Topp 10 kulturelle aktiviteter

Midt-Telemark regionen tilbyr kulturelle opplevelser for enhver smak!
Er du på tur i regionen vår og ønsker å fylle dagene med kulturelle opplevelser? Vi kan tilby alt fra øl i verdensklasse til kunstnerhjem og empiretidens viktigste arkitektoniske verk i Norge. Opplevelsene er mange og her kan du skape de fineste ferieminnene!

Vi har samlet sammen våre 10 beste tips med kulturelle opplevelser i Midt-Telemark regionen – kos deg!

1. Lindheim Frukt & Ølkompani

Lindheim Ølkompani på Gvarv ble rangert som verdens 5. beste nye bryggeri i 2014 – vi snakker øl i verdensklasse! Kom innom og prøv de spennende drikkevarene de tilbyr, laget av frukt og bær de produserer på gården. Med nydelig utsikt over Lifjell kan man nyte Fruktbygda på sitt beste.

2. Lerkekåsa Vingård

Midt i den solvarme Fruktbygda på Gvarv finner du verdens nordligste vingård, Lerkekåsa Vingård. Her vokser det druer på friland, og du blir invitert til romantisk overnatting i store eiketønner midt mellom vinrankene. Fra dobbeltsenga kan du kikke rett ut i vingården, og morgenkaffen nytes blant roser og drueranker.  Du kan også reise innom for dagsbesøk med vingårdsvandring.

3. Telemarkskanalen

Opplev de unike slusene og kanalbåtene. Nyt minutt for minutt gjennom det spektakulære sluseanlegget mens du sakte blir løftet 72 meter opp gjennom 18 spektakulære slusesteg. Opplev Telemarkskanalen enten gjennom båtturer, bading, sykling eller padling. Mulighetene er uendelige ved Telemarkskanalen.

4. Øvre Verket på Ulefoss

Øvre Verket på Ulefoss er de gamle arbeiderboligene til Ulefoss Jernverk. Her finner du galleri, guiding, restaurant og aktiviteter. Spiseriet er en moderne restaurant med flott beliggenhet midt i de gamle arbeiderboligene. Fra Øvre Verket er det kort avstand til Telemarkskanalen, Ulefoss gjestebrygge og Ulefoss sluse.

5. Evju Bygdetun

Evju Bygdetun i Fruktbygda er en levende eventyrgård med mye vell bevart historie. Her får du servering etter årstidene med mat fra Evju’s mathage. Evju Bygdetun er et sted med ro, varme og gamle bygdetradisjoner i veggene. Opplev gårdsdyr, rosemaling, draktutstilling, den store samlingen med staskniver og sprangarbeid.

6. Ulefos Hovedgaard

Ulefos Hovedgaard regnes for å være empiretidens viktigste arkitektoniske verk i Norge. Niels Aall, som bygde empireanlegget i 1807, var handelsminister da grunnloven ble vedtatt i 1814, og viktige diskusjoner ble tatt både her på Ulefos Hovedgaard og på Søndre Brekke i Skien. Her tilbys det omvisninger i herskapelige omgivelser. I det såkalte kongeværelset har kjente personer overnattet, blant dem Kong Håkon VII og Kong Olav V.

7. Villa Lunde

De internasjonalt anerkjente artistene Elisabeth de Lunde (kunstmalerinne) og Jakob Zethner (operasanger) inviterer deg inn i sitt levende kunstnerhjem, Villa Lunde, i Lunde langs Telemarkskanalen. Her arrangeres en rekke konserter, og du kan besøke atelieret hele året og se den permanente utstillingen etter avtale. I kanalbutikken kan du kjøpe utvalgte unike produkter.

8. Fruktbygda

Langs Telemarkskanalen i Midt-Telemark finner du Fruktbygda med Norges største fruktproduksjon. Visste du at hvert fjerde eple i Norge kommer fra Fruktbygda? Som ett av landets mest solfylte områder på sommeren er dette virkelig bygda hvor frukttrærne blomstrer for fult. Området er også omtalt av Aftenposten som Norges svar på Toscana! Ta turen da vell, og smak på det nydelige naturen har å by på!

9. Fjellstulene Gavlesjå og Hollane

Hva er vel bedre enn å ta en nydelig tur på fjellet med matpause bestående av fersk rømmegrøt ved en av de vakre stulene vi har her på Lifjell? Gavlesjå stulen er en av de eldste stulene på Lifjell som fortsatt er i drift. Her er det salg av rømmegrøt, prim, knåost, rømme, smør, vafler og kaffe. Hollane seter byr på et rolig og trivelig miljø og ligger på Lifjell, 859 m.o.h.  Her selger de mineralvann, kaffe, saft, rømmegrøt, sjokolade og lapper. Ved begge stulene har du muligheten til å treffe på ulike gårdsdyr som kuer, hester, sauer og høner.

10. Bø Museum

Velkommen til sommerutstilling på Bø Museum! Bø Museum ligger et par kilometer fra Bø sentrum, og har utstilling i sommer halvåret. De har enda ikke annonsert denne sommerens utstilling, følg med!

 

Vi ønsker deg gode opplevelser i Midt-Telemark regionen!