Årets eplefestkunstner

tore juell eplekunstner 2024. Maleri

Kunst og kulturarbeid er viktig for Sauherad, og mange kunstnere bor her og har hatt tilhold her siden 1800-tallet. Den mest kjente er Erik Werenskiold som har malt noen av de viktigste klassiske maleriene fra nasjonsbyggingstiden i siste halvdel av 1800-tallet under sine opphold på Gvarv. Malerier som ”Fra Telemark” (1883) og ”En bondebegravelse” (1885) er sentrale element i nasjonens identitet. På disse maleriene er det brukt modeller fra Gvarv og landskapet er lett gjenkjennelig.

I dag bor og arbeider det også mange kunstnere og kulturarbeidere på og rundt Gvarv som utgjør viktige arbeidsplasser og er sentrale for identiteten til bygda i tillegg til fruktnæringen. Å velge Årets eplefestkunstner med egen utstilling er derfor viktig for Norsk Eplefest.

Årets kunstner 2023 – Tore Juell

Årets eplefestkunstner Tore Juell (f. 1942) er Telemarking og kommer fra Kragerø, hvor han vokste opp og nå bor. Han har lenge bodd i Spania, hvor han ble en ettertraktet portrettmaler. Juell har portrettert blant andre; Kong Harald V, Gro Harlem Brundtland, Harald Sæverud, Wenche Foss, Willy Brandt, Willie Nelson, Arne Næss, Jakob Weidemann, Knut Buen og Hallvard T. Bjørgum. I tillegg kommer arabiske sjeiker, europeiske kongelige, norske og utenlandske kulturpersonligheter og berømtheter, samt politikere mfl.

Portrettoppdragene tok av for alvor etter at Juell i Paris malte Arthur Rubenstein, som anerkjennes som en av verdens største pianist på 1900-tallet. Natur er også et kjært motiv for han – som gjør at han driver vekselbruk mellom landskap og portrett.  I tillegg er Juell musikkinteressert og liker spesielt godt hardingfelemusikk.

Utstillinga «Bilder fra Telemark og litt til» viser maleri av landskap fra hele Telemark og fra sør i Europa, samt noen portrett. Juell uttaler til Eplefestavisa at Telemark er et fantastisk fylke å reise i, og at naturen og landskapet her, en stor inspirasjonskilde.  Det er (nok en gang)Galleri Nyhuus som får æren av å kunne presentere de flotte maleriene til årets eplefestkunstner som en del av sin høstutstilling 23. sept- 8.okt.

Kilde: Eplefestavisa 2023 (intervju s. 21)

Les også intervju med Tore Juell i TA-Telemarksavisa og i KV-Kragerø Blad Vestmar

Årets kunstner 2022 – Jon Are Myhrer

Jon Are Myhrer (f. 1992) kommer fra Minnesund i Eidsvoll kommune. Han maler dyre- og naturmalerier i en naturalistisk stil i olje- og akryl.
​Hovedmotivene er fugler i deres naturlige habitat, i tillegg til portretter av fugler og dyr. Inspirasjon til motivene hentes fra skog- og kulturlandskap i nærområdene på Romerike og i Innlandet. Som underliggende temaer i maleriene fremheves biologisk mangfold, naturvern og forvaltning.

Myhrer er utdannet ved Høgskolen i Sørøst-Norge og Universitet i Sørøst-Norge med Bachelor i visuelle kunstfag og design, Årsstudium praktisk pedagogisk utdanning, Master i design, kunst og håndverk, og Årsstudium i design i nye medier. Jon Are Myhrer er elev hos billedkunstneren Jan Petter Bratsberg.

Kilde: gallerinyhuus.no/

Årets kunstner 2021 – Jonny Andvik

Det var bestefaren Alf Andvik som ga Jonny Andvik sin første pensel og maling som 12 åring og oppmuntret barnebarnet til en kunstnerkarriere. I dag er Andvik en av de fremste figurative malerne i sin generasjon i Skandinavia. I løpet av sin karriere har han også hatt over 500 studenter på sin kunstskole i Porsgrunn i Telemark, der han etablerte Atelier Andvik i 1999. For han er Mesterverket det høyeste målet.

