Gygrestolen

Gygrestolen er en fottur på 6 bratte kilometer tar deg opp til det mystiske platået der gygra skal ha kastet kampesteiner utover Bø i raseri. Sagnet sier at når Gygrestolen faller skal verden gå under. Dette er en tur du ikke vil gå glipp av.

LengdeVanskelighetsgradTid (uten pauser)
5,9 km t/rMiddels til tung. Krev godt fottøy. Noen våte myrer3 timer
Om turen

Gygrestolen har til alle tider vært et kjent landemerke i Bø. Stolen med ura og de to kjempeblokkene danner en helt spesiell og særpreget fjellformasjon skapt av siste istid.

Sagnet sier at det var her Gygra satt da hun i rasende sinne over at kristendommen kom til bygda, kastet store steinblokker etter Gårakirka. Sagnet sier også at en dag skal stolen rase ut i Uvdalstjønna og da er det slutt på verden.

Turen opp til Gygrestolen er tung og slitsom. Når vi har kommet til Svarttjønn er det verste gjort. På nordvestsiden av tjernet er det en underlig hule i to etasjer. Litt lenger framme kan vi anbefale en kort avstikker til Venetjønn som på fine sommerdager kan friste med et avkjølende bad før vi fortsetter fram til Gygrestolstupet. Utsikten fra stupet ned mot ura og et vakkert kultur- og naturlandskap gir deg en opplevelse som du sent vil glemme. Tilbaketuren går mot vest gjennom gammel verdifull naturskog med kvitrende fuleliv. Fra Maurknatten får vi en helt spesiell utsikt mot ura og de ville stupene under stolen.

Turen fram til toppen er ca 3,5 km og hele rundturen det dobbelte. Høydeforskjellen fra parkeringsplassen opp til toppen er 365 m. Ved temperaturer rundt null bør du være oppmerksom på glatte og islagte svaberg. Det er Bø Turlag som merker og vedlikeholder stien.

Slik kommer du deg til Gygrestolen

Adkomst

Avstanden fra Bø sentrum til parkering nær Uvdalstjønna er ca 8 km. Følg først riksveg 359 mot Lunde fra Bø sentrum (rundkjøring). Etter ca 4 km tar du til høgre mot Tveiten ved Tjønnås. Hold til venstre i vegkrysset etter 6.2 km (Ikke ta av på Dagstjønnvegen). Ved parkeringsplassen finner du informasjonstavle og blåmerka sti opp til Gygrestolen.

Adkomst med offentlig transport

Ikke kollektivtransport til parkeringsplassen ved Uvdalstjønna