Vinsmaking på Lerkekåsa.

Ta med deg vennegjengen til Midt-Telemark 👯‍♀️

| 9 minutter lesetid

Er gjengen sulten på en skikkelig dose latter, bobler og spenning? Da er Midt-Telemark stedet å ta turen! 🥂

Her venter alt dere kan ønske dere – fra avslappende stunder til actionfylte eventyr og hyggelige stunder sammen. Vi har satt sammen noen fantastiske forslag til turen deres, så ta med gjengen og planlegg en minneverdig opplevelse i Midt-Telemark! 😍

Glampingopplevelsen⛺

Aller først må dere finne et sted å bo, og her i Midt-Telemark regionen har vi flere spennende overnattingsmuligheter. Vi ønsker å sette lys på noen av de mer unike overnattingsplassene i regionen; nemlig de som tilbyr Glamping!

Her kan du kombinere det beste fra camping med det beste fra en luksuriøs hotellopplevelse. I Midt-Telemark har vi to tilbydere av glampingopplevelsen 👇

Breiva Gjestegaard🌳

Breiva Gjestegaard er et perfekt feriested, med en fantastisk beliggenhet i vakker natur. Alle teltene har overdekket terrasse med et lite utekjøkken, og på låven er det et koselig kjøkken og fellesrom samt dusj og toaletter.

🌳 Les mer om Breiva Gjestegaard
🎬 Se film om sommer på Breiva her

Breiva Gjestegaard

De vakre glampingteltene hos Breiva Gjestegaard er det perfekte stedet å slappe av etter en lang dag.

Lystang Glamping🏖️

På Lystang Glamping kan du leie ett eller flere møblerte glampingtelt (for 2-5 personer) som ligger idyllisk til med vestvendt utsikt mot Heddalsvatnet, som er en del av Telemarksvassdraget. Alle teltene har ordentlige senger med dyner/puter/sengetøy, vifteovn og vedovn, diskret plassert tissetoalett, egen grill og utemøbler.

🏖️ Les mer om Lysang Glamping
🏖️ Aktiviteter på glampingen

Glampingtelt på Lystang Glamping.

Nyt fine dager ved vannet hos Lystang Glamping.

Sykkeltur i Fruktbygda 🚴

Velkommen til Fruktbygda! Området i Telemark og landet hvor frukten smaker mest og best. Her finner du blant mye godt og vakkert Norges beste eplemost, fristende gårdsbutikker, prisbelønnede mikrobryggeri og verdens nordligste vingård. Ta med deg gjengen på en sykkeltur rundt Fruktbygda og nyt den vakre utsikten!🍎

Vi anbefaler Fruktruta , en rute som tar deg gjennom den vakreste delen av Telemarkskanalen på kanalbåten M/S Telemarken, og vakre Fruktbygda på sykkel.

🚲 Les mer om Fruktbygda
🚲 Andre sykkelforlag i nærområdet

To syklister som får smake på herlige epler i Fruktbygda.

To syklister som får smake på herlige epler i Fruktbygda.

Øl-, sider- og vinsmaking🍷

På sykkelturen gjennom Fruktbygda, vil du finne flere lokale bryggerier og produsenter. Vi anbefaler alle en øl-, sider- eller vinsmaking , og kan tilby internasjonale prisvinnende produkter!

Lindheim Ølkompani kan du bestille «Smaken av Lindheim»; en ølsmaking ulikt noe annet, da Lindheims øl er basert på deres egen frukt.

Også på Lien Gård kan dere booke en spennende smaksopplevelse. Her tilbyr de sidersmaking med historiefortelling, og et innblikk i hvordan sideren produseres. Sist men ikke minst, har vi Lerkekåsa Vingård (hvor du også kan overnatte i vintønner 😍). Her kan dere booke en vinsmaking, hvor dere får dere en presentasjon av råvarer og prosess, og får smake på fire av Lerkekåsa Vingård sine egenproduserte viner.

🍺Les mer om Lindheim Ølkompani her
🥂Les mer om Lien Gård her
🍷Les mer om Lerkekåsa Vingård her

Vinsmaking på Lerkekåsa.

Vinsmaking på Lerkekåsa.