– Jeg tror ikke på maleriet bare for å skape. Jeg investerer svært mye tid i hvert bilde, så jeg vil at de skal fortelle noe, ha en mening. Min intensjon er at min idé og tanke bak bildet skal skape en historie som tilslutt kan bli en spirituell oppvåkning for betrakteren. Jeg tror naturen er mye mer mektig enn vi antar.

Andvik er født i 1966 i Porsgrunn, hvor han bor og arbeider i dag.

Kilde: Fineart.no/jonny-andvik

Årets kunstner 2020 – Rolf Nerli

Rolf Nerli er født i Siljan i 1951, men bor og arbeider i Tønsberg. Han er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo i tidsrommet 1971-74, og ved Statens Kunstakademi 1974-80.

Han hadde sin første separatutstilling i Kunstner- forbundet i Oslo i 1980, og har siden drevet en meget aktiv utstillingsvirksomhet med mønstringer over hele landet, bl.a. i Stavanger Kunstforening og Galleri Nordstrand i Oslo, og nå nylig på Gulden Kunstverk ved Drammen.

Nerli har også deltatt på en mengde kollektive utstillinger i inn- og utland, som Grafikk-triennalen i Fredrikstad og Grafikkbiennalen i Krakow i Polen. Rolf Nerli er innkjøpt av Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet og Norsk Kulturråd.

Kilde: rolfnerli.no

Årets kunstner 2019 – Marit Mathisen

Her er omtale fra hennes nettside: Fargene og deres virkning er hovedtemaet for meg. I bildene mine maler jeg med akryl, men jeg bruker også grafitt og metall (bladgull, kobber, aluminium). Gråtonene i samspill med rene farger, og de simultane kontrastvirkningene som oppstår her, er ett av fargetemaene jeg har konsentrert meg om.

Gjennom materialet gir jeg fargen en egnet form på dens egne premisser, og viser på denne måten fargens eget språk – dens egen strålekraft. Samtidig påvirker form og farge hverandre til nye virkeligheter.

Jeg er inspirert av Bauhaus-skolen. Formspråket mitt er nonfigurativt, fargene er rene og utviklet i strenge geometriske former. Dette kalles også konkret kunst.

Årets kunstner 2018 – Christopher Rådlund

Årets eplefestkunstner 2018 er Christopher Rådlund med utstilling på Galleri Nyhuus.

Her er omtale hentet fra «Norske Grafikere»:

Født 1970 i Gøteborg. Bosatt i Norge siden 1991. Utdannet ved Konstindustriskolan i Göteborg 1988-91, Statens Håndverks- og Kunstindustriskole 1991-92 der han var elev ved Radérklassen under Dag Hofset, Kunsthögskolan i Umeå 1992-95, Konstindustriskolan i Göteborg 1995-98 og Statens Kunstakademi.

Rådlund arbeider med grafikk og malerier. Stemningsfulle lanskaper med fjell, elver og skyformasjoner går ofte igjen i bildene hans. Han har hatt en rekke separatutstillinger både i Norge og Sverige. Han er innkjøpt av blant andre Stortinget, Göteborgs Konstmuseum, Kungliga Biblioteket i Stockholm, Statens Konstråd og Statoil, og har hatt utsmykningsoppdrag for blant annet Filmstaden, Stockholm, Troms fylkeskommune og Akershus sykehus.

Årets kunstner 2017 – Trine Støren

Årets eplefestkunstner 2017 er Trine Støren med sin utstilling på Galleri Nyhuus.

Trine Støren har formet sitt eget univers i sine malerier, fylt med dyr og menneskelignende vesener. Med humor og varme ledes vi inn i drømmeaktige fortellinger om mellom­menneskelige forhold. Hennes særegne fargebruk understreker og forsterker historiene.

Trine Støren er født i Porsgrunn (1946) og bosatt på Gvarv. Hun er utdannet ved Open College of Arts, England. Hun har hatt mange separatutstillinger i Norge, Norden og England og deltatt på gruppeutstillinger i Norge og England. Hun har stilt ut på Galleri Nyhuus to ganger tidligere.

Les også intervju med Trine Støren i Epleavisa 2017.

Årets kunstner 2016 – Jan Petter Bratsberg

Årets eplefestkunstner 2016 er Jan Petter Bratsberg med sin utstilling hos Galleri Nyhuus.

