blåbær i hånd

Dra på eventyrlig sopp- og bærtur i Midt-Telemark og Nome

| 5 minutter lesetid

Det er lite som smaker så godt som norske bær ute i skogen eller selvplukket sopp. Som en del av allemannsretten kan du plukke bær, sopp, blomster og urter i skogen og på fjellet når du befinner deg i utmark, ifølge Miljødirektoratet. Når det er sagt, så er Midt-Telemark og Nome et paradis for de som elsker å plukke sopp og bær. Ikke minst på grunn av den frodige naturen, varierte skogstyper og rike økosystemer.

Det finnes mange gode grunner til å dra ut i naturen for å lete etter sopp og bær. For det første er smaken uforglemmelig, og den blir enda bedre når du selv har plukket dem! I tillegg gir turen en dypere mening. Det er allment kjent at fjell- og vandreturer har positive helsefordeler. Det virker beroligende og forbedrer humøret ditt. Samtidig returnerer du hjem med en rik høst av spiselige skatter. Hvorfor ikke dra ut på en sopp- eller bærtur i Midt-Telemark eller Nome i år?

Sopp i Midt-Telemark og Nome

Det finnes ikke én soppsesong i Norge. Vi bor tross alt i et land med veldig varierende klima og landskap. Men den beste perioden for å plukke sopp er riktignok i august og begynnelsen av september. Da er det gjerne en god kombinasjon av varme og mye fukt, noe som gir soppen gode vekstvilkår. Selv om vinteren kan være kald og snørik, er det faktisk noen spesielle sopper som trives på denne årstiden. Traktkantarellen en vinterfavoritt, for eksempel. Sopplukking om vinteren krever imidlertid mer erfaring, da værforholdene kan være utfordrende.

I regionen vår finner du et imponerende utvalg av spiselige sopper. Her er noen av de mest populære soppene du kan finne i området:

1. Piggsopp (Hydnum repandum)

Piggsopp er en av de mest ettertraktede soppene i Norge. Blek piggsopp (Hydnum repandum) og rødgul piggsopp (Hydnum rufescens) er hvitaktige sopper som kjennetegnes av sine brune til oransje hatter og taggete undersider. Piggsoppen har en mild, nøtteaktig smak og egner seg godt til steking eller suppe.

2. Kantarell (Cantharellus cibarius)

Kantarellen er en av de mest gjenkjennelige soppene og er elsket for sin karakteristiske gullfarge. Den trives i skogbunnen og er relativt enkle å finne når du først vet hva du skal se etter.

3. Skjeggriske (Lactarius torminosus)

Denne soppen er virkelig en kulinarisk skatt med en herlig sterk smak. Skjeggriske er best egnet til steking, og den gir en fantastisk smak til ulike retter. MERK! Skjeggrisken er giftig som rå. Derfor er det viktig at den avkokes før den brukes i mat.

4. Steinsopp (Boletus edulis)

Steinsoppen er en av de mest ettertraktede matsoppene. Den dukker opp hvert år midt i august, og tidsvinduet er et par uker. Steinsopp har en karakteristisk hatt med en brun overflate og et hvitt nettverk.

❗Det er livsviktig at du kontakter Giftinformasjonen dersom du mistenker at du har spist giftig sopp. Telefon: 22 59 13 00 (hele døgnet).

🥾 Les videre: Norsk Friluftsliv har noen gode tips til sopplukkeren

Bærplukking i Midt-Telemark og Nome

I tillegg til sopp finnes det også rikelig med bær i Bø, Nome og Sauherad, blant annet blåbær, bringebær, tyttebær, multer og mye annet. Bærplukking er en avslappende og givende aktivitet som gir deg en pause fra hverdagens stress og mas. Ikke minst kan du nyte deilige, ferske bær som du kan skryte av at du har plukket selv. Det er også en flott høstaktivitet å gjøre sammen med familie eller venner.

barn ute på tur lifjell

Foto: Yngve Ask

Tips for sopp- og bærplukking i Midt-Telemark og Nome

Det er lurt å være forberedt når du skal på bær- eller sopptur. Vi har samlet noen tips for å gjøre turen til en suksess:

  • Før du begir deg ut på en sopp- og bærtur, bør du sørge for å ha riktig utstyr, inkludert kurver, kniver og gode sko. Det er også viktig å kjenne igjen giftige sopper og bær, slik at du kan unngå dem, ettersom noen sopper kan medføre alvorlig forgiftning. Legg derfor sopper du er usikker på for seg selv og ikke sammen med matsoppen.
  • Snakk med lokale eller erfarne bærplukkere for å få tips om de beste stedene å plukke sopp og bær. De vil kunne gi deg verdifulle råd om sesongvariasjoner og gode plasser. Sjekk ut Midt-Telemark Sopp- og Nyttevekstforening sin nettside.
  • Plukk bare det du kan bruke, og ta hensyn til naturen. Ikke skad planter eller etterlat søppel i skogen. Respekter også eventuelle reguleringer og begrensninger som gjelder for plukking i området.

🌲🥾Bær og sopp inneholder mange viktige næringsstoffer som er viktig for helsa. Ta med kurven din, dra til skogen, og fyll kurven din med velsmakende bær og sopp i Bø, Nome og Sauherad.

Lykke til med plukkingen!