utsikten på Narekollen

Narekollen kultursti

| 2 minutter lesetid

Narekollen kultursti er en times gåtur ved Nordagutu, hvor du kan finne ulike kulturminner som husmannsplasser og verdens største hoppbakke i 1934. 

Lengde Vanskelighetsgrad Tid (uten pauser)
5-10 km Lett-Middels Ca 1,5 time
Om turen

Narekollen kultursti er en times gå- tur en vei fra Nordagutu «Torget» ved stasjonen. Avstanden fra Nordagutu torg til sletta ved Nordvollstulen er ca 3,6 km. Stort sett gode skogsbilveier, men siste delen noe bakkete.

Ellers er det et fint utgangspunkt å starte ved idrettsanlegget, her er det også god parkering. Du kan på turen lese hele fire info tavler med kart. Turen går også innom en husmannsplass – Langås. Det står angitt alternative adkomstveier på karttavla på «Torget». Men det anbefales å gå innom venterommet på stasjonen, her kan du se igjennom relevante bilder og tekster for turen.

Ellers er det flotte turmuligheter til Narefjell og til Svanstul. Skogsbilveg fram til foten av fjellet. Begge turene middels tunge, bratte oppstigninger i skogsterreng mot fjellet.

Hoppbakken under Narefjell var en gang blant verdens aller største. Men Norges skiforbund var konservative og satte forbud mot slike lengder. Det ble sagt at det kunne hoppes opp til 120 m dersom bakken hadde vært ombygd. Det er nylig skrevet bok om Narekollen hoppbakke, som selges på Akademika og Åheim landhandel.

Kart med informasjon om husmannsplasser
Kart med informasjon om hoppbakken
Kart med informasjon om idrettslaget

Hoppbakken fra 1934:

Gammelt bilde av hoppbakken

Forsidebilde: Ole Thor Ripegutu