Jente i rullestol i bassenget i Sommarland

Et opplevelsessentrum for deg med funksjonsnedsettelse

| 7 minutter lesetid

Bø-regionen, med Bø Sommarland i spissen, satser sterkt på å gi fine ferieopplevelser til både friske og dere som har en utfordring. – Jeg kan ikke få skrytt nok av oppholdet vårt, dette er plassen som alle med funksjonsnedsettelse bør besøke, forteller feriegjest Janne Gjerp.

Visit Bø har koordinert et felles prosjekt, inkluderende reiseliv i Telemark, som har pågått i over to år. Dette har satt destinasjonen på kartet, for alle som har en funksjonsnedsettelse. Hva innebærer det? Jo, en samstemt region tilrettelegger attraksjoner, tar imot og følger opp alle som kommer hit på feriebesøk. – Mange har en usynlig funksjonsnedsettelse. Så vi bestemte å innføre «solsikkemerket», som sørger for at du blir sett og prioritert, sier prosjektleder Anne-Bjørg Haugan.

Slik blir du sikret en fin ferie

Totalt i regionen har det blitt utført en rekke konkrete fysiske tiltak, men det viktigste av alt er innføringen av solsikkemerket. Har du en usynlig funksjonsnedsettelse får du et armbånd som gir deg og din ledsager prioritet i køer, til sitteplasser og annen tilrettelegging. – Hele konseptet har ført til en bevisstgjøring hos alle som jobber i reiselivet her. Vi ser det fungerer og på langt nær sikrer en fin ferie for alle, tilføyer Anne-Bjørg.

🌻Topp 5 attraksjoner, som har inkludert Solsikkemerket i Bø-regionen

Solsikkebånd og solsikkemerket på benk i Sommarland

Bø Sommarland – køfritt og bekymringsfritt

Bø Sommarland er en av bedriftene med solsikkemerket. Hvorfor har dere satset på det? – Vi ble med i prosjektet av to grunner; for å ta et samfunnsansvar og vi var nysgjerrige på hvordan vi kan gjøre oss tilgjengelige for flere. Jeg har selv en sønn med epilepsi og vet hva en usynlig funksjonsnedsettelse innebærer, sier administrerende direktør René Langeveld Sas.

Bø Sommarland har utført en rekke fysiske tilrettelegginger – alt fra å redusere helningsgrad på bakker, forbedre sanitæranlegg til å tilby rullestoler. – Men det viktigste har vært bevisstgjøring og opplæring hos medarbeidere. Det er ikke skummelt å snakke med en som er blind eller sitter i rullestol. Solsikkebåndet har ført til at det også er enklere å spørre. Vi er stolte over hva vi har fått til og konsernet har tatt frem Bø Sommarland som «best practice» på inkludering, forteller René.

Et minne for livet

Janne Gjerp er en av gjestene som har hatt en positiv opplevelse med solsikkebånd i Bø Sommarland. – I fjor bestemte vi oss for å besøke Bø Sommarland i Telemark. Både datteren min og jeg har ADHD. Jeg hadde selv vært der på besøk som tiåring, og fant ut at de hadde tilrettelagt parken med solsikkemerket. Det var det siste året med ferie før ungene blir for store. Jeg hadde med meg to jenter på 12 og 13 år og en gutt på 15 år. Venting er en skikkelig utfordring når man har ADHD. Man blir så fort rastløse når man står i kø foran aktiviteter og restauranter. Det er utrolig utmattende. Opplevelsen i Bø Sommarland var fenomenal – alt var køfritt for oss. Jeg kostet på meg en VIP Cabanas, det vil si eget VIP-område med solseng, og kunne rolig se at ungene fløy rundt og hadde det gøy hele dagen. De har sjeldent kost seg så mye. Vi var der to dager helt til stengetid. Det ble et minne for livet. – Jeg kan ikke få skrytt nok av oppholdet vårt, dette er plassen som alle med funksjonsnedsettelse bør besøke, fremhever Janne.