Jan Petter Bratsberg er en figurativ maler fra Telemark, født i Skien 1948. Han regnes som en av Norges fremste malere av dyr og natur. Han finner inspirasjon i naturen og formidler inntrykk og opplevelser fra landskap, dyre- og fugleliv. Han har også gitt ut bøker som Tett på naturen og Kunstnernatur.

Her kan du lese omtale av kunstneren og utstillingen i Epleavisa 2016

Årets kunstner 2015 – Bjørn Richter

Bjørn Richter har bodd i Siljan i Telemark i over 30 år med kona Berit. Han har bodd og arbeidet i flere land før han slo seg ned i Siljan i 1984. Han vokste opp med farfars epler i Nord-Tyskland under krigen. Eplene var viktige for å overleve, og han har siden spist epler hver dag. Norsk Eplefest er stolt over å kunne presentere Bjørn Richter som Årets Eplefestkunster i 2015.

Et lengre intervju med Bjørn Richter i Epleavisa for 2015 kan leses her

Årets kunstner 2014 – Runaug Venås

Runaug Venås kommer opprinnelig fra Garmo i Lom, men som etter noen år i Oslo fant et hus midt i den tradisjonsrike og verneverdige Gamlegata i Gvarv sentrum. Her har hun og skuespillermannen Hans Jacob Sand funnet et sted for ro, inspirasjon og utfoldelse av sin kreativitet. Norsk Eplefest er stolt over å kunne presentere Runaug Venås som Årets Eplefestkunster i 2014.

Et lengre intervju med Runaug Venås i Epleavisa for 2014 kan leses her

Årets kunstner 2013 – Jan Erik Willgohs og Feng Xian

Den ene er født i Bergen, den andre i Hunan i Kina. Det blir et spennende møte med kunstnerparet Jan Erik Willgohs og Feng Xian Lin under Norsk Eplefest på Gvarv.

Jan Erik Willgohs bilder er fargerike og følelsesladete. Feng Xian Lins verk henter impulser fra hennes tidligere hjemland, sam- tidig som hun er inspirert av vestlig maleri. Bak seg har begge en lang reise, både geografisk og innen kunsten. De er uttalt opptatt av at bildene deres skal uttrykke en kjærlighet og varme som kan virke positivt i det miljøet de befinner seg i. Les mer om Jan Erik Willgohs og Feng Xian Lin på willgohs.info og fengxianlin.com

En lengre omtale av Jan Erik Willgohs og Feng Xian Lin i Epleavisa for 2013 kan leses her

Årets kunstner 2012 – Brita Lodberg Holm

Ringen er sluttet for kunstner Brita Lodberg-Holm.
Arkitekten Brita Lodberg-Holm kom til Gvarv fra Oslo i 1987. Hun satte straks sitt preg på og var aktiv i utviklingen av Gvarv sentrum med bl.a. bevaringsplanen for Gamlegata og etableringen av Kunsterhuset som et samlingspunkt for det sterke kunstnermiljøet på Gvarv.

Etter noen år på Gvarv har hun vært tilbake i Oslo og noen år i Vesterålen før hun nå er tilbake på Gvarv der hun arbeider som kunstner.

Norsk Eplefest er stolt av å presentere en kunstner som har kommet til, flyttet bort en stund, men som så kommer tilbake til Gvarv og kunstnermiljøet her.

Et lengre intervju med Brita Lodberg Holm i Epleavisa for 2012 kan leses her

Årets kunstner 2011 – Reidar Kolbrek

Reidar Kolbrek er født i Hokksund i 1939 og er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole. Han startet som reklametegner, men en reise til Spania i 1968 til 1969 førte ham inn på oljemalingen med landskapsmotiver. I 1983 startet han å male Kristusbilder på bakgrunn av omfattende lesing av Bibelen. Han hadde bosatt seg i Rauland i 1974 og finner mange av sine motiver naturen og skogen i øvre deler av Telemark. Når han stiller ut som eplefestkunstner, er det også med gamle frukttre som motiver i hans kraftige koloritt der han legger fargen i tykke lag. Norsk Eplefest er stolt over å kunne presentere Reidar Kolbrek som Årets Eplefestkunster i 2011.