En dag på kulturelle Ulefoss🌹

Ulefoss i Nome kommune er et av Norges eldste industrisamfunn. Det er et område rikt på lokal historie, og en dag på Ulefoss er perfekt for en vandring tilbake i tid.

Ulefos Hovedgaard 🏛️

Velkommen til Norges fremste empirebygg! Hovedbygningen betraktes som napoleonstidens arkitektoniske hovedverk i Norge, og på hovedgaarden tilbys omvisninger i herskapelige omgivelser. I det såkalte kongeværelset har kjente personer overnattet, blant dem Kong Håkon VII og Kong Olav V. De tilbyr også guidet «Herskapelig hagevandring», hvor du kan lære mer om tomta og områdets historie.

Besøk Ulefos Hovedgaard og opplev det nydelige og spesielle bygget fra utsiden, bestill omvisning og opplev bygget fra innsiden, eller nyt en kopp kaffe og vaffel i kafeen.

🏛️Les mer om Ulefos Hovedgaard

Eksteriør Ulefos Hovedgaard

Majestetiske Ulefos Hovedgaard. Et herskapelig og historisk bygg.

Øvre Verket🌻

På Ulefoss finner du også Øvre Verket; en samling freda arbeiderboliger fra 1850-tallet, fra tiden da Ulefoss var et av Norges største industrisamfunn. Her finner du utstillinger og små næringer med noe for en hver smak, i tillegg til:

🍴Restauranten «Spiseriet»
🌿Bestemors urtehage
🚴Sykkelutleie
🎨Kunstutstillinger
👀Guidet omvisning
…og mye mer!

Stikk innom gavebutikken, antikvariatet, Galleri Moseng eller kanskje Bakerhuset for litt deilig fersk bakst, og nyt god mat og drikke i fantastiske omgivelser!

🎨Les mer om Øvre Verket
🍴Åpningstider og meny på Spiseriet

Tunet på Øvre Verket.

Vandre rundt på tunet og besøk de mange hyggelige lokalene på Øvre Verket.

Ridetur eller alpakkavandring🐴
Bø og Lifjell turridning AS
Bø og Lifjell Turridning AS inviterer deg til fantastiske rideturer på Lifjell, Skårafjell og gjennom det naturskjønne landskapet rundt Hørte. Utforsk fjellene eller nyt den idylliske stemningen langs Hørteelven på varierte turer.

«Vi legger til rette for at alle, uavhengig av alder og erfaring, kan prøve seg på hesteryggen. Med våre trygge, snille og erfarne islandshester får du en unik naturopplevelse året rundt.»

🐎 Les mer om Bø og Lifjell Turridning
🐎 Book din tur her

Ryttere og hester på vei opp lifjell.

Det er alltid hyggelig på tur med Bø og Lifjell Turridning.

Svenseid Alpakka

Mellom Bø og Lunde, finner dere alpakkagården på Svenseid. Her kan de by på hyggelig gårdsbesøk og møte med dyr. I tillegg til trivelige vandreturer med alpakka, kan du møte høner, kaniner, katter og hunder på gården. Her er det forhåndsbooking som gjelder, så ta kontakt! 🤗
Eierne av Svenseid alpakka, med to alpakkaer.

Eierne hos Svenseid Alpakka ønsker deg alltid hjertelig velkommen.

Middag på Provence eller Lifjellstua🍴

Provence Restaurant

Midt i hjertet av Bø finner du restauranten Provence. Her blir du servert franskinspirerte retter i store og smakfulle porsjoner. Menyen byttes ut jevnlig slik at du alltid har muligheten til en ny og spennende matopplevelse, og restauranten samarbeider med flere lokale leverandører. Provence tilbyr også uteservering, og det er virkelig et fantastisk sted å tilbringe en varm sommerkveld. Ta med gjengen hit for en smaksopplevelse utenom det vanlige! 😋

🍴Les mer om Provence Restaurant
🍴Se meny her

Nydelig mat på Provence Restaurant.

Nyt et nydelig måltid i vakre omgivelser på Provence.

Lifjellstua

Oppe på Lifjell finner du restauranten Lifjellstua; en sosial møteplass for bøheringer, hyttenaboer og besøkende. De er godt kjent i Telemark for sitt gode kjøkken, personlige vertskap og hjemmelagde frokostrundstykker. Nyt en deilig lunsj, kaffekopp eller 3-retters fra a la carte menyen. På senkveldene kan du kose deg med et glass vin eller boltre deg videre i lokal øl fra Lindheim. Uteserveringen har utsikt mot Lifjell og Vinterland skianlegg.

