Bø Sommarland oversiktsbilde

Universell utforming hos Bø Sommarland

| 4 minutter lesetid

Bø Sommarland er en av bedriftene med Solsikkemerket. Hvorfor har dere satset på det?

– Vi ble med i prosjektet av to grunner; for å ta et samfunnsansvar og vi var nysgjerrige på hvordan vi kan gjøre oss tilgjengelige for flere. Jeg har selv en sønn med epilepsi og vet hva en usynlig funksjonsnedsettelse innebærer, sier administrerende direktør René Langeveld Sas.

Bø Sommarland har utført en rekke fysiske tilrettelegginger – alt fra å redusere helningsgrad på bakker, forbedre sanitæranlegg til å tilby rullestoler. – Men det viktigste har vært bevisstgjøring og opplæring hos medarbeidere. Det er ikke skummelt å snakke med en som er blind eller sitter i rullestol. Solsikkebåndet har ført til at det også er enklere å spørre. Vi er stolte over hva vi har fått til og konsernet har tatt frem Bø Sommarland som «best practice» på inkludering, forteller René.

Har satt spor i hjertet

Rullestolbruker i Sommarland med ansatt

Mange episoder har satt spor i hjertet forteller René. – Spesielt en episode husker jeg godt. Det var en far som ringte meg, like før jeg skulle i et møte. Måten han spurte gjorde at jeg trodde at dette var en som var misfornøyd på noe og jeg forberedte meg deretter. Så sa han; Jeg må bare takke deg. Han fortalte om besøket familien hadde hatt. Han har ei datter på 15 år med epilepsi. Hun var skeptisk til å gå med armbåndet. Faren og ansatte i inngangen hadde brukt litt tid på å forklare at dette bare var til hjelp og at hun ville bli møtt med vennlighet av alle ansatte. Det endte med at tenåringsjenta gikk med båndet hele dagen og hadde en fantastisk dag. Solsikkemerket levde opp til forventningene for alle parter. Jeg har jo selv en sønn med samme utfordring så jeg ble litt satt ut da, smiler René.

Et minne for livet

Janne Gjerp er en av gjestene som har hatt en positiv opplevelse med solsikkebånd i Bø Sommarland. – I fjor bestemte vi oss for å besøke Bø Sommarland i Telemark. Både datteren min og jeg har ADHD. Jeg hadde selv vært der på besøk som tiåring, og fant ut at de hadde tilrettelagt parken med solsikkemerket. Det var det siste året med ferie før ungene blir for store. Jeg hadde med meg to jenter på 12 og 13 år og en gutt på 15 år. Venting er en skikkelig utfordring når man har ADHD. Man blir så fort rastløse når man står i kø foran aktiviteter og restauranter. Det er utrolig utmattende. Opplevelsen i Bø Sommarland var fenomenal – alt var køfritt for oss. Jeg kostet på meg en VIP Cabanas, det vil si eget VIP-område med solseng, og kunne rolig se at ungene fløy rundt og hadde det gøy hele dagen. De har sjeldent kost seg så mye. Vi var der to dager helt til stengetid. Det ble et minne for livet. – Jeg kan ikke få skrytt nok av oppholdet vårt, dette er plassen som alle med funksjonsnedsettelse bør besøke, fremhever Janne.

🌻 Les hele historien om Janne Gjerp og familien

Arm med solsikkebånd på Solsikkebånd og solsikkemerket på benk i Sommarland

Hyggelig billettpakke

Bø Sommarland har også tilpasset billettpriser. Vi har valgt honnørpris for de med funksjonsnedsettelse samt at ledsager kommer gratis inn (forutsatt gyldig ledsagerbevis). – Hele familien (4 pax), med et barn med utfordring, kan komme inn for under 1 000 kroner. Vi har gjort dette for å gi en hyggelig pakke slik at alle har mulighet til å benytte parken vår. Kom gjerne hit i juni og august, da er det litt mindre folk og roligere, anbefaler Sommarland-direktør René.

Utvidet anlegg og sommershow

Vi har delt ut dobbelt så mange solsikkebånd i 2021 som i 2019 kan René fortelle. Det betyr at de har doblet antall gjester hvor en i familien har funksjonsnedsettelse. I år har Bø Sommarland satset ytterligere på å oppdatere sanitær-anleggene og utvidet antall VIP Cabanas. De lanserer også 10 nye kveldsshow, onsdager og  lørdager fra 6. juli til og med 6. aug. – Alle kan benytte handicap-toalett og cabanasene, men de med funksjonsnedsettelse har første prioritet. Det kan også lønne seg å forhåndskjøpe billetter, særlig i juli. Bø Sommarland skal være vannvittig moro, for alle. Stort sett alle kan finne en aktivitet her. Men har du klorallergi, bør du nok holde deg unna, påpeker han.

🌻Se oversikt over tilrettelegging og universell utforming i området
🌻Les mer om Solsikkemerket

Velkommen til Bø og Midt-Telemark regionen!

Mor og datter med solsikkebånd i Sommarland