🌻 Les mer om tilretteleggingsarbeidet hos Bø Sommarland
🌻Les hele historien om Janne Gjerp og familien

Mor og datter i elva i Sommarland, med solsikkebånd

Telemark Kanalcamping – tett på variert natur

Telemark Kanalcamping ligger fantastisk til med utsikt til Telemarkskanalen og kanalbåtene. Eier og daglig leder, Erling Skoe, hadde universell utforming i tankene da han skulle utvikle anlegget sitt. – Det trenger ikke å bli så mye dyrere om du planlegger godt og bygger med tanke på funksjonsnedsettelser fra start. Eksempelvis kan jo et tilpasset sanitæranlegg benyttes av alle. Fra dag én har vi hatt besøk av folk med funksjonsnedsettelse. De som kommer, er veldig fornøyde. Det er koselig å se at man får igjen for det man har gjort. Jeg må også skryte av innføringen av solsikkemerket i hele regionen. Det har gjort oss i bedriften tryggere på å ta imot besøkende på en god måte; både i forhold til fysisk tilrettelegging og det medmenneskelige, sier han.

Hvorfor skal folk komme hit på ferie? – Det er et område med masse muligheter; her kan du oppleve variert natur fra fjell til elver og sluser. Og så er det jo hyggelige folk her i regionen som møter deg, og som samlet har satset på det med tilrettelegging. Det gjør det enklere å komme hit. Jeg anbefaler alle å prøve ut aktiviteter som padling og kanalbåttur. Det er satt ut egen padlebrygge for de med funksjonsnedsettelse og ved behov kan vi bistå med ledsager på padleturer. Det er enkelt å stige inn i en kanalbåt fra slusene, forteller Erling.

🌻 Les mer om tilretteleggingsarbeidet hos Telemark Kanalcamping

Rullestolbruker i sanitæranlegget

En region med tradisjoner

Hvorfor anbefaler du en ferie her? Det er et område som er relativt lite kupert. Det er lite regn, god temperatur og mye å oppleve. Vi er glade i gamle tradisjoner. Det er god lokalmat som blir servert på tradisjonell vis, rundt omkring i Telemark. Min kone er glad i å veve og har en favoritt – et garnutsalg i Flatdal hvor hun handler. Vi liker også å lage egen mat på kanalcampingen eller dra ned på slusekroa. Det er kort vei til urbane Skien og Porsgrunn med kystmiljø. Innlandet har mye ferskvann. Det er tendens til å være varmere for oss, som kommer fra Stavanger-regionen. Og så har jeg bodd i Kviteseid en gang, jeg må bare høre dialekten, og besøke gamle venner med bobilen, smiler Thomas.

🌻 Anbefalte overnattingssteder med Solsikkemerket

Hesteridning gir mestring og ro

Hos Bø og Lifjell Turridning kan alle komme seg ut i naturen og oppleve mestringsfølelse, fra enkle turer til kuperte fjelltopper. – Dyr er en beroligende faktor og å ri en hest gir også en mestringsfølelse. Det er dessuten en super måte å oppleve naturen på. Derfor anbefaler jeg alle å prøve hesteridning. Folk med cerebral parese blir mykere i kroppen, forklarer eier Ragnhild Therese Rekanes.

De ansatte hjelper til på ulike måter, det kommer an på funksjonsnedsettelsen. – Vi har tilrettelagte utstyr; saler, hodelag og tøyler i flere varianter, avhengig av «gripestyrke». Vi har hjelmer hvor det er enklere for svaksynte å se fremover. Vi hjelper alle med å komme opp på hesteryggen. Ingen skal være redde for å ri, det er trygt. Du får den opplæringen som skal til. Vi har ansatte med lang erfaring fra hest, og ikke minst ulike typer hester med all slags erfaringsnivå, forteller hun.

Drømmen om fjellet

Bø og Lifjell Turridning har bare fått hyggelige tilbakemeldinger. – Jeg må fortelle om en fast kunde med cerebral parese, som har vært med siden første året vi tilrettela. Hun kommer en gang i uka og har hatt en stor fremgang. Drømmen hennes, og vår, er å ri opp på fjellene. Det har jeg veldig troa på at hun vil få til. Da blir det feiring, avslutter Ragnhild Therese.

🌻Se oversikt over tilrettelegging og universell utforming i området
🌻Les mer om Solsikkemerket

Velkommen til Bø og Midt-Telemark regionen!