🍴Les mer om Lifjellstua her
🍴Åpningstider og meny

Middagsgjester blir servert på Lifjjellstua,

På Lifjellstua tilbyr de nydelig mat og god service, med utsikt til fantastiske Lifjell.

Tur til Gygrestolen eller på Lifjell 🏔️

Gygrestolen er en fottur på 6 bratte kilometer som tar deg opp til det mystiske platået der Gygra skal ha kastet kampesteiner utover Bø i raseri. Sagnet sier at når Gygrestolen faller skal verden gå under. Dette er en populær tur blant turelskere, og kjent fra blant annet 71 grader nord kjendis i 2020🌲

⛰️Se her for mer informasjon og veibeskrivelse til Gygrestolen

Majestetiske Gygrestolen i solnedgang.

Mystiske Gygrestolen er fantastisk i solnedgangen.
Foto: Iver Paulsen

Lifjellplatået i Telemark har over 20 topper på over 1000 moh. Vandrerutene varierer i lengde og vanskelighetsgrad, og passer like godt for erfarne vandrere som familier med små barn. Det finnes detaljerte turbeskrivelser og kart over Lifjell-området, og de fleste turene er godt skiltet og merket. Vi anbefaler turene til Øysteinnatten eller Gavlesjåstulen for vennegjengen!

⛰️Se her for flere turforslag på Lifjell og i nærområdet

Kuer slapper av i sola på Gavlesjå.

Kuer slapper av i sola på Gavlesjå. Foto: Gerd Skoland

Saunaopplevelse🔥

Finnes det noe som er deiligere enn å sitte i en sauna med vakker utsikt og bare slappe helt av? Her i Midt-Telemark regionen finner dere to sauna-tilbud, og de er begge vel verdt et besøk!

Heit Sauna – Lien Gård

Sommeren 2022 åpnet det en hel ny sauna på Lien Gård. Her hopper du rett ut i Norsjø og opplevelsen i solnedgangen er helt magisk!☀️

Her er det mulig å booke seg inn og velge fra en egen kalender, og best av alt, den er åpen fra kl 10 – 22 hver dag!
Heit sauna med gjester ute på brygga,

Nyt et besøk til Heit Sauna Telemark med vennegjengen.

Heksas Kjøkken

Velkommen til spa og velvære for kropp og sjel, rett ved Telemarkskanalen!

Hos Heksas Kjøkken kan du leie sauna, med mulighet for bestilling av pakke med 2-retters middag. På vinteren blir det også tilrettelagt for isbading i kanalen, rett utenfor saunaen!❄️

🧙‍♀️Les mer om Heksas Kjøkken

Damer i sauna, med vinterlandskap ut vinduet.

Nyt den vakre utsikten fra saunaen hos Heksas Kjøkken, og prøv deg på isbading på vinteren.

Telemarkskanalen🛳️
Telemarkskanalen strekker seg fra Skien til Dalen, og i Nome finner du selve indrefileten med hele 6 av 8 sluseanlegg.
Opplev den fantastiske båtturen på kanalen, der du sakte glir gjennom et vidunderlig landskap mens hundre år gammel teknologi sørger for at du kommer deg trygt og tørt gjennom slusene. Nyt minutt for minutt gjennom det spektakulære sluseanlegget mens du sakte blir løftet 72 meter opp gjennom 18 spektakulære slusesteg!
Kanalbåten "M/S Telemarken" på vei gjennom Vrangfoss Sluse

Kanalbåten M/S Telemarken på vei gjennom et slusekammer.

Vi anbefaler å oppleve Telemarkskanalen gjennom en dagstur på M/S Telemarken, eller en padletur i de fantastiske omgivelsene. Padleutstyr kan leies hos First Camp Lunde. Det er mange flotte korte og lengre turer å padle i kanalen!
Padler i Telemarkskanalen.

Opplev den vakre Telemarkskanalen i kano eller kajakk.

Det var det! Vi håper dere fikk med dere noen gode tips, og ønsker dere en god tur til Midt-Telemark regionen 🤗

Velkommen til regionen!