Gygrestolen i solnedgang

Gygrestolen

| 4 minutter lesetid

Gygrestolen er en populær fjelltur som strekker seg over 6 bratte kilometer, og den fører deg til det mystiske platået der det sies at gygra en gang kastet enorme kampesteiner utover Bø i raseri.

Ifølge legenden skal verden gå under hvis Gygrestolen noen gang faller. Denne spennende turen er en favoritt blant naturelskere og ble også kjent gjennom TV-programmet 71 ° nord - Norges tøffeste kjendis i 2020.

Lengde Vanskelighetsgrad Tid (uten pauser)
5,9 km t/r Middels til tung. Krever godt fottøy. Noen våte myrer 3 timer
Om turen

Gygrestolen har til alle tider vært et kjent landemerke og populær fjell- og vandretur i Bø. Stolen med ura og de to kjempeblokkene danner en helt spesiell og særpreget fjellformasjon skapt av siste istid.

Sagnet sier at det var her Gygra satt da hun i rasende sinne over at kristendommen kom til bygda, kastet store steinblokker etter Gårakirka. Sagnet sier også at en dag skal stolen rase ut i Uvdalstjønna og da er det slutt på verden.

Turen opp til Gygrestolen kan være tung og slitsom. Når du har kommet til Svarttjønn er det verste gjort. På nordvestsiden av tjernet er det en underlig hule i to etasjer. Litt lenger framme kan vi anbefale en kort avstikker til Venetjønn som på fine sommerdager kan friste med et avkjølende bad før man fortsetter fram til Gygrestolstupet.

Utsikten fra stupet ned mot ura og et vakkert kultur- og naturlandskap gir deg en opplevelse som du sent vil glemme. Tilbaketuren går mot vest gjennom gammel verdifull naturskog med kvitrende fugleliv. Fra Maurknatten får vi en helt spesiell utsikt mot ura og de ville stupene under stolen.

Turen fram til toppen er ca 3,5 km og hele rundturen det dobbelte. Høydeforskjellen fra parkeringsplassen opp til toppen er 365 m. Ved temperaturer rundt null bør du være oppmerksom på glatte og islagte svaberg. Det er Bø Turlag som merker og vedlikeholder stien.

Slik kommer du deg til Gygrestolen

Adkomst
Avstanden fra Bø sentrum til parkering nær Uvdalstjønna er ca 8 km. Følg først riksveg 359 mot Lunde fra Bø sentrum (rundkjøring). Etter ca 4 km tar du til høgre mot Tveiten ved Tjønnås. Hold til venstre i vegkrysset (etter 6.2 km fra Bø sentrum - ikke ta av til Dagstjønnvegen). Ved parkeringsplassen finner du informasjonstavle og blåmerka sti opp til Gygrestolen.

Adkomst med offentlig transport
Det er dessverre ikke kollektivtransport til parkeringsplassen ved Uvdalstjønna.

Gygrestolen sett utenfra

Foto: TVNorge

Jon Almaas på Gygrestolen, klatrer

Jon Almaas på Gygrestolen. Foto: TVNorgeTakk til Bø Turlag for arbeidet med å holde denne turen vedlike.

Kilde: Bø Turlag
Forsidebilde: Iver Paulsberg