To venninner kikker på båt på kanalen

Universell utforming hos Telemark Kanalcamping – tett på variert natur

| 4 minutter lesetid

Telemark Kanalcamping ligger fantastisk til med utsikt til Telemarkskanalen og kanalbåtene. Eier og daglig leder, Erling Skoe, hadde universell utforming i tankene da han skulle utvikle anlegget sitt.

– Det trenger ikke å bli så mye dyrere om du planlegger godt og bygger med tanke på funksjonsnedsettelser fra start. Eksempelvis kan jo et tilpasset sanitæranlegg benyttes av alle. Fra dag én har vi hatt besøk av folk med funksjonsnedsettelse. De som kommer, er veldig fornøyde. Det er koselig å se at man får igjen for det man har gjort. Jeg må også skryte av innføringen av Solsikkemerket i hele regionen. Det har gjort oss i bedriften tryggere på å ta imot besøkende på en god måte; både i forhold til fysisk tilrettelegging og det medmenneskelige, sier han.

Hvorfor skal folk komme hit på ferie? – Det er et område med masse muligheter; her kan du oppleve variert natur fra fjell til elver og sluser. Og så er det jo hyggelige folk her i regionen som møter deg, og som samlet har satset på det med tilrettelegging. Det gjør det enklere å komme hit. Jeg anbefaler alle å prøve ut aktiviteter som padling og kanalbåttur. Det er satt ut egen padlebrygge for de med funksjonsnedsettelse og ved behov kan vi bistå med ledsager på padleturer. Det er enkelt å stige inn i en kanalbåt fra slusene, forteller Erling.

Norges beste sanitæranlegg

– Jeg har ikke hatt en skikkelig ferie før jeg har vært på Telemark Kanacamping. Dette må være Norges best sanitæranlegg. De fleste bygger store rom på handicaptoalett. Her er også alle dusjene i store rom, slik at man enkelt kommer inn med rullestol. Og det er håndtak man kan holde seg i. Det er også sklisikre gulv. Her kan alle være selvhjulpne, sier rullestolbruker Tomas Nesheim.

Hva er den største utfordringen når du skal på ferie? – De største utfordringene er små areal og at det ikke er terskelfrie dører. Det bør jo være toalett og dusjer man kan komme inn i. Husk at tilretteleggingen kan komme mange til gode. Eldre folk trenger også å støtte seg, barnevogner har utbytte av terskelfrie dører og heiser. Jeg synes det er veldig positivt at Bø-regionen har blitt så bevisst på universell utforming. Du ser at det er forbedring hvert år; fra serveringssteder, overnattingssteder til bensinstasjoner. Stort sett er det ikke snakk om penger, men om vilje. Kanskje et par trinn i inngangspartiet som er utfordring, da kan man gruse og legge heller. Hvis du har en funksjonshemmet i familien, er hele familien påvirket. Faktisk er 20 prosent av den norske befolkningen påvirket av noen som sliter med funksjonsnedsettelse, forklarer Tomas.

En region med tradisjoner

Hvorfor anbefaler du en ferie her? Det er et område som er relativt lite kupert. Det er lite regn, god temperatur og mye å oppleve. Vi er glade i gamle tradisjoner. Det er god lokalmat som blir servert på tradisjonell vis, rundt omkring i Telemark. Min kone er glad i å veve og har en favoritt – et garnutsalg i Flatdal hvor hun handler. Vi liker også å lage egen mat på kanalcampingen eller dra ned på slusekroa. Det er kort vei til urbane Skien og Porsgrunn med kystmiljø. Innlandet har mye ferskvann. Det er tendens til å være varmere for oss, som kommer fra Stavanger-regionen. Og så har jeg bodd i Kviteseid en gang, jeg må bare høre dialekten, og besøke gamle venner med bobilen, smiler Thomas.

🌻 Besøk nettsiden til Telemark Kanalcamping
🌻 Les mer om Universell Utforming i regionen
🌻 Les mer om Solsikkemerket

Velkommen til Midt-Telemark regionen!

Campiingen