10 herlige høstopplevelser i Midt-Telemark og Nome

| 5 minutter lesetid

Trenger du tips til hva du skal finne på i høst? Heldigvis kan man oppleve unike opplevelser året rundt i Bø, Nome og Sauherad, og høsten er intet unntak. Her er 10 herlige høstopplevelser i Midt-Telemark og Nome du kan glede deg til!

1. Naturskjønne fjell- og vandreturer

Finnes det egentlig en bedre måte å oppleve høstens skjønnhet enn på en fjell- eller vandretur? Uansett om du søker familievennlige fjellturer eller utfordrende toppturer – her finner du helt sikkert en tur som passer perfekt for deg! Velg mellom toppturer på Lifjell, rolige og sjarmerende vandreturer langs Telemarkskanalen, eller gjennom vakre Fruktbygda.

Mann som ser utover Gygrestolen i solnedgang

Foto: Iver Paulsberg

Gygrestolen et populært mål for fjellturister. Fra toppen kan du nyte panoramautsikten over de omkringliggende fjellene, innsjøene og det vakre landskapet i regionen. Det er en utfordrende, men belønnende tur som gir deg muligheten til å komme tett på naturen.

Ikke langt unna Bø sentrum finner du Evjudalen. Her finner du godt skiltet og tilrettelagte turstier av Bø Turlag.

2. Fiske i lokale innsjøer og elver

Midt-Telemark og Nome er kjent for sine pittoreske innsjøer og elver. Prøv lykken med fiskestangen på Lifjell, ved Bøelva eller Norsjø, og ta med hjem fangsten til en deilig høstmiddag.

Mann fisker i Bø-elva

Jeger- og Fiskerforbundet har utarbeidet et kart over fiskekortområder. Dette kan lastes ned fra https://www.njff.no/ 

3. Sykkelturer langs regionale stier

Det finnes et bredt utvalg av flotte sykkelturer langs Telemarkskanalen. Vi kan også anbefale kortere ruter fra Lunde, Ulefoss, Bø og Gvarv. Ta med sykkelen din og utforsk de flotte sykkelstiene i området!

sykkel og sluse i bakgrunnen

4. Bærplukking i skogen

Høsten er tiden for bærplukking, og Midt-Telemark og Nome har rikelig med skogområder fulle av smakfulle bær. Lifjell er et populært område for blåbærplukking. I tillegg kan du forvente å finne blåbær, tyttebær og multer i skogene rundt Bø.

blåbær i hånd

5. Gå på kano og kjakkpadling

Lei en kajakk og gå på slusepadling, elvepadling eller padling i rolige småvann eller på store Norsjø samtidig som du nyter den vakre naturen! Kano og kajakkpadling er en aktivitet som passer for alle aldre.

Mor og datter i kajakk på Telemarkskanalen

Det finnes mulighet for både organiserte kurs og guidede padleturer, i tillegg til utleie av kano og kajakk for de som foretrekker å legge ut på vannet på egen hånd.

6. Historiske steder og kulturarv

Ta en tur til historiske steder som Eidsborg Stavkirke og Gvarv Bygdetun for å lære mer om regionens rike kulturarv og historie. Evju Bygdetun er også et sted som oser av kultur, varme og historiske bygdetradisjoner i hvert hjørne. Her er det etablert turstier fra Gvarv langs elva «Grøne Gangar» gjennom kulturlandskapet på Evju med Gapahuk i Eventyrskogen, over Leikvangmogane og opp til Hørte, med gangbru over elva til turstier i Bø kommune.

Evju Bygdetun skreddersyr også opplevelser for ulike grupper etter avtale (opp til 80 stk.), og tar i mot bestillinger fra grupper og lag hele året.

7. Besøk lokale gårdsbutikker og markeder

Utforsk lokale gårdsbutikker i Midt-Telemark og Nome og kjøp ferske produkter og håndlagde varer fra lokale bønder og produsenter! Dette er en flott måte å støtte lokalsamfunnet på samtidig som du får smake på ekte, lokale spesialiteter.

🍎 Trenger du desserttips, har vi samlet 10 fantastiske oppskrifter for epleelskere med lokale ingredienser fra Fruktbygda

epler i sesong tre

8. Naturreservart og fuglekikking

Regionen vår er hjemmet til flere flotte naturreservater og parker, inkludert Lunde Naturreservat og Heddal Bygdetun. Tunet er for øyeblikket ubemannet, men alle er velkomne til å besøke når som helst.

lifjell natur utsikt

Visste du at mange trekkfugler passerer gjennom Midt-Telemark og Nome på vei til sine overvintringssteder i varmere strøk? Ta med kikkerten og oppdag de lokale fuglelivsområdene!

Sauherad er en fascinerende fuglekommune der Bøelva og den nordlige delen av Telemarksvassdraget renner ut i Norsjø. Hvert år kan man oppleve en rekke flotte fuglearter i kommunen. Anbefalte steder å besøke for fuglekikking inkluderer Årnes brygge i Gvarv og Lystang Camping i Nordagutu. Anbefalte steder i Nome er Øra og Nomevann.

🦅 Bli bedre kjent med fylkesavdelingene i BirdLife Norge

9. Alpakkaopplevelser

alpakkagården Svenseid Alpakka kan du ta del i trivelige vandreturer sammen med alpakkaer. Du kan også være med på fôring og hilse på gårdens katter og hunder. Det er en flott måte å komme tett på disse utrolig søte dyrene i vakre omgivelser.

alpakkaopplevelse svenseid

Alpakkaer er kjent for sin nysgjerrige natur og kan ofte strekke ut nakken for å sjekke ut nye ting, som gir dem et sjarmerende og nysgjerrig uttrykk.

Book din alpakkaopplevelse gjennom Facebook eller Instagram

10. Turridning

Utforsk de vakre områdene rundt Lifjell, Skårafjell og naturskjønne Hørte på hesteryggen. Bø og Lifjell Turridning tilbyr skreddersydde arrangementer for familier og små grupper. Her får du muligheten til å bli kjent med andre og nyte mestringsfølelsen med hjelp av de erfarne og pålitelige hestene. Turene arrangeres av daglig leder Ragnhild Rekanes, som har gjort stor suksess siden oppstarten i 2016.

Book din ridetur med Bø og Lifjell Turridning her

jente på hesteryggen i naturen

Dette er bare et lite utvalg av høstopplevelser i Bø, Nome og Sauherad. Sjekk ut Hva skjer-kalenderen vår for flere spennende arrangementer. Utforsk regionen, nyt høstluften og skap uforglemmelige øyeblikk i denne vakre delen av Norge!

Ikke glem å dele øyeblikkene dine med oss på Instagram og Facebook 😊

God høst!