Telemarkskanalen🛳️

Opplev de unike slusene og kanalbütene. Nyt minutt for minutt gjennom det spektakulÌre sluseanlegget mens du sakte blir løftet 72 meter opp gjennom 18 spektakulÌre slusesteg. Opplev Telemarkskanalen enten gjennom bütturer, bading, sykling eller padling. Mulighetene er uendelige ved Telemarkskanalen.

4. Øvre Verket på Ulefoss🌻

Øvre Verket pü Ulefoss er de gamle arbeiderboligene til Ulefoss Jernverk. Her finner du galleri, guiding, restaurant og aktiviteter. Spiseriet er en moderne restaurant med flott beliggenhet midt i de gamle arbeiderboligene. Fra Øvre Verket er det kort avstand til Telemarkskanalen, Ulefoss gjestebrygge og Ulefoss sluse.

5. Evju Bygdetun🐓

Evju Bygdetun i Fruktbygda er en levende eventyrgĂĽrd med mye vel bevart historie. Her fĂĽr du servering etter ĂĽrstidene med mat fra Evju’s mathage. Evju Bygdetun er et sted med ro, varme og gamle bygdetradisjoner i veggene. Opplev gĂĽrdsdyr, rosemaling, draktutstilling, den store samlingen med staskniver og sprangarbeid.

6. Ulefos Hovedgaard🏛️

Ulefos Hovedgaard regnes for ü vÌre empiretidens viktigste arkitektoniske verk i Norge. Niels Aall, som bygde empireanlegget i 1807, var handelsminister da grunnloven ble vedtatt i 1814, og viktige diskusjoner ble tatt büde her pü Ulefos Hovedgaard og pü Søndre Brekke i Skien. Her tilbys det omvisninger i herskapelige omgivelser. I det sükalte kongevÌrelset har kjente personer overnattet, blant dem Kong Hükon VII og Kong Olav V.

7. Galleri Nyhuus🍎

Velkommen til fruktgarden Nyhuus, med utstillingslokaler i de tidligere husdyrrommene. Galleriet disponerer ca 100 m2 i spesielle omgivelser: Stallen, fjøset og grisehuset. Galleriet er lokalisert i vakkert kulturlandskap med utsikt mot Lifjell og Norsjø. Her presenterer de anerkjente kunstnere, med fokus pü norsk og nordisk samtidskunst.

Kvinne i eplehage

8. Fruktbygda🌳

Langs Telemarkskanalen i Midt-Telemark finner du Fruktbygda med Norges største fruktproduksjon. Visste du at hvert fjerde eple i Norge kommer fra Fruktbygda? Som ett av landets mest solfylte omrüder pü sommeren er dette virkelig bygda hvor frukttrÌrne blomstrer for fullt. Omrüdet er ogsü omtalt av Aftenposten som Norges svar pü Toscana! Ta turen da vel, og smak pü det nydelige naturen har ü by pü!

9. Fjellstulene Gavlesjå og Hollane🐮

Hva er vel bedre enn ü ta en nydelig tur pü fjellet, med matpause bestüende av fersk rømmegrøt ved en av de vakre stulene vi har her pü Lifjell? Gavlesjü stulen er en av de eldste stulene pü Lifjell som fortsatt er i drift. Her er det salg av rømmegrøt, prim, knüost, rømme, smør, vafler og kaffe. Hollane seter byr pü et rolig og trivelig miljø og ligger pü Lifjell, 859 m.o.h.  Her selger de mineralvann, kaffe, saft, rømmegrøt, sjokolade og lapper. Ved begge stulene har du muligheten til ü treffe pü ulike gürdsdyr som kuer, hester, sauer og høner.

10. Bø Museum🗝️

Velkommen til sommerutstilling pĂĽ Bø Museum! Bø Museum ligger et par kilometer fra Bø sentrum, og har utstilling i sommerhalvĂĽret. Årets sommerutstilling har fĂĽtt tittelen «Med kunnskap skal bygda byggast».

Åheim, Bø museum.

Vi ønsker deg gode opplevelser i Midt-Telemark regionen!