Topp 8 vandreturer i høstferien

| 5 minutter lesetid

Høsten er her og vi kjenner godt på værskiftet, men naturen – den er fin året rundt! Ta med deg et ekstra klesplagg og dra ut på eventyr i den idylliske naturen. Vi har samlet sammen våre beste tips til hvilke vandreturer du burde få med deg i høstferien;

1. Tretopper’n på LifjellFamilie på toppen av Krinto

Helt topp med en fjelltopp i løpet av høsten. Lifjell ligger kun 12 km fra Bø sentrum med god skilting og stor parkeringsplass på Jønnbu. Lifjell er et stort fjellområde på nærmere 200km2, som dekker store deler av kommunene Bø, Hjartdal, Notodden og Seljord. Opplev et høyfjellstrerreng som et Jotunheimen i miniatyr og med flere fjelltopper over 1000 moh.

Tretopper’n er den perfekte familieturen. Tre små fjelltopper omkranser Jønnbu: Anebunatten, Krintofjellet og Bøkstulnatten som til sammen utgjør en flott rundtur. Toppene er lett tilgjengelige og turen mellom dem går i et variert og lite krevende terreng. Dette er en perfekt tur for barnefamilier og andre som ønsker en kort enkel fjelltur, magisk utsikt og stor fjellopplevelse.

Lengde Vanskelighetsgrad Tid (uten pauser)
5,5 km, rundtur Middels 2 timer

👉 Les mer om Lifjell toppturområde
👉 Se vandreturen Tretopper’n

2. Gygrestolen i Bø
Gygrestolen i solnedgang

Foto: Iver Paulsberg

Gygrestolen er vår mest populære topptur i Midt-Telemark, mye på grunn av den flotte utsikten og spesielle fjellformasjonen. Her er fjellveggen også populær blant fjellklatrere, men for de aller fleste er det de merkede turstiene som gjelder. Opplev en fottur på 6 bratte kilometer som tar deg opp til det vakre og mystiske platået.

Lengde Vanskelighetsgrad Tid (uten pauser)
5,9 km t/r Middels til tung. Krever godt fottøy. Noen våte myrer 3 timer

👉 Se vandreturen til Gygrestolen

3. Heståsen i Nome

Foto: Anne Svenseid

Dette er en lettgått tur til en flott topp som gir sug i magen og god utsikt utover Landsmarka og Langen. En fin familietur som er enkel å gå og ikke alt for lang.

Lengde Vanskelighetsgrad Tid (uten pauser)
4,6 km t/r Enkel Ca 2,5 timer t/r

👉 Se vandreturen til Heståsen

4. Øysteinnatten på Lifjell

En fantastisk fjelltur for deg som liker en liten utfordring. Øysteinatten (1174 m.o.h.) er en av de høyeste toppene på denne siden av Lifjell, og er et kjent turmål for mange fjellvandrere. Turen er middels til tung tur i kupert fjellterreng. Bratt strekning opp Krintokleiva, Tunglijuvet og den siste stigningen til Øysteinnatten. Været i fjellet kan skifte fort, så husk gode klær, godt fottøy, kart og kompass.

På Lifjell vil du oppleve høye fjelltopper, dype daler med vann og ville bekker. Fjelltoppene har ofte en avrunda form, men det kan også være tindeformet med bratte stup. Mellom toppene finner du et roligere et landskap. Du kan velge mellom flere korte rundløyper tilbake til Jønnbu (parkeringen).

Lengde Vanskelighetsgrad Tid (uten pauser)
10 km Middels – Krevende 3-4 timer

👉 Se vandreturen til Øysteinnatten på Lifjell

5. Jørunnatten på Lifjell

Jøronnatten (1276 moh.) er en av de høyeste toppene på Lifjell, og dette er den raskeste innfallsporten til det sentrale høgfjellsområdet på fjellet.

Dette er den vestre delen av turområdet Lifjell. Turen til Røksbufjellet og Jøronnatten er for deg som liker fysiske utfordringer og vakker, vill og storslått natur.  Høye nuter, praktfull utsikt, fine fiskevann, fosser og stup møter deg på turen.

Om vinteren går det an å stå på ski ned den bratte lia fra Langetjønn i skuterløype ned til Vihusløypa. Du må kanskje ta av deg skia i de bratteste kneikene.

Lengde Vanskelighetsgrad Tid (uten pauser)
12 km runde Krevende i kupert terreng 4-5 timer

👉 Se vandreturen til Jørunnatten

6. Bryggefjell i Bø
Mann på Bryggefjell med vakker utsikt

Foto: Kasper M. de Thurah

Turen til Bryggefjell egner seg godt som en halvdag eller kveldstur. En attraktiv topptur med panoramautsikt mot Midt-Telemark i sør og Lifjell mot Nord. Slette svaberg og god utsikt gjør denne turen morsom og fin for både barn og voksne. Fra parkeringsplassen i Liheia er det en bratt oppstigning på 430 høydemeter. Veien opp til Bryggefjell har også mange fine stoppesteder – som Sletteliberga, med utrolig utsikt, benk og bålplass.

Lengde Vanskelighetsgrad Tid (uten pauser)
3,8 km en vei Middels, familievennlig 2-3 timer

👉 Se vandreturen til Bryggefjell

7. Maskat i Sauherad

Foto: Arne Hjeltnes

Turen til Maskat (686 m.o.h.) er preget av mye vann, myrer og fine koller med åpen og vennlig furuskog og vakker utsikt mot Lifjell, Bø og sørover mot Skåråfjell i Sauherad. Mye nakent fjell på den brede åsryggen gir deilig fjellfølelse.

Lengde Vanskelighetsgrad Tid (uten pauser)
ca 5 km Middels ca 2 timer

👉 Se vandreturen til Maskat

8. Stangefjell i Nome
Stangefjell utsikten

Foto: David Hosen

Lyst til å se vakre Telemarkskanalen og Ulefoss fra høyden? Da kan vi anbefale denne rundturen på vakre Stangefjell (297 moh) om Sannerholt. En middels krevende familietur til en nærliggende topp på Ulefoss i Nome kommune. Turen er blåmerket av Ulefoss turlag.

Lengde Vanskelighetsgrad Tid (uten pauser)
6 km Middels Ca 2 timer

👉 Se vandreturen til Stangefjell

God tur! Vil du ha flere forslag? Se andre turforslag i området

Velkommen til Bø og Midt-Telemark regionen i høstferien!