Et lengre intervju med Reidar Kolbrek i Epleavisa for 2011 kan leses her

Årets kunstner 2010 – Kjell Hellström

Kjell Hellström er født i Karlstad i Sverige. Sammen med sin kone Anne Hørte Hällstrøm fra Hørte i Telemark bor han i Rottneros i Sunne kommune i Värmland, ikke langt fra Selma Lagerløfs hjem Mårbacka. Anne er tekstilkunstner med veving som spesiale. De har også hus ved Anne´s barndomshjem på Hørte der de har atelier og utstillinger hver sommer.

Kjell Hellström var i mange år sløydlærer hjemme i Sverige, og har et sterkt forhold til tre og trearbeid. Som grafiker går det mye tid til å treskjæring, men Kjell har tålmodigheten og roen som skal til. Vekslingen mellom landskapene hjemmene deres i Värmland og Sauherad gir ekstra inspirasjon til både Kjell og Anne. Kjell har en rikholdig produksjon fra et langt kunstnerliv, og har hatt en rekke utstillinger og er innkjøpt til en rekke offentlige museer i både Norge og Sverige.

Norsk Eplefest er stolt over å kunne presentere Kjell Hellström som Årets Eplefestkunster i 2010.

Et lengre intervju med Kjell Hellström i Epleavisa for 2010 kan leses her

Årets kunstner 2009 – Keith Grant

Keith  Grant kommer opprinnelig fra Liverpool der han er født i 1930. Han er en anerkjent landskapsmaler som er innkjøpt til mange gallerier og samlere i flere land, bl.a. Norge. Inspirasjonen henter han fra sine mange reiser rundt om i verden, bl.a. til Nord-Norge. På Gvarv havnet han i 1997 der han bor sammen med sin kone Hilde Ellingsen Grant som er fra Nord-Norge. I Telemark har han funnet en natur som inspirerer med sine varierte landskapstyper. Norsk Eplefest er stolt over å kunne presentere denne internasjonale kunstneren som årets eplefestkunster i 2009.

Et lengre intervju med Keith Grant i Epleavisa for 2009 kan leses her

Årets kunstner 2008 – Arnt Darrud

Arnt Darrud er en allsidig person med røtter trygt plassert i Sauherad der han ble født i 1962. Arnt er sølvsmed og derfor også kunstneren bak Gulleplet som Norsk Eplefest deler ut hvert år til en verdig vinner. Han skifter arbeidsform mellom sølvsmedarbeid, malerkunst og byggearbeider i ulike stilarter og tradisjoner mellom årstidene. Norsk Eplefest er stolt over å kunne presentere en anerkjent lokal kunstner som Årets Eplefestkunster i 2008

Et lengre intervju med Arnt Darrud i Epleavisa for 2008 kan leses her

Årets kunstner 2007 – Olav Bjørgum

Olav Bjørgum er setesdøl med røtter i en slekt med sølvsmeder og felespillere som er viden kjent. Han er en frodig kunstner med en sikker sans for humor, som vises i de mange flott tresnittene han har produsert med sikker hånd gjennom et langt kunstnerliv. Det er ikke få som har mottatt et bilde som passer til både konfirmanter og 50-åringer med en flott hilsen fra kunstneren.

Norsk Eplefest er stolt over å kunne presentere en anerkjent kunstner med opphavet sitt i Setesdal som Årets Eplefestkunster i 2007.

Et lengre intervju med Olav Bjørgum i Epleavisa for 2007 kan leses her

Årets kunstner 2006 – Arne Kleng Dahle

Til den første eplefesten i 2006 er det med glede og stolthet å Norsk Eplefest kan presentere Arne Kleng Dahle som Årets Eplefestkunstner. Arne kom til Gvarv som mange år siden fra Stavanger der han er født i 1935. På Gvarv har han funnet landskap der han har kunnet bruke både det frodige fruktlandskapet i ulike årstider og lyset om vinteren som er spesielt for Midt-Telemark. Han bruker også kystlandskapet han er oppvokst i, samtidig som reiser i Middelhavslandene gir inspirasjon til å finne andre nyanser i det hjemlige landskapet.

Et lengre intervju med Arne Kleng Dahle i Epleavisa for 2006 kan